Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Osteogenesis Imperfecta (Cam Kemik) hastası olan kim var?

sn akasya umarım hayal dediğimiz olgu gerçekleşir.gerçekten herşeyin en iyisini layıksınız birey olarak...

Teşekkür ederim yunus.. Hepimiz herşeyin en iyisini hak ediyoruz.. Amerika test sonucum geldi arkadaşlar.. Allah'a çok şükür herşey yolunda.. Eylülde PGT ve Tüp Bebek deneyeceğim.. Bu yöntemi düşünen, denemek isteyen çok arkadaşım var. Gelişmeleri sizlere yazarım.. İnşallah herşey yolunda gider de sizlere de umut olurum.. Sevgiler herkese..

yunusun annesi ; ben ankara ibn-i sinada tadavi oldum -ki halada oluyor gibiyim- hem çocuk endokrinde hemde ortopedide çift yönlü bi tedavi süreciydi

herkeze selam benımde rahatsızlığım Osteogenesis Imperfecta bursada yaşıorum yasım 26 :) cok sukur benım su anlık hıc bır rahatsızlıgım yok ve buna MAŞALLAH dıyorum ve demenızıde rıca edıorummmm :) nası oldu nası yanı dıyede sasırmayın :) hayat cok guzel ve hersey sızın elınızde hersey...

arkadaşlar merhaba bende aranıza yeni katıldım bütün yorumları okudum ve çok duygulandım ve her anımıza şükür etmemiz gerektiğine birkezdaha inandım.Benim 10 yaşında bir oğlum var doğuştan gözlerinde mavi skelarısı vardı ama biz anlamadık göz doktoruna götürdüm birsey yok dedi gönderdi üç gün önce hayatımız değişti oğlum cam kemik hastasıymış.Arkadaşlar bende ve eşimde birsey yok hatta birtane daha oğlum var 5 yaşında onda da yok birincisinde olunca ikincisinde olucak diye birsey yok büyük oğlumun işitme kaybı oldu sağ kulakta ve sağolsun manisadaki uz doktor kbb farketti işitme kaybı için ankaradaki en iyi prof kbb ciye götürdğm adam birsey anlamadı. İzmirde genetik uzmanına götürdüm oğlunun osteogenesis imperfecta hastası dedi ve yurt dışında genetik test yapılcakmış 7 ve 8 bin liraymış özelde yapılırsa ege üniversitesi taaaa ekime randevu veriyor ve sonucuda 2 veya 3 ayda geliyormuş .Benim oğluşum çok hareketli kaç kere düştü bu yaşına kadar hamd oldun biryeri kırılmadı boyuda yaşıtlarına göre 8 cm uzunmuş ama ilerde neolcak hiç bilmiyorumm ben birsey anlamadım doktor ye aileden geçti diyor yada anne karnında mutasyona uğramıştır dedi.Bütün sinir sistemim çöktü eşimle resmen şoktayız kemiklerini nasıl güçlendircem herkez birsey söyluyor.Okulu açılınca öğretmenine söylemem lazım yani bizi nasıl bir süreç bekliyor delircem ramazan ayında şu güzel günlerde resmen rabbim imtihan ediyor kime gitmemiz lazım kemiklerinin gelişimi için hangi testi yaptırcaz lütfen bilgi verirseniz çok mutlu olucam

Arkadaşlar son bir sorum daha olucak en kötü tipi hangisi bilen varmı birde tipini nasıl öğrencez bu hastalığı her doktor bilmiyor

Karşıyaka selam hoşgeldin

Geçmiş olsun. Bu hastalığın en hafif türü 1.tip. En ağırı da 2.tip .2. tipler genelde doğumdan hemen sonra kaybediliyorlar. Sizin oğlunuzda herhangi bir kırık olmadıysa ve boyu uzunsa büyük ihtimalle 1. tiptir. Bence çok moralinizi bozmayın. Bu hastalığı olan bizler normal hayatımıza devam edebiliyoruz. Sizin bu aşamada yapmanız gereken oğlunuzun genetik testini yaptırıp ; hastalığı ve çeşidini net olarak belirlemeniz. Bu belirlendikten sonra endokrin bölümüne gidersiniz. Eğer gerek varsa Aredia tedavisine başlarlar. Ayrıca kemiklerde eğrilik varsa Ortopedi ile görüşebilirsiniz. Bunun harici yapacağınız mümkün olduğunca dikkatli olup ; çocuğu kırıktan korumak. Yüzme egzersizleri ile kaslarının güçlü olmasını sağlamak, bol bol güneş ışığı aldırmak..

Bu işin genetik kısmında ise anne baba taşıycı olabileceği gibi anne karnında yeni bir mutasyon da olabiliyor. Benim anne karnında yeni bir mutasyon sonucu oldu. Benden 10 yaş küçük kardeşim ise sağlıklı. Ben genetik testi Amerika'da yaptırdım. Aileme de test yapıldı. Başkaca soracağınız sorular varsa yardımcı olayım. Tekrar geçmiş olsun..

Bende Osteogenesis Imperfecta hastasıyım.Kemiklerimin hassas olduğunu biliyordum ama bu hastalığa sahip olduğumu bilmiyordum.Bu hastalığa yakalananlara ve tüm hastalara Allah şifa versin.18 yaşındayım ve şuana kadar 2 kemiğim kırıldı ve heralde yazılanlardan anladığım kadarıyla dahada kırılacak.Bu hastalık 4 aşamada gerçekleşiyormuş.Hangi aşamada olduğumu nasıl öğrenebilirim ve nasıl bir tedavi uygulanıyor bunları paylaşırsanız çok seviniriz.Teşekkürler.

sağolun allah razı olsun moralimi çok düzelttiniz genetik uzmanı tedavisi yok dedi ama ilaçtan bahsetmişsiniz amerikada yapılacak testi mutlaka yaptırmamız lazımmış dokuz eylüle sorduk yapmıyorlarmış bizde alsancakta bir genetik labarotuvara sorduk orası önce genetik danışman alıcakmışız sonrada test 7 veya 8 bin liraymış kemik taraması yapılcakmı mutasyondan bahsetmişsiniz nasıl öğrendiniz çok merak ettim birde eşimle bana ne testi yapılabilir cevaplarsanız çok memnun olucam şimdiden teşekkürler

Ben Memorial Hastanesi aracılığıyla Amerika'da genetik test yaptırdım.Test yaptırma sebebim ise , evliyim. Bebek sahibi olmak istiyorum. Bu hastalığın çocuğuma geçme riski %50 olduğundan normal yoldan bebek sahibi olmayı göze alamadım. Genetik testim yapıldı. Anneme, babama ve kardeşime de aynı testten yaptılar. Onlar da mutasyon yok. Sağlıklılar. O nedenle benim anne karnında yeni bir mutasyon nedeniyle hasta olduğumu söylediler. Sizin de çocuğunuza, eşinize ve size genetik test yapılabilir. Çocuktaki mutasyon ve hastalığın tipini bu testle buluyorlar. Siz de bu testle taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Taşıyıcı değilseniz çocuğunuz anne karnında yeni bir mutasyon sonucu hasta olmuş demektir.

Bazı hastanelerin özel laboratuvarlarla anlaşması oluyor. Orada doktor sevkiyle yaptırırsanız ücret ödemiyorsunuz. Bunu da araştırabilirsiniz. Bu test TR'de Düzen lab ve Burç Lab. yapılıyor. Ama tavsiyem TR sonuçlarına güvenmeyin. Amerika bu konuda daha iyi.

Kemik taraması gerekip gerekmediği konusunda Endokrin ve Ortopedi sizi yönlendirecektir. Bu hastalığın kesin tedavisi yok ama eğer gerekirse Aredia isimli bir ilacı serum olarak verebiliyorlar. Bu ilaç kemikleri güçlendiriyor.

evt saglik durumunuz ne bilmiyorum ama benim eyliyetim var. gerekirse de h sinif eyliyeti de ala biliyorusnuz

Benim ehliyetim var. Evet alabilir. Ama tabii durumunu doktor değerlendirecek.

Selam akasya nasılsın?.yanlıs yonlendırmek ıstemıyorum ama yorum yapmak ıstedım bu duruma .bana ogretılen doktorum tarafında kendını neye nasıl ıstıyosan oyle yap sen kendı vucudunu herkezden doktordan bıle ıyı tanırsın.o yuzden herseyı de doktora bırakmamak lazım sonusta bır gercek var kı caresı olmayan bır hastalık.sevgılerımle

AKASYA verdiğin bilgilerle bu hastalıkla yeni tanışan biri olarak beni çok aydınlattın.Kafama takılan sorularım olucak sana birincisi oğlum acaba anne karnında mutosyona mı uğramıştır onu peki ne şekilde öğrencez birde benim 5 yaşında bir oğlum daha var onda bu hastalığın olmadığını söylediler eşimde ve bende de yok eğer biz üçümüz bu genleri taşıyorsak bunu nasıl anlaşılcak siz anne karnında mutosyona uğradığını yazmıştınız ama nasıl çıktı ortaya çok merak ediyorum.Yusufada testler sonunda en hafif tipli olduğu söylendi ama sizinde hafif tipliymiş çok kırığınız olmuş oğlumda 3 yaşındayken oldu birdahada 10 yaşına kadar hamd olsun olmadı biraz önce banyo ıslaktı ayağı kayıp sırt üstü düştü aklımız yerinden çıktı sanki çok şükür birsey yok gibi duruyor allah korusun ileridemi olucak kırıklarıı inşallah olmaz doktor suana kadar olmamış ergenlikte büyük bir ihtimalle durur dedi.Amerikada yapılacak olan teste sadece tipinimi öğrenecez haaa birde dexa sı -2 çıktı normalmi türkiyede 100 tane cam kemik hastası varmış.Eğer eşimde varsa bu genler ailesinde ve kardeşlerinde bu genin olma ihtimali olabirmi çok soru sordum şimdiden teşekkürler

AKASYA annene ve babanada bu testten nerde yapıldı burcu duydum şifa hastanesi var izmirde orası bu testi burç aracılığıyla yaptrıdıklarını söylediler ve 6.250 bin lira istediler eğer küçük oğluma,eşime ve banada yapılırsa çok pahalıya gelir birde doktor sevk ederse ücretsiz olabiliyor demişsiniz hangi doktor nasıl sevk etcek ve nereye

karşıyaka2007 selamlar.Telaşlı ve panik halinde görünüyorsunuz ve çok haklısınız.
Ama bence sadece şükür edin çünkü 10 yaşına kadar 1 kırık bizim için yok sayılır.
siz ve çocuğunuz çok iyi durumdasınız.Biraz sakin düşünmenizi tavsiye diyorum.Çünkü sağa sola başvurarak (yani çırpınarak) yapabileceğiniz fazla da birşey yok.Bu hastalık kabullenip bununla yaşamayı,bu hastalığa göre yaşamayı gerektirir.
Ben 37 yaşındayım ve OI yim.Ailemde ve sülalemde tekim.2 kardeşim var ve sağlamlar.Onlarında çocujkları oldu ve bir sorun yok.Bazen koca sülalede 1 kişide çıkıyor bazende hepsinde olabiliyor.Tıp da şu an sadece eline gelen yeni bir hasta çeşidi buldukça hah buda varmış diyor.
Maalesef bu ayarda...
Yusuf için ergenlik çağında benim tahminim kırık olmayacaktır.ama yusuf bir OI hastasıdır ve ona göre hareketlerini kontrol ederek yaşaması ona telkin edilmeli ve anlatılmalıdır.Yaşı müsait hareketlerini kontrol ederek yaşarsa hiç bir sorun yaşamaz.Evlilik çağına geldiği zaman o zamanki teknoloji ve tıp daha ileri olacağından daha güzel incelenebilir.Çünkü OI hastasının çocuğunun da OI olma olasılığı her zaman önemlidir ve incelenmeden çocuk sahibi olmaması tavsiye edilir.
Çocuğu boğmadan psikolojisini ve sizin psikolojinizi bozmadan hayata devam etmelisiniz.
Anlattığınız banyo örneği.Bir OI li banyoda yalnız başına bile gezemez.Sizinki geziyor.Kayıyor ve sırt üstü yere düşüyor.Bu şekilde bir düşmede bir OI hastasının kaburga,kol ,bacak vs.Birçok yerinde kırık olması normal karşılanır.Ama elhamdülillah sizde bu olmuyor.O zaman siz gerçekten bu hastalığa rağmen iyi bir noktadasınız.Bunu anlatmaya çalıştım.
Haddimi aştı isem özür dilerim.Ama sadece biraz başka bir açıdan bakmanızı istedim o kadar.
İnceleme işleri çok karışık ve pahalı işlemler.Akasya hanım bir çocuk sahibi olmak istediği için bu kadar araştırmaya girmişti.
Onun adına yazmak istemiyorum ama görüşlerimi paylaşmak istedim.
Rabbim bu mübarek günlerin hatırına tüm hastalarımıza şifa versin.
Herkese Selamlar....

merhaba arkadaşlar uzun bir aradan sonra yeniden sizlerleyim. öncelkle sevgili akasya senin test sonuçlarında bir problrm olmamasına çok sevindim :) eniştemin babası ortapedi uzmanı ve söylediğine göre cam kemik hastalığı annede olursa çocuğa geçme ihtimali daha düşükmüş.

ayrıca aramıza yeni katılan arkadaşlarada hoş geldiniz diyorum. evet bizim hastalığımız çok zor ama bununla yaşamaya alışmalıyız ki ben alıştım. koltuk değnekleriyle zor ayakta duran ben şu son bir aydır yoğun egzersizler sayesinde artık daha uzun süre ayakta durabiliyorum. kesinlikle kasları güçlendirmek çok işe yarıyor :) gerçkten yorucu ve zahmetli bir süreç ama sonunun güzel olacağını düşündüğümüzde çektiklerimize değiyor bence. bizim en büyük ilacımız sabır ve inanç

Bayramınız kutlu olsunn sevdiklerinzle beraber şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğiylee

bende çokkk istiyorum anne olmakk ama cesaret edemiyorumm bu yüzdende akasya seni gerçktn tebrk ediyorumm sakın vazgeçme eğer bnde birazda cesaret olsa bnde o kdr çok istyorum ki anne olmayıı...başkasının bebeğini severkn bile bnm hep gözlerim dolar..bnde tip 3ümm.. halam hemşire ve ben ondn blgi ediniyrm kızım evlenirsinn ama anne olman zor bu yükü kaldıra bilrmsn çocğun engelli ola bilr 9 au boyunca yatman gerekir eğer buna hazırsan düşün dedii ama ben tam emin deilmm

Selam dostlar ;

Tatildeydim. Yeni döndüm. Bol bol güneş ve denizden faydalanmaya çalıştım. Graylandın da dediği gibi ben bebek sahibi olmak istediğim için bu kadar ayrıntılı araştırmalar yaptırdım. Evlilikten önce hiçbir test yaptırmamıştım. Öncelikle bana genetik test yapıldı. Test sonucunda OI 4.tip olduğum ortaya çıktı. Ki daha bebekken Çapa'da da 4. tip olduğum söylenmişti. Genetik test bunu doğruladı. Genetik testimde bir pürüz olduğu için aileme de test yaptırdılar. Anne, baba ve kardeşimde mutasyon bulunamadı. Bu nedenle doktorlar ailemin taşıyıcı olmadığını ,benim anne karnında yeni bir mutasyon nedeniyle hasta olduğumu söylediler. Zaten kardeşimin sağlıklı olması da anne babamın taşıyıcı olmadığını doğruluyordu. Karşıyaka sizin diğer çocuğunuzda hastalık yoksa büyük ihtimalle siz ve eşiniz taşıyıcı değil. Oğlunuz anne karnında yeni bir mutasyon sonucu hasta doğmuş.

Benim 12 yaşıma kadar kırıklarım oldu. Kırıklarım sadece femur kemiğindeydi. Başka kemiklerde hiçbir kırık yaşamadım. Ergenlik döneminde ise kırıklarım durdu. Şu an 34 yaşındayım şükür hiçbir kırığım yok. Normal hayatıma devam ediyorum.Ama tabii ki hasta olduğumu hiçbir zaman unutmadım. sürekli dikkat ediyorum. Sizin çocuğunuz 1. tip ise benden iyi durumdadır. büyük ihtimalle de ömrü boyunca fazla kırığı olmaz. Ergenlikte de tamamen duracaktır. Endişe etmeyin. Gerçekten üzülecek birşey yok. iyi bir tedavi, iyi beslenme, egzersiz, moral ile normal insanlara yakın bir hayatı olur. İşi olur, evlenir, ehliyet alabilir.. Moralinizi yükseltin. Çocuğu da üzmeyin..

Bebek konusuna gelirsek aylardır maddi manevi büyük bir mücadele veriyorum. Araştırmalar, testler.. gerçekten zor bir süreç.. Hamilelik oluşursa ekstra sorunlarım olabilecek. Bana da doktorlar birçok riskten bahsetti. Erken doğum, 5. aydan sonra sürekli yatmak vs vs . Ama bir seçim yapmak gerekiyor. Ya bu riskleri göze alıp yola çıkacaktım ya da çocuk sevdamdan vazgeçecektim. Ben ve eşim çok düşündük, konuştuk.. Herşeyin en iyisi olması için çabaladık. Bu konuda en uzman hastaneyi bulduk. Hamilelik oluşursa da riskli gebelikte uzman bir doktora gideceğiz. İşin özeti ben denemeye karar verdim. 1 ay sonra tüp bebek tedavisine başlıyorum. Hamilelik durumunda yaşadıklarımı da burada paylaşacağım. Benden sonra bebek sahibi olmak isteyen OI bayanlara umut olmak istiyorum.

Bu arada Loresima OI bayanda ise risk az demişsin. Ben böyle birşey duymadım. Bana hep %50 dediler. OI olan 2 bayan arkadaş tanıdım. 2 'sinin de çocukları OI idi. Sana bunu aktaran kişiye gerekçesini sorabilir misin? Neden bayanda risk daha azmış ?

akasya allah senden razı olsun gercekten senin giriceğin bu meşaketli yolda rabbim yar ve yardımcın olsun.İnşallah sağlıklı bir bebişin olur kucağına alırsın buradan da resmini bizlerle paylaşırsın ve tüm oi bayanlara umut olur.Şükrediyorum hemde çokkk şükrediyorum graylandın yazdıklarını okuduktan sonra her anımıza her dakikamımıza her nefes alışımıza ve oğlum için şükrediyorum rabbim bu sitede bulunan tüm oı insanlara tez vakitte sifa versin ve en kısa tıp bir çaresini bulsun

Nükleer başıklı kız senin adına çok sevindim canım. Allah tamamına erdirsin.Allah mesut etsin. Evlilik haberleri duyunca da çok mutlu oluyorum. Eskiden bizlerin evlenmesine daha imkansız gözüyle bakılırdı. Artık bu konularda da epey aşama kaydettik. Evlilik kararı verebilmek bile bizim için cesaret gerektiren bir konu. Ama ben bizlerin evlenmesini şiddetle destekliyorum. Mutluluk ve moral bizler için çok iyi. Sevgi tüm engelleri aşıyor. Umarım dileyen herkes hayat arkadaşını bulur ve bu dünyada yalnız kalmaz..

Karşıyaka güzel dileklerine teşekkür ederim. Ben de oğlunuza şifa dilerim. Merak etmeyin korktuğunuz kadar kötü olmayacak. Allah'a şükredin. Oğlunuz en hafif tür. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım. İnşallah OI olan tüm hastalara umut olabilirim. Allah hepimizin yardımcısı olsun..

akasya anladığım kadarıyla tip 4 ve tip 1 en hafif türleri ama kırılma olmuycak anlamına da gelmiyor hem hastalıkla yaşamayı öğrenicez bir yandan da tevekkül etmeyii.Siz tüp bebek denemesini memorial hastanesinde mi deneyeceksiniz bir yazınızda okumuştum.Birde siz çalışıyormusunuz

allahım herkezin gönlüne göre versinn, sevmek sevilmek çokk güzel herşeye rağmenn biz yaşıyrzz ve bu günümüzede şükürler olsunn

slm ilayda ben şevket ben ve kızım elif de cam kemik hastasıyız
elif 13 yaşında 6 sınıfa gidecek elifin facede sayfası var senle arkadaş
olmak istiyo .Sana gülen mutlu günler dilerim :eek:

Cam kemik hastalığı ve tedavisi

size bir sorum olucak ben de cam kemik hastasıyım 12 yaşındayım. ama boyum hala diyer arkadaşlarımdan 30 cm kısa neden oluyo.

kendini uzun mu sanıysn diyorsun kıza ama bence bu hastalığa göre gayet normell

Akasya selamlar.
Bende birkaç şey yazayım istedim.
Geçen ay kızımın aredi tedavisi için çapa tıp fakültesine yatmıştık.bundan önce 20 sefer aredia kürü almıştık.
Son aldığımıza yaklaşık iki sene oldu ve o zaman bıraktığımızda ilaç alerjik reaksiyon göstermiş ve doktorlar ilaç vermeyi hemen kesip bu zamana kadar ara vermişlerdi.Bu sürede z skoru -3.5 e gerilemiş yani olumsuz.İlaç almanız lazım dedi doktorları
Bu sefer 4 gün hastahanede yattık ama Alerji doktorlarından görüş aldılar ve sonuç olumsuz.Alerji doktorları bu çocuk bu ilacı alırsa hayati tehlike yaratır belki de kaybedebiliriz dediler ve ilaç verilemedi.Değişik yolları tartışıyor doktorlar bakalım ne sonuç çıkacak bekliyoruz.
Seninle ilgili kısıma gelince çapada yatarken genetik bölümde hülya hocanın sekreteri ile biraz konuşma fırsatım oldu.
Bu gen ayrıştırma yöntemini hülya hoca (Çapa Genetik Bölüm Başkanı ) onaylamıyor biliyorsun.Neden onaylamıyorlar diye sordum.O yapılan ayrıştırma sonucunda doğacak çocuğun hayatının diğer dönemlerinde daha beter bir hastalığa yakalanma ihtimalini tartışıyorlar mış.Yani kaş yaparken göz çıkarma durumu.Cam kemik hastalığı temizleniyor ama başka bir hastalık eksik genlerden dolayı meydana çıkabilir dedi.
Bu olayın örneği ve yaşanmış hikayesi olan olmadığı için bilinmeyen bir kutu diyor.
Bu konuyu da senin tedaviyi yaptıracağın doktorlara sormanı öneririm.
Seni ve bizi bu konuda aydınlatmaları gerekir.
Bende biraz hak verdim.
Bana dedi ki sizin normal yolla çocuk sahibi olma şansınız var ama sağlıklı mı sağlıksız mı bu gebeliğin 2.ayında yapılacak biyopsi ile belirlenecek.Bu biyopsi zaten gen ayrıştırmada da yapılacak.eğer bir olumsuzluk varsa sonlandırma yoluna gidilecek.normal gebelikte de aynısı yapılıyor dedi.
Ama tabii hastalıklı gen temizleniyor diyorlar ama valla bilemiyorum çok karışık bir logaritma gel çöz çözebilirsen.
Kafanı karıştırmak istemem ama seninle paylaşmak ve bu konuda bilgilendirmek istedim
Tüm OI lere selam olsun :)

Selam grayland

Çok çok geçmiş olsun. Allah acil şfa versin prensese .. Aklıma gelmişken arı sütü, polen konusunu bir araştır istersen. Kemiklere çok faydalıymış. Ben küçükken annemler epey kullanmışlar. Şifanın nereden geleceğini bilemeyiz...

Hülya Hocanın eksik bildiği birşey var galiba. Şöyle ki , PGT'de genetik ayrıştırma kesinlikle söz konusu değil. PGT işleminde benden alınan yumurta ile eşimden alınan sperm döllenip oluşan embriyonun dış zarından küçük bir parça alıp bunu teste tabi tutuyorlar. Test sonucu embryo sağlıklı ise transfer oluyor. Yani embryolara müdahale etmeleri diye birşey yok. Zaten hastalıklı yumurta ile döllenen emrbyoya müdahale şansları da yok. O nedenle onların tek yaptıkları normal yolla tesadüfen denk gelebilecek sağlıklı yumurtayı bulmak... Yoksa yumurtalara müdahale edip genetiğini düzeltme falan asla olmuyor.

PGT yöntemi yanılmıyorsam 1995 yılından bu yana uygulanıyor. Gerek OI gerekse diğer genetik hastalıklar için. Şimdiye kadar hasta olan hiçbir insan duymadım. Hatta Kitap arkadaşımızın kızı PGT ile doğdu. Maşallah çok da sağlıklı. Buna karşı çıkan insanlar tamamen etik ve ahlaki nedenlerle ve bir de dinsel nedenlerle karşı çıkıyorlar. Kadere müdahale, sakat doğumları engelleyip sakatların yaşam hakkını elinden alma vs vs .. Gerekçeler bunlar. Gerekçelerin haklılığı haksızlığı konusuna hiç girmeyeceğim. Sadece iyi ki PGT yöntemi var diyorum. Allah'a çok şükür insanların bu yöntemi bulmasına müsaade etmiş :cool:

Eyüpçüğüm ;

Graylandın kızının bünyesi ilacı kabul etmediğinden, ilaç alerji yaptığından destek amaçlı bunları deneyebilir diye düşündüm. Ama tabii ki arı ürünlerine alerjisinin olmaması gerekiyor. Bu arada arı sütü ve polenin kemikleri güçlendirdiğini Tıp Fakültelerinde yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlamışlar. Yani koca karı ilacı da değil. Bilimsel temeli var :eek:

Üst Alt