Aylin Hanım Merhabalar ;
Güzel dileklerinize teşekkür ediyorum. Ben 33 senelik hayatımda bu hastalıkla olan serüvenimi , yaşadıklarımı kısaca aktarayım. Ailem 3 günlükken beni Çapa Tıp Fakültesine götürmüşler. Sene 1978. O tarihte tıbbın olanakları oldukça sınırlıymış. Çapa herhangi bir kan testi yapmadan röntgen muayenesi ile hastalığımı tehşis etmiş. Ancak kaçıncı tip olduğunu söylememişler. Sadece en hafif çeşidi olduğunu belirtmişler. Daha sonra da kırıklar oldukça Çapa'ya götürmüşler.
Hastalığın süreci ise şu şekilde gelişti . Benim kırıklarım sadece Femur kemiğinde oluyordu . Ailem uzun arayışlar sonucu Çapa'da " Şiş Kebap " dediğimiz ameliyatı gerçekleştiren Prof. Yener Temelli'ye ulaştı. Yener Hoca bu hastalık konusunda uzman. Ve bu ameliyatta oldukça başarılı iyi bir hoca. 7 yaşında bu ameliyatı oldum. Ayağıma platin takıldı. Daha sonra platin kaydı. Çıkardılar. Yeniden platin takıldı. Vs Vs...
Benim tedavi olduğum tarihlerde Çapa Hastanesi genel anlamda kötüydü. Yani hocalar için birşey söylemek istemiyorum ama Üniversite Hastanelerinin çalışma prensibi hastaların kobay gibi kullanılmasına dayanıyordu. Mesela ben Çapaya senelerce gidip gelmeme rağmen hiçbir doktor beni Endokrine yönlendirmemişti. Oysa bu hastalığın temeli Endokrine dayanıyor. Çapadakiler sadece kırılan kemikleri tedavi etmekle uğraştılar. Öte yandan bende küçükken hafif bir skolyoz oluşmuştu. Bunu da hiçbir doktor farketmedi. Ailemi de yönlendirmedikleri için şu an skolyozum oldukça ilerledi. Ayrıca bir kırığımda 1 ay ayağımı askıya aldılar. Ve yanlış kaynadı. Tekrar ameliyat olmak zorunda kaldım. Bunun da sebebi alçı işlemini asistanların yapmasıydı. Bir ameliyatımdan sonra ise ayağımın bir bölümünde deride his kaybı oluştu.
Tüm bunları neden anlattım. Çocuğunuzu Çapa'ya götürüyorsanız çok çok dikkatli olun. Yapılan işlemleri mutlaka sorgulayın. Müdahale edin. Sizi kobay olarak kullanmalarına, asistanlara teslim etmelerine izin vermeyin. Eğer maddi durumunuz varsa , hocaların çalıştığı özel hastaneleri tercih edin. Burada göreceğiniz ihtimam çok daha iyi olacaktır.
Çocuğunuzu mutlaka Endokrine götürün. İlaç tedavisine başlayın. Bol bol güneş ışığından faydalandırın. Doktor tavsiyesi ile sürekli egzersiz yaptırın. Egzersiz kaslarının güçlenmesi için çok önemli. Fırsatınız varsa bol bol yüzsün. Denizde, havuzda. Yüzme bizim için en ideal spor. Ayrıca ve en önemlisi ergenlik çağına kadar kırık sayısının azalması için gerekli önlemleri alın. Ergenliğe kadar kırık ne kadar az olursa ileriki yaşlarında o kadar rahat edecektir. Bir de benim yaşadığım skolyoz sıkıntısını yaşamaması için skolyoz oluşup oluşmadığını sık sık kontrol edin. Oluştuysa erken yaşta önlem almanız faydalı olacaktır.
Şimdilik bunları yazabildim. Yine her konuda yardıma hazırım. Geçmiş olsun....