halim tunc
honda yı övüyor diceksin belki yine ama honda nın en son makyajlı kasaı olsaydı o kaza yapan araç belki de ölümcül bir kaz aolmicaktı.
honda ya executive + donanımına honda sensing denilen güvenlik özelliği geldi. ve bu özellikte bulunan CMBS özelliği büyük ihtimalle bu kazayı önler yada etkisini azaltırdı. Colliison mitigation Brake system : ve bu özellik diğer birçok araçtakinden çok daha etkili. daha evvel yazdım tekrar yazdığımı bulup copy paste yapıcam
Honda ve Hyundai nin kalite farkı;
Ben deli üşenmedim hyundai tucson un ve Honda Civic ile Honda CRV nin kullanım kitapçıklarını internetten indirdim ve aktif fren dediğimiz önünüzde yaya veya araç olduğu zaman ki çarpışma önleyici sistemlerini okuyayım dedim.
bakın bilgide kalite farkı nasıl ortaya çıkıyor!!!
Honda nın Civic ve CRV kitapçığında bu sistem CMBS (Çarpışma Etkisini Azaltan Fren Sistemi) olarak geçiyor ve sayfa 518 de aynen şunlar yazıyor:
CMBS aşağıdaki durumlarda devreye girer:
Aracınız ile önünüzdeki araç veya yaya arasındaki hız farkı yaklaşık 5 km/s olduğunda ve çarpışma riski olduğunda.
● Aracınızın hızı 100 km/s veya daha düşük olduğunda ve sistem şunlarla bir çarpışma riski olduğunu belirlediğinde:
- Önünüzde sabit, karşıdan gelen veya sizinle aynı istikamette seyreden araçlar.
- Önünüzde algılanan bir yaya.
● Aracınızın hızı 100 km/snin üstünde olduğunda ve sistem sizinle aynı istikamette seyreden araçla bir çarpışma riski olduğunu belirlediğinde.
hyundai nin kitapçıpında ise sistemin hangi hızlarda ve ne şekilde çalıştığına dair bu denli detaylı bilgi yok! sadece uazk orta yakın ayarının nasıl yapıldığı ve dikkat edilmesi gerekn durumların bilgisi var. Yani,
Saldım çayıra mevlam kayıra! tarzında. daha sonra ankara hyundai ata servisini aradım ve oradki biriyle konuştuğum kadarıyla 30 km/s hıza kadar durdurabiliyor 30 dan büyük hızlarda ise fren yaparak yavaşlatıyor tarzında bilgi verdi.
İşte arkadaşlar KALİTE nin ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı!!!!
bu arada kalite demişken Nissan X -Trail in çarpışma önleyici sisteminiş araştırayım dedim internetten kullanım kitapçığını bile bulamadım. geçen bayide çalışan Eda hn a sorduğumve aldığım cevaba göre Nissan X Trail in çarpışma önleyici sistemi,
40 km/s hıza kadar fren yapabiliyor.
40 ile 70 km/ s hız arası ise sadece uyarı veriyor.
peki ben ne yaptım. Nissan X trail aldık arkadaşlar.2018 model 7 koltuklu platinum packleri dediğim gibi ötv sınırına çektiler. ve yaptığım analize göre ve isteklerimize göre de fayda/değer analizi sonucunda (bu öyle düşünerek diil teknik bir yöntem, isteyene anlatırım. excel tablosu hazırlayarak rakamsal değerlerle yapılıyor, içinde para da var özellikler ve her birine verilen puanlar da var) bu araç kazandı yarışmayı.
şimdi gelelim KASKO sorunsalına.
eurake yla allianz la ve sigortacımın verdiği diğer sigorta şirketlerinden fiyatlar aldık. gördüğüm ve bana anlatılanlar kadarıyla artık kasko şirketleri ÖTV muafiywetli araçlarda gerçek değeri üzerinden kasko yapıyorlarmış. ötv siz değeri olan bizlerin verdiği ücret üzerinden diil. artık sistemin daha düşük miktardan kasko yapmasına izin vermiyorlar dediler.
sistem şöyle işliyor diye anlattı sigortacım. şimdi aldığımız aracın sistemde gözüke değeri 284 bin kaat ancak bizimödediğimiz 154 bin kaat. şayet diyor 154 bin den kasko yaptırırsanız ve araç eğer pert olursa, kasko şirketi ilk alırkenki ödenmeyen ÖTV değeri varya (bu örnekte 130 bin TL) 130 bin t yi devlete öder geriye kalan uyduruk 24 bin tl alırsınız ve bu da yazık olur deniyor. aracın değerinden daha düşük değerli kasko yaptırmanın başka dezavantajları da olduğunu anlattı. ben de bu forumlardan bir kaç yazı örneği verdim ama " siz o forumlarda her yazılana bakmayın gerçek dünyada işleyen bir sürü kural, kanun vs var" dedi.
siz bu kasko olaylarında ne yaptınız? 280 bin gibi bir rakamla kasko en ucuz 4500 tl tutuyor. bir de bu araç ilk kez kızın üstüne olduğu için daha önceki bizim üstümüze olan araç kasko muafiyetlerinden yararlanamıyormuşuz.
crv daha iyidi ama onu sınıra sokmadılar, artık benzinli geliyor, işyerinde bi arkadaşa aldı, şehir içinde 10-11 lt yi buluyor dedi. ona benzin yetiştiremeyiz artık. crv hayal oldu yazık!. kafayı kırıp, aslan besleyen yemine katlanır da deyip alınabilir ama gerek olmadığını düşünüyorum.