Yunus'un annesi hoşgeldiniz aramıza. Geçmiş olsun. OI hastalığının çok fazla çeşidi olduğundan eğer Yunus'taki en hafif çeşidi ise doktorların yanılması normal. Nedense özellikle tecrübesiz doktorlar OI olan tüm hastalar çok çok kısa boylu olmalı, kendi başına yürüyememeli gibi algılar var. Sizin tehşisiniz konmuş. Bu aşamadan sonra Yunus'un kırık yaşamaması için gerekli önlemleri almanız çok önemli. Çünkü : Ergenlik dönemine kadar ne kadar az kırığı olursa ileriki hayatında o kadar sağlıklı ve rahat bir yaşamı olur. Ayrıca her fırsatta skolyozu olup olmadığını kontrol edin. Fark edilmeden sinsice ilerleyen bir skolyoz çok tehlikeli. Erken farkederseniz önlem almanız daha kolay olur. Spor olarak yüzmeyi tavsiye ederim. Bol bol güneş ışığından faydalandırın. Güneş ışığı D vitamini kaynağı. Kaslarının güçlenmesi için egzersizi ihmal etmeyin. Beslenme konusunda kalsiyum içeriği fazla olan gıdalar verebilirsiniz. Ancak uzman bir doktordan da beslenme önerileri konusunda destek alabilirsiniz. İlaç hiç kullanmadığım için yan etkisi var mı bilemiyorum. İlaç kullanan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
İşin psikolojik boyutuna gelirsek ; gerçekçi olmak gerekirse zor bir hastalık. İnsanı yoruyor, yıpratıyor. Özellikle ergenlik dönemi kendini beğenmeme, insanların tepkilerini çok fazla kafaya takma, içine kapanma, niye ben diye sorgulama gibi etkileri oluyor. Toplumdan kopabiliyorsun. Siz bunlara da dikkat edin. Sosyalleşmesi için çaba sarfedin. Mesleğine etkisi olıur mu derseniz ben kendimden örnek vereyim : Ben avukatım. İyi bir eğitim aldım. İyi bir kurumda çalışıyorum. Yaşam şartlarım iyi. Allah'a çok şükür ayaktayım. Evliyim. Yani diğer insanlardan çok da farklı olmayan bir hayatım var. Ama tüm bunlar ailemin sayesinde. Beni en iyi şekilde tedavi ettirdiler. Psikolojimin yüksek olması için ellerinden geleni yaptılar. Sosyalleşmem için çabaladılar. iyi bir eğitim almamı sağladılar. Onlar bana bu kadar emek vermeseydi bu günlere gelemeyebilirdim. Allah onlardan razı olsun. Demem o ki Yusuf'un ileride normale yakın bir hayat yaşaması için en büyük iş size düşüyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.