Sevgili arkadaşlar... bende 6 aylık iken Polio virüsüne yakalanıp felç olmuşum, bu iğneden olan birşey değil, fakat banada yüksek ateşim olduğu için ateşi düşürmek niyetine yapılan iğne - polio virüsünden zedelenmiş ve darbe görmüş olan kaslara daha çok hasar verdiği için hep iğnenin sebep olduğu zan ediliyor. Yanlış bilgilendirme bu!
Kendim 20 sene Kanada`da yaşadım,(artık Türkiyedeyim) bu arada New Jersey`de Dr. Richard L. Bruno`nun- Post-Polio Institute- adlı kendi kliniğine gitme imkanı buldum ve kendiside tekerlekli sandalyede hayatının 30 yılını Polio ve Post Polio araştırmasına adamış çok bilgili ve güzel bir insan,
Englewood Hospital and Medical Center
bu konu ile ilgili çok aydınlatıcı bir kitapta yazmış :
The Polio Paradox
bu kitabı okuyunca insan birçok şeyi anlıyabiliyor, çünkü birçok doktor -sırf Türkiyede değil Amerika ve Kanada dahil, Polio hakkında maalesef yeterince bilgileri yok, hele Post Polio hakkında dahada az.
Aslında yardımcı araç gereç ve yürüme cihazı kullanmak, kaslarımızı mümkün olduğu kadar az yormak, bizim hayrımız için, ne kadar az yorarsak o kadar uzun kullanabiliriz kaslarımızı. Post Polio demek zaten daha önce Polio virisünden hasar gören fakat kendini bir parça olsun toparlayan kaslarımızın tekrardan bir vurgun yemesi gibi birşey oluyor. Fakat bu yeterince bilinemiyordu, araştırılmamıştı daha doğrusu, kasları kuvvetlendirmek için hep çalıştırıldğından, aynı işlem Polio geçirmiş kişilerede uygulanıyordu, buda maalesef daha çok zarar veriyordu zaten zayıf olan kaslara.
Kendimde sağ bacağımda tam yürüme aleti (KAFO) ile yürüyorum, anca ev içinde bazen aletsiz yürüsemde yorucu olduğundan pek yapmıyorum artık.
İşte böyle arkadaşlarım... Allah hepimize kuvvet versin diyorum, ve yaşamımı asla lanetlemiyor fakat kucaklıyorum, daha nice durumlarda insanları düşünürüm hep.
Allah tan gelene .. Allaha sığınırım herzaman,
Kalın sağlıcakla ve neş-e ile
Nesrin