31 yaşımdayım.12 senedir bu hastalıkla uğraşıyorum.tüm hayatımın dengesini değiştirdi.hayallerimi alt üst etti.hayatımda yaptığım veya yapacağım her işte hastalığımı düşünerek hareket etmem gerekiyor. bir yıl sonraki halimi bilmeden ve her an beklenen sona yaklaşıyorum. bunu bilerek hayatta önemli kararlar almak çok zor. geleceğimle ilgili uzun süreli işler ve planlar yapmıyorum.her sabah yataktan kaltığımda kolumu elimi veya bacağımın,ayaklarımın ne halde olcağı belli değil.
bazı doktorlara göre cidp bazılarına göre mmn hastasıyım. mmn görülme olasılığı cidp ye göre çok daha azmış.aslında pek bir fark yok sanırım.öncelikle edindiğim bilgilere göre cidp bile kendi içinde 4 veya 5 çeşide ayrılıyor.
edinsel(sonradan),genetik(ailesel) tipleri var. çocuk yapıp yapmama konusuda burda devreye giriyor bunu da eklemek gerekiyor.
ağrılı nöropati çok sıkınlı oluyor gördüğüm kadarıyla yanma hissi oluyormuş. ama benim hastalığım da da zaman zaman ağrılar oluyor. masa başı işim olması sebebiyle uzun süre oturuyorum. çok uzun oturduğum zaman sinirlerde ağrılar başlıyor. yatarak dinlenme gerekiyor. masaj ve sıcak su kesinlikle iyi gelmez ağrılara azdırır hatta. ilk anda iyi geliyor sanıyorsunuz ama.
bu hastalıkla gelişen sorunlar doktorların söylediğine göre zamanla kas erimesi olması. çünkü kasları tutan bildiğiniz üzere sinirler.doktorlar bu tür kas erimesinin kontrol altına alınabildiğini söylediler.12 senede bende bir kas erimesi gelişmedi. tabiki söz buraya gelmişken 6 ayda bir kesinlikle en az sene de bir checp up yapılmalı.
bende her türlü sorun zaman zaman oldu.
*ayaklarımda düşük ayak oldu.ayak bileklerim düz yolda yürürken dönüyor boşa çıkyor gibi oluyor.şimdi kesindi ama güçsüzlük var.ayakkabı tabanı geniş olması iyidir.bir ara ayak bileğim kırıldı alçıya alındı(düz yolda yürürken). basdığınız yere dikkat edin
*sağ kolumu 90 derece kadar kaldıramadım.O da geçti.
*üniversite de okuren,bir sezon yazı yazamadın sözlü girdim sınavlara.O da geçti.
*kaslarım bi ara o kadar çok çekiyordu ki yürüyemedim.O da geçti.
*elde titreme halen devam ediyor.
*ayak tabanlarımın biri tamamen uyuşuk diğerinin ise parmaklarımın yarısı uyuşuk.son üç-beş senedir.
-ama bu yaşadıklarımdan bazılarının izleri halen devam ediyor.kalıcı izler olabiliyor.bunları düşünerek inadına yaşamak işte unutmak iyidir.
bu hastalıkların genel sebebi yine bildiğiniz üzere bağışıklık sistemi :
1-düzenli uyku yani saat 23:00 ile 24:00 arası kesinlikle uyulmalı uyku hormonları ile ilgili nette bir araştırma yaparsanız.anlarsız önemini.
2-vitamin destek hapları abartılmadan.birer ay ara ile bence.
3-kahve,sigara,kola,alkol tabi bunları biliyoruz.uyabiliyorsanız uzak durun.
4-karamsarlık :herhangi bir konuda kendini yetersiz hissetme (düşük dozda deprasyon ilaçları almaktan korkmayım ve yine abartmadan bir kutu kadar)
forum sayfasında okuduğum kadarıyla çare aranıyor. çare: 1-plazmafarez , 2-ıvıg ve 3-kortizon.
plazmafarez ben kullanmadım, kanser gibi yan etkileri var olduğunu biliyorum.
kortizonu 10 senedir kullanıyorum. ilk başlarda günde 100mg kullanıyordum. giderek azaltıldı. son 8 senedir ise iki günde bir 10mg idame dozuna devam ediyorum.genç yaşda olduğum için belki pek bir yan etkisini görmedim sanıyorum. ama tuz asla. d vitanimli kalsiyum erime ilaçı sürekli alıyorum.kortizon olmasaydı ; yaşam standardım çok düşük olurdu. deltacortil kullanıyorum, kesemiyorum kesdiğim zaman uyuşmalar hemen başlıyor. bendeki sendomlar bu şekilde tabi başkasını bilemem.
ıvıg yine yazılmış okudum. kan ürünü olduğu için ;ne kadar donörler test edilse de a i d s nin yumurlama süresi 6 ay olduğu söyleniyor. bende kullandım rapor aldım 2 senelik. kullanıldığı sürece yararını kesinlikle gördüm. ilerlemeyi yavaşlatıyor.
beklenen son aynı.günü yaşayın.dünya hayatından kopmadan.