Merhabalar,
Ben de 9 aylıkken çocuk felci geçirmişim. Doğuştan kalça çıkığı için doktor tedavisi altında, alçıdayken.. yanlış iğne dendi. Sol bacağım ince ve 2.5 cm kısa (Uzatma yerine diğer bacaktan 2.5 cm kemik kesilerek fark azaltıldı). Hiçbir aparat kullanmıyorum ve yürüyorum.
Burda birkaç arkadaş POST POLİO SENDROMU'ndan bahsetti. Ben de onlar gibi herkesi uyarmak istiyorum. Ben de post polio oldum ve dönüşü yok artık. Fizik tedavi görmedim, çünkü doktorlar kaslarımın max düzeyde olduğunu söylediler. Neden mi, yüzdüm. Yoğun koşturmalı bir hayatım oldu ve BUM... 24 yaşında ani bir güç kaybı ve güçlü ağrılar. 2 ay hiç yürüyemedim, tüm gücüm gitmişti. İlginç olan felçli olmayan sağ bacağımda da durum aynı idi.
Şimdi 38 yaşındayım ve 14 yılda şikayetlerim giderek artmaya devam etti. Söylendiği gibi, kaslarımı idareli kullanmadım, çünkü bilmiyordum. Kaslarımı geliştirmek doğru sanıyordum. Ama şimdi anlıyorum ki hepimiz yorulmadan yaşamanın yolunu bulmalıyız. En son bu konularda araştırmaları olan ve burda çağrısını gördüğüm için kendisine gittiğim Prof. Dr. Arzu On, vücudumu idareli kullanmam gerektiğini, yorulmamamı (ki bu çok zor), ağrılar başlamadan faaliyeti kesecek şekilde kendimi ayarlamamı (ağrı başladıktan sonra geçmiş olsun
) vs. söyledi. Kesin bir tedavisi de yok. Bir de ölçümlerde sadece felçli olan sol bacağımın değil, sağlam görünen sağ bacağımın ve iki kolumun da poliodan etkilendiği anlaşıldı. Çünkü artık kollarımda da ağrılar var. Sadece ağrılar değil tabii, seyirme, güçsüzlük, çabuk yorulma (kendimi şarjı bitmiş pil gibi hissediyorum).. vs. Sadece Çocuk felci değil ama Post polio yaşam kalitemi çok etkiledi. Ağrılarımın ne zaman olacağını bilemediğim için artık hiçbir plan yapamıyorum. Herşey ağrılarıma bağlandı.
Netice itibariyle sözü çok uzatmadan: Çocuk felci olan herkes, bilin ki... Yoğun tempolu hayat yaşayan çocuk felci hastalarının post polio sendromu olması çok yüksek bir olası. Lütfen benim gibi yapmayın. Kaslarımızı yormamak zorundayız, işin özü bu. Şimdi ağrınız yok diye kendinizi fazladan yormayın. Ben de öyleydim eskiden. Ama böyle olacağını bilmiyordum
Dilerim hiç kimse poliodan hariç bir de bunu yaşamaz. Herkese geçmiş olsun.