Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri ilaçlarının sağlığa zararları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kursatgurbuz saçma sapan yorum yapmışsınız ne yapalım ilaçtan başka bi altarnatifiniz varmı söyleyin bizde ögrenelim

+7 yasindaki cocuklarda dikkat sorunu varsa ritalin, concerta gibi uyarici ilaclar verilmesi ve tum psikiyatristlerin bu ilacin uyusturucuyla alakasi yok demesi sacma sapan degil ama benim yorumum mu sacma? Bu cocuklara verilen uyaricilarin sonucu soyliyeyim ilac alan ve ilac almayan DEHB cocuklar kiyaslandiginda ilac alanlarin genclikte kokain istismarina cok yatkin oldugu ve paranoid semptomlara sahip olmasi (ayni semptomlar kokainmanlarda da gorulur neden acaba?) Onceki yorumlarda da acikladigim gibi bu uyaricilar etki olarak kokaine cok benzer. Tum bunlara inanmiyor musunuz? O zaman ogrenmenin en kolay yontemini soyleyeyim; birkac KOKAINMAN INSANLAR BULUN, RITALINI DOZUNU AYARLAYIP TOZ HALINE GETIRTIP BURUNDAN CEKTIRIN, YASADIKLARI ETKIYI SIZE ANLATSINLAR.

Arkadaşlar,lütfen bazı arkadaşların ilaçlar sağlığa zararlı hikayesine kanıpta ilaçlarınızı bırakmayın.
20 yıldır şizofrenim ve ilaç kullanıyorum.hiçbir zararını görmedim ilaçların.
O ilaçlar olmasa,şimdi ya akıl hastanesinde ya da mezardaydım.
Ayrıca tekrar aklımı kaçırmaktansa ölmeyi tercih ederim zaten.
İddia ettikleri gibi uyuşturucu madde almış gibi olmuyor insan.aklımda,fikrimde yerinde şükür.
Sakın bırakmayın ilaçlarınızı.

ASUMAN0... 1-2 şaklabanın lafına uyarak bırakan zaten esas o zaman tedaviye ihtiyacı var demektir o kişinin...ha tamam ilaç sektöründe dönen olaylar vs..bunlarıda kabul ediyorum ama o işin ticari boyutu, onu uzmanları araştırıp sorgulasın sen ben o doktorumuz uygun gördüğü sürece kullanacağız tabii ki ömür boyuda olsa!

[FONT=sans-serif]Geçen c.tesi günü,oylum Talu nün,hebertürk kanalındaki,söz sende programını seyrettim.konuklar iki doktordu ve Batı tıbbı nın dayattığı ilaçlar direkt sonuç odaklıdır,bütünsel tıbbı yöntemlerle ilaçlara gerek kalmaz.insan yediğine,içtiğine dikkat etse,mide ve bağırsak sağlığına özen gösterse,psikolojik hastalık diye bir sorun olmaz gibi cümleler kurdular.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Düşünün bunları bazı doktorlar söylüyorken,şaklabanlar neler demez.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Çok yazık,bu ülkede olanlara hayret ediyor ve üzülüyorum.daha da çok şeyler yazmak geliyor içimden ama susuyorum.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Ayrıca tvnet ekranında gündem özel programında.psikiyatri ilaçlarına gerek olmadığını ve bu tür ilaçların,devlete gereksiz yük olduğunu söyleyenlere de yazıklar olsun.

[/FONT]
Serafim arkadaşım
Senin durumun bence şaklabanlık değil,düprdüz cehalet.
Kimyasal maddeleri zehir olarak tanımlamana başka mana veremiyorum.
O zehir dediğin kimyasal maddeler,halüsünasyon görmeyi ve paranoyayı engelliyor ama belli ki senin böyle sorunların yok.o yüzden atıp,tutuyorsun rahataça.
Allah akıl fikir versin sana ve senin gibilere.

Kesinlikle Asuman hanıma katılıyorum.yasamayan bilmez ilaçsız psikolojik rahatsızlıklar anlatılmaz. Bizde kız kardeşim için çok bekledik ilaç vermeyelim dedik bir dediğini iki etmedik lakin faydadan çok zarar vermisiz .keşke keşke daha önce ilaç tedavisine başladık. İlacı aldı 1 hafta sonra düzelmeye başladı . Hayır il

SERAFİM...sen değilsin şaklaban o savunduğun toz kondurmadığın zat şaklaban,sen asumano nun dediği gibi şaklabanların gazına çabuk gelen bir kör cahilsin!

Madem yasamayan bilmez. doktorlara uyup duzenli kullanip, anti depresan kullana kullana, psikotik semptomlar gosterdigim icin (ilac sektoru olaylarindan biri o zaten, antipsikotige gecmen icin) sonrada noroleptik/antisizofrenik ilaclara baslamis 3 bucuk yil bu ilaclari kullanmis her gecen gun isler cigrindan cikmaya baslayinca gezmedigim psikiyatrlarin doktorlarin bana "ilaclardan degil, hastaliginin yogunlugundan oylesin, kullanmasan daha kotu olursun" demesi ve benim en sonunda yavas yavas doz azaltip biraktiktan sonra ciddi derecede toparlamam nedir peki? Hani yasamayan bilmiyordu. 5 ay oncesine kadar benim icin o sizofren senin girtlagini keser diyenler, calisamamam, intihar girisimlerim hergun intihari dusunmem, haksiz suphelerim ve suclamalarim, ortada sebeb yokken 9 yillik arkadasimin tum baglarini koparmasi, ve ilac kullanirken sozlumun terk etmesi ve olmayan seylere inanip dusunmekten kafamin patlamasi zombi gibi gezmem, ilac kullanirken izi gecmeyek kesikler yapmam , 2 lafi bir araya getirememem ve daha bir suru sayamadigim sey.. ilac kullanirken insanlar uzak kaciyordu son 3-4 aydir ise artik dost edinmeme gerek kalmiyor cunku dostlar beni ediniyor. Doktor sananlar bile oluyor. Ama malesef ilaclara baslamadan onceki halimden eser yok. Hala ciddi sorunlarim oluyor illaki ama ilacli oldugum doneme kiyasla belkide 20 kat daha iyiyim hem calisabilecek hemde insanlara yardimci olabilecek uretken biriyim. Burda kimse lutfen bana ilac almasaydim intihar edecektim yok soyle yok boyle gibi ornekler vermesin, bu serde hayir olmasi gibi birsey. Cinnet gibi anlarda o ani yatistirmak icin agir ilac verilebilir ama kisiye bunu hayati boyunca 3-5 defa verebilirsin o kadar. Buraya bazi anlarda lsd gibi uyuşturucu yutup hayati o an kurtulmus adamda sayarim mesele o degil demek istedigim bazi sonuclarin iyi olmasi yanlislari mesrulastirmaz

Psikiyatri sanildigi gibi bir bilim mi? Herseyden once bilimi olusturan en onemli unsurlardan biri "her zaman ve her yerde gecerlik ve kesinlik nitelikleri tasıyan bilgidir" bu dedigim psikiyatriye tamamen ters. Bunu rosenhan deneyinde gorebilirsiniz (rosenhan deneyi kesin kanitli bir durumdur, dsm bile inkar edemez arastirabilirsiniz) benzer deneyler baska kisiler tarafindan da yillarca yapildi ve benzer sonuclar alindi. Sonuc; keklenen yuzlerce hastane, binlerce psikiyatr = sahte bilim.. Fizyolojik sebebe gelicek olursak; zihin aktivitesi , beynin isleyisi bile henuz ölculemiyorken her psikolojik sorunun altinda fizyolojik sebeb yatar demek gecerli bir aciklama degildir. Ama uzun vadede noroleptiklerin beyinde inanilmaz derecede (zarar verici olarak) patalojik degisimler yaptigi bellidir, ayrica zaten hormon seviyeniz ölculmeden bu ilaclar veriliyor. Birde cozulememis onca sey varken sanrisal durumlari dopamine baglamalari ve beyinde nasil isledigi bilinmeyen bu ilaclar ile o hormona ayar cekmeye calismalari ayri bir komedi.. bir doktoru karacigerim iflas veya kalbimde bilmem ne var veya tendonlarim zarar gordu ve daha bircok seyde kekleyemezsiniz(keklersende sonuclardan 2 gune ortaya cikar, ama yukarda belirttigim gibi rosenhan gibi adamlar yillarca binlerce psikiyatri kekledi hemde yatislar yaparak uzunca)

Muhtemen bazilariniz yazdiklarimi uzunca oldugu icin dogru duzgun okumuyor bile, cunku bunu bazi yorumlardan net bir sekilde anlayabiliyorum.

Sakin ama sakin yanlis anlamayin, kullanan kisilere on yargim yok cunku bu ilaclar zamanla kullanan kisilerde farkindalik,algi,girisimcilik,cinsel istekde dahil durumlari koreltiyor. Farkindanlik ve algi bozulmaya baslayinca gercekleri zaten gormen zorlasiyor (bu nedenle ben de 3 bucuk yil kullandim hep sahte bilime inandim) yanlis algi ilerdedikce psikoza donusur, basit cumleleri bile yanlis yerlere cekersiniz bu duruma dusmezsiniz umarim. Yetiskin insanlarsiniz karar sizin ben sadece fikir belirtiyorum. Umarim iyi olursunuz..

Birakmayi dusunen kisiler hep soyluyorum aniden veya hizlica degil cok yavas bir bicimde doz azaltimi yapilarak birakilmali. (Belki sen kimsinki senin dedigine gore birakmayi dusunucez diyenler olabilir, saygi duyarim ama son 1 ay icinde yaklasik 40 hasta ve ailelerinden bana gelen tesekkur mesajlarindan oturu belirtiyorum)

Antidepresanlar la ilgili dediğinize katılıyorum zararlarini herkes bağıra bağıra söylüyor. Lakin şizofreni ve bipolar gibi ilerlemiş rahatsızlıklarla baş edilmesi çok zor ilaçsız toparlayamiyorlar. Hastalığını kabul etmeyen hastalar ilaç aldıktan sonra hasta olduklarını kabul ediyor. Tabi ilacın ne kadar kullanılması gerektiği konusunda fikir sahibi değilim. Sizin abtidepresanla başlamış rahatsizliginiz. Benim demek istediğim o değil ilerlemiş hastalar için ilacın gerekli olduğunu düşünüyorum

Benim kız kardeşim hastalığını kabul etmiyordu asla. Fakat hayal dünyasında yaşıyordu. Herkesten supheleniyordu. Geçer dedik ilaç kullansın istemedik fakat daha kötüye gitti durumu saldırgan tavırlar sergilemeye başladı .zorla hastaneye götürdük ilaç aldı 2 -3 hafta sonra hastalığının farkına vardi

Anlaşılan psikiyatrik ilaçlar hakkında herkesin bir kanaati ve fikri var. :)

Zaten bizim memlekette "komşunun ilacı iyi geliyor" diye başağrısı için tansiyon ilacını içen bir kültür olduğu için buna çok şaşırmıyorum.

Öncelikle BÜTÜN İLAÇLAR ZEHİRDİR ve ZARARLIDIR!
Sağlık profesyonellerine ilaç biliminde ilk öğretilen şey YAN ETKİSİ OLMAYAN ilacın ETKİSİ DE OLMAYACAĞIDIR.

Hem doktor, hem eczacıların sembolünde YILAN vardır. Çünkü bilinen en eski ilaçlar yılan zehirinden yapılmış.

ANCAK;
Her zaman her şeyde olduğu gibi, ilaç kullanımında da YARAR/ZARAR dengesi diye bir şey vardır. Eğer bir ilacın yararı zararından fazlaysa bu bir ilaç kabul edilir ve kullanılır.

Örnek verecek olursak, diyelim ki nezleden ölüm oranı 10.000 de 1 civarında. Nezleyi tedavi eden bir ilaç bulduk ama ilacın ölüm oranı 10.000'de 20 civarında... O zaman bu ilacı kullanmak anlamsızdır. Çünkü ilacın öldürdüğü hasta sayısı nezleden ölenden fazladır.

Diğer taraftan, diyelim ki kızamıktan ölüm oranı %10 civarında... Aşı yapıldığında aşıdan ölüm oranı 10.000'de 1 oranında... O zaman aşı yapmamız neredeyse bir zorunluluktur. Burada aşı adam öldürüyor diye bir mantık yürütülemez. Çünkü kurtardığı insan sayısı daha fazladır.

Yani, bir ilaç, etikisi ve zararı göz önünde tutularak kullanılır.

Psikiyatrik ilaçlara gelecek olursak; tamamen aynı mantıkla kullanılır. Burada elde edeceğimiz yarar olası zararlardan fazlaysa bu ilaçları kullanırız.

Şimdi konu içinde çeşitli psikiyatrik ilaçlardan bahsedilmiş. En çok bahsi geçenler şüphesiz ANTİDEPRESAN grubudur. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu ilaçlar çok uzun bir süredir kullanımdadır ve uzun süreli hatta yüksek doz kullanımlarının bile oldukça güvenli olduğu muhtelif kereler gösterilmiştir.

Hele ki; Lustral veya Ciprax gibi ve daha yeni nesil olan Serotoninden bağımsız anti depresan ilaçların hem etkileri çok artmış, hem de yan etkileri dikkat çekecek kadar azalmıştır.

Psikotropik ilaçların hemen hepsi beyin kimyasına doğrudan veya dolaylı etki eden ilaçlardır. Çünkü psikiyatrik hastalıkların hepsinde beyinde ya organik, ya da kimyasal bozulmalar olur. Bu ilaçların görevi ise bu mekanizmalardan bazılarını öne çıkarmak, bazılarını baskılamaktır.

Örneğin, Lustral gibi ilaçlar Serotonin geri alımını baskılayarak beyindeki Serotonin seviyesini arttırır. Halk arasındaki adıyla serotonin mutluluk hormonudur. Aynı etkiyi, yani serotonin seviyesinin artmasını aşırı şekerli şeyler veya bolca çikolata yiyerek, çılgınca alışveriş yaparak, veya saplantı seviyesinde başka aşırılıklara kaçarak da sağlayabilirsiniz. Bu yüzdendir ki depresyondaki kişiler kendisini iyi hissetmek için bolca çikolata, tatlı, pasta, börek yiyerek şişmanlar veya AVM gezip gerekli gereksiz bolca alışveriş yaparak kredi kartlarını çökertir.

Bir anti depresanın da yaptığı aynı şeydir. Burada çikolataya veya kredi kartına abanmak ile ilaç kullanmak arasındaki yarar/zarar gözetilmelidir.

Şizofreni, bipolar manik depresif gibi kronik psikoz hastalarında ise beyin kimyası kalıcı olarak bozuk olduğu için ilaç kullanımı çok daha önemlidir. Çünkü bu bozukluk alışveriş yaparak veya bolca çikolata yiyerek düzelmez. Kendini mutlu hissetmek yetmez. Nasıl çalıştıkları tam olarak bilinmese de antipsikotik ilaçlar bu kişilerin beyin kimyasında çok önemli etkiler yaparlar. Hastanın hayatını çekilmez hale getiren sanrılar, paranoyalar, konfobulasyonlar, iletişim sorunlarını ciddi boyutta azaltırlar.

Bu tür hastalar "ilaç zehirdir kullanmayın" demek zalimliktir! Kişinin sürekli bir cehennemde yaşaması yerine yan etkileri olsa da ilaç kullanması daha iyidir. Çünkü ilaç sadece tedavi için değil YAŞAM KALİTESİ için de kullanılır.

Bunların yanı sıra konu içinde holistik tedavilerden falan bahseden, Ritalin gibi ilaçları elektiren arkadaşlar falan da olmuş. Evet, bu da bir tercihtir. Ancak, antidepresan etkisi olduğunu bildiğimiz sarı kantaron otunu içerseniz etkisi 1, sarı kantarondan üretilmiş bitkisel ilaç Saint Johns Worth kullanırsanız etkisi 10, antidepresan ilaç kullanırsanız etkisi 90'dır.

Elbette tedavi tercihi bireyseldir ve hiç kimse nasıl bir tedavi şekli kullanacağıyla ilgili zorlanamaz. Ancak neredeyse 100 yıllık geçmişi olan "holistik" tabir edilen tedavi yöntemlerinin modern tıbbi tedavilerin yanına bile yaklaşamadığı binlerce çalışmayla gösterilmiştir.

Ritalin, Concerta gibi ilaçlar amfetamin temelli, uyuşturucu değil, uyarıcı ilaçlardır. 150 yıllık geçmişi vardır. Bunlar vücutta zaten var olan "enerji seviyesini arttıran" mekanizmalara doğrudan etki eder. Günümüze kadar bağımlılık yapması dışında telafi edilemez bariz bir zararı tespit edilememiştir. Bir zararı olma olasılığı da çok düşüktür. Bu ilaçlar normal kişilerde UYARICI etki yapar. Enerji seviyesini aşırı miktarda arttırır. Ancak dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalarının beyin kimyası tamamen ters çalışır. O yüzden bu kişilerde uyarıcı değil, YAVAŞLATICI ve DİKKAT ARTTIRICI etki yapar.

Her ne kadar el kadar çocuklarda bu tür uyarıcı ilaçlar kullanmaktan hoşlanmasak da, gerek okul başarısı, gerek sosyal ortamlara uyumu, gerek aile yaşantısının bir düzene oturabilmesi, gerekse davranış düzenlemesi yapılabilmesi için elimizde olan en iyi araçlardır.

Eroin bir uyuşturucudur. Şiddetli bağımlılık yapar. Bağımlıları da kısa sürede ölüme götürür. Buna rağmen YARAR/ZARAR oranı gözetildiğinde tıpta ilaç olarak kullanılır.

Çok şiddetli ağrı durumlarında, kullanılabilecek başka hiç bir ilaç olmadığında eroin'in hafifletilmiş formu Dolantin, veya neredeyse birebir aynısı Morfin ilaç olarak kullanılır. Kalp krizi geçiren bir hastanın ağrısının giderilmemesi, hastanın gevşemiş bir hale gelmemesi ÖLÜMCÜLDÜR. Morfin adamı bağımlı mı yapacak diye vermemezlik edemeyiz.

Keza, eroin insanı 3-5 yılda öldürür. 6 ay, bir sene yaşam beklentisi olan bir kanser hastasında uyuşturucu bağımlısı olması mı önemlidir, yoksa dayanılmaz ağrılarını azaltıp kalan yaşamını biraz olsun rahat geçirmesi mi?

Sonuç olarak, her ilacın yararı ve zararı vardır. Araba da zararlıdır. Kaza yapıp sakat kalabilir, ya da ölebilirsiniz. Ama kullanmazsanız hastaneye ambülans yerine yürüyerek giderken geç kalıp ölebilirsiniz. İlaç da böyledir. Zararını göze alıp yararını gözeterek kullanmalıyız.

Arkadas dedigim cogu seye celisen bir psikiyatri savunuculugu yapmis ama biraz daha farkli aciklama yapayim; sizofreni,bipolar vs vs bu hastalarin tumunun hastalarin beyin kimyasinin degismesinden kaynakli oldugunu one surmus beyin,zihin aktivitesinin henuz olculemiyor oldugunu dile getirmistim (anca kaba taslak renkli goruntuler gorup aa surda hareketlenme oluyor diyebilirler, iyide onun icerigi detayi ne?)

Madem bu hastaliklarin depresyonun veya bilmem neyin beyindeki norokimyasallarin bozuklugunu israrla savunuyorsunuz peki ben de dahil yuzlerce hasta tanidim, adli psikiyatridede bulundum. Hic birimizin beyin kimyasindaki bozukluk ölculmeden bu ilaclar verildi uzun zamanca hemde.. ve biri suc islediginde psikiyatrlar konusarak davranislari gozlemleyerek ceza ehliyeti sonuca ulasiyor. E hani beynimdeki norokimyasal diyordunuz? Bunlari olcen cihazlar ile bakinda bu hasta bu degil, bu ceza alir bu almaz bu deli vs gibi karar verin? Yokki oyle bir cihaz..(kasteddigim sadece hormonun olculmesi degil,cozulememis onca seydir.

Zaten bu yaptiklari hareket bu dedigimide ortaya cikariyor) bu nedenle dsm sinifinda yer alan hastaliklar, psikiyatristlerin sizlere koydugu tanilari beyindeki kimyasallarin bilmem neyine bu derecede baglamak tamamen ilac sirketlerinin pazarlama yontemidir. BILIM KELIMESI tekrar kullanilmis ama bir ustteki yorumumda bilimi olusturan en onemli unsurlardan birini belirtmistim. Illaki sozun gelisi denen kavram var her bransta ufak tefek bazi durumlarda bi sureligine kekleyebilirsin. Ama peki psikiyatrideki bu durum ne? Burda sizofreniden tut, manikdeprrsiz psikoza kadar hastalik tanilarinda rosenhan gibi adamlar kekleyebildigi kadar kekliyor bunu yakin zamanda yapmis bir cok insanda var ve yine yapilir.

Bir doktoru ic organlarla veya baska birseyle ilgili ciddi bir tani ile keklesen ve hasta olmadigin halde uzerinde yapilan seyler sonucunda hersey meydaan ciksa o doktoru doktordan saymazlar. Doktor ne dicek? Ya hasta bana oyle anlatti bende oyle tedavi verdim. Millet demez mi sen nasil doktorsun arkadas? / UYARICI UYUSTURUCU kelimeleri. Uyarici oldugunu zaten biliyoruz. Uyusturucu kelimesini bir nevi kavram olarak dile getirdim. Hadi sadece uyarici diyelim iciniz rahat etsin. Bu ilaclarin bir sureligine beyni bozarak iyi ettigini (sokak uyusturucularini kontrollu dozda yutmak gibi) soyluyoruz zaten. Peki ya sonrasi? Muhim olan bu. Asiri agri ceken hastalara kontrollu doz eroin verilmesiyle dehblere ritalin verilmesi apayri bir olaydir. Normal adami hareketlendirip onunkini azaltmasi ve bi sureligine dikkatini toplamasi yukarda saydigin beyin kimyasi mevzusunu ispatlamaz (zira yukarda belirttiklerim) dikkat sorunu olan ama hiper olamayan adamlarda var kokaini ceker fena seylere odaklanir basarir. Sonrada paranoyadan agzina sicilir. Kokain ile bi sure sex makinasi olmus adam sonra gelir (benim karsimda) karimin ustune cikamiyorum diyerek hungur hungur aglar. Uzunca Dehb kullanmis cocuklar icin genclikteki durumlari psikolojik durumlardan oturu daha vahimdir ilac almayana kiyasla.. neye dayanarak soyluyorum dersen, bende sunu soylerim (onceki yorumumda saydigim onca seyle celisecegini bildigin icin bazi seyleri esgecip) bikac dedigim konuya cevaben yazdigin (ki onlar bile celisiyor) neye dayanarak soyleniyor.

Yillarca ilac verdiginiz insanlara norokimyasallariniz bozuk bunlari duzeltiyor ayagina ilac dayayip halbuki bunlari hic bir sekilde o kisilerdeki beyin kimyasini olcmemenize ragmen.. yanlis teshis ile herhangi bir baska branstan doktorun uzerinizde yapacagi uzun vade yanlis tedavi ortaya ciktiginda o doktor gorevden bile alinabilir ama psikiyatride malesef kolay kolay bunu goremezsiniz. Sizi yanlis tehis ile ameliyat edip ilac veren doktor "ya napim hasta bana oyle dedi yaptik" gibi bir aciklama yapamaz. Ama psikiyatri dersine iyi calisip kekleyen insanlara karsin senin bana anlattiklarina karsin beynine elektrik verdim ilaclarida dayadim yillarca vermek istedim mi diyecek. Der tabi cunku hem bilime,hem mantiga celisen sacma sapan kanitlarla uzun yillardir ilac sektorunun ele gecirdigi bir bransta bu sektorun egitimlerini gorup uygulama yapiyorlar. Bakalim bu kez burda yazdiklarimdan hangileri secilip celisen yorum yapilacak. Belkide cevap vermeye bu kez hic ugrasmam cunku yorumlarimin tekrar adam akilli okunmasi celiskiyi ortaya koyacaktir. Iyi aksamlar.

Belirtmeyi unuttum. Hadi aktiviteyi bosver (aslinda muhim olan bu zaten o zihin gibi bir durumda kaba taslak degilde icerik olarak beyin gibi karmasik bir organda o an ne nereye nerden gidiyor bu onemli ama hadi bosverelim) farkli branslardan doktorlarin bulundugu bir ortamda isin icinden cikamayan bir psikiyatrin bana bilmem kac yil once ölulerin kadavralarin üzerinde yapilan deneylerle ilgili aciklamasina karsin bu aciklamasinin bu mevzuya ne kadar sacma bir aciklama oldugunu ifade eden yaptigim asiri makara cevabi verdigimde herkesin ona gulmesi ve o psikiyatrn orayi terk etmesi hala aklimdadir, dusundukce hala gulerim. Umarim isin icinden cikamayan sahte bilimci gelip burda bu kadar sacma ornekler vermez.. :)

Çok düzeyli, süper mantıklı ve şahane açıklamalar... :)

BİLİM dünyasının bu görüşlerden mahrum kalması gerçekten çok üzücü. O yüzden hepsini tercüme edip dünyadaki konunun bütün uzmanı bilim insanlarına eposta ile göndereceğim. Böylelikle psikiyatrik tedavide dünyada yeni bir çığır açılabilir. :)

Bende anneme diyorum bırak ilacı elinde değil bisüre sonra geri başlıyo hastalık kaygı bozukluğu var

Senelerdir içiyo kafaya göre bırakmayın

kursatgurbuz
Sen ne senin gibilerin anlaması çok zor ama yine yazıcam.
Sizin o zehir dediğiniz,iyileştirmez,aksine hasta eder dediğiniz ilaçlar,benim halüsünasyonlarımı ve paranoyamı yatıştırdı.
Senin böyle sorunların olsaydı,ancak o zaman bilimin ve ilaçların kıymetini anlardın sanırım.
Belki halüsünasyonun ve paranoyan yok ama ciddi derecede düşünce bozukluğun olduğu,yazdıklarından anlaşılıyor.
Sana acilen ilaca başlamanı tavsiye ederim.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum ki,ilaçlara zehir demek cahilliktir veya algı operasyonudur.zira zehir deyince insanların aklına öldüren ya da zarar veren maddeler gelir fakat ilaçların hastalıklara şifa olmak dışında hiçbir etkisi yoktur.
20 yıldır bu tür ilaçları kullanan birisiyim ve şizofreni dışında bir sağlık sorunum olmadı şükür.bunu tekrar yazdım ve yine yazarım gerekirse.çünkü foruma katılan yeni hasta arkadaşlar olabilir ve ilaç karalama kampanyanızdan etkilenip,ilacı bırakabilir diye endişe ediyorum.
Herkese acil şifalar dilerim.

Son düzenleme:
Kursat teorik bilgiyi bosver gecirdinmi sen hic pskoljik hastalik sen once bi iyice hasta et kendini sonra ilac icme kendi kendine telkin ver bakalim kac gun dayanacaksin ilacsiz

Dr. Peter breggin gibi veya bir cok harvard psikiyatri profesorleri veya orda ogretimci olan ve baska bir cok yerden bu ise insanliga yardim icin girip neyin ne oldugu cozen psikiyatristler ve diger doktorlarda dahil zaten bilim dunyasina gorus bildiriyorlar ilac sirketlerine karsi acilan davalarda yer alanlarda mevcut. Rosenhan bile psikiyatri camiasini 7.5 siddetinde sallamasina ragmen ardindan dsm bazi degisiklikler yapti. Bu olay duyuldukca milleti bir nebze susturmak icin tani koymada degisimler yapildi ama hic birsey degismedi. Kustepede karakolun yan sokaginin 30 metre ilersinde bonzai, extazi trafigi yapiliyordu 2 sene boyunca sahit oldum, benim gibi basit birinin bile dilediginde kokain kanallari bulup uzun zaman alisveris yapmasi kolay polisler istese bulamiyor hapse atamiyor mu? Basit mafyalar bile bunu Gayri resmi olarak yapiyor.. Birde Rockeffel gibi ilac sirketlerinin sahibi bankacilari dusunun? Onlarin onay almalari psikiyatri egitimlerinde parmagi olmasi ve yasal yollardan bunlari yapabilmesi kolay degil mi? Adamlar zaten onlarca yildir bu isi bu sistemi yurutuyor.. O yuzden e-posta yollamak sizin tercihinizdir , bazi seylerin degismesi bayagi zaman alicak gibi gorunuyor. Zaten dediginiz gibi bilim bilim deyip uzman unvani almis kisilere guvenmeliyiz dendigi icin zamaninda psikiyatri hastalarina uygulanan Lobotomy vahseti nobel odulu aldi sonrada psikiyatrinin utanci oldu.(150 yillik gecmis diyorsunuzya hani, alin size sadece 50 yil oncesinin kirli gecmisi.. ve bu sadece biri) gercek bilimden yanayiz sahte bilimden degil

musty35
Gecirdim,atipik psikoz + eksen iki bozukluk teshislerinden engelli raporum ve ilac kullanirken ve kullanmayi doz azaltarak biraktiktan sonra yasadiklarimida en son yorumlarda belirttim. Okursunuz..

ASUMAN0
Bireysel tecrubeden ornek veriyorsunuz ama bu duruma baskalarindada rastladigim icin psikiyatri teshisleriyle sureklidir engelli raporu almis biri olarak bireysel durumumuda acikladim. Verdiginiz bu yorumlarin neden kaynaklandiginida acikladim bir cok yorumlarda uzunca yorumlar paylastim okursunuz. Sadece bireysel degil yuzlerce insanda tanidim bazen sizin durumunuzdada olanlar oluyor herkese saygim var. Yaptigim tum yorumlar okunursa ne demek istedigim umarim anlasilir.. " ha bu arada psikoz ve paranoid durumlarda olarak sureklidir teshislerim var ve bir cok psikiyatristin koydugu teshis, ayni zamanda tum bu doktorlarin doz azaltarak birakmaya baslamadan kisa bir sure oncede kullanmazsan daha beter olucaksin demelerinin tam aksini ispatlamis biriyim kendime, bunu ispatlayan yuzlerce insanda oyle " 7 ve 10uncu sayfalar ve arasinda olmasi lazim yorumlarimin. Bakarsiniz.. uzunca detayli acikladim bazi yorumlarda ama tek tek yazmak istemiyorum tekrardan.

kursatgurbuz
Bir madde ya zararlıdır ya da değildir.siyanürü al iç bakalım ne oluyor içince.sen de içsen ölürsün,ben de içsem ölürüm.yani ilaçlara dair bireysel örnek diye birşey olmaz arkadaşım.
Ayrıca Sen nereden biliyorsun,yüzlerce kişinin ilacı bırakıp iyi olduğunu.her okuduğuna inanma derim ben sana.

ASUMAN0
Bireysel ornegi ilk olarak diger arkadaslar verdi, ardindan siz verdiniz bunu kastederek kendi bireysel ornegimi yazdim bunu yazilarda da net belirttim. Bilimsel ornege gelicek olursak bu basliga ilk dahil oldugumda bu bilimsel ornekleri cok ama cok uzunca verdim (cogu yarim saat icinde sikayetler uzerine silindi bunuda dile getirdim) ve cok uzun bilgilerdi cogunu sigdiramadim bile ve burdaki ilac savunucularinin verdigi orneklerin ise aslinda bilimsel olmadigini bilimi olusturan en onemli unsura aykiri oldugunu dile getirdim. Bu yuzden defalarca kez diyorumki tek tek aciklamaktan cidden yoruldum bunun yerine bu konuya dair yazdigim ne yorumlar yaptiysam anlamaya calisilarak duzgunce okunsun kafaya yatar yatmaz saygi duyarim ama dedigim cogu sey es gecilip veya net belirtmeme ragmen yanlis anlasilinca yada okunmayinca veya her ne ise bastan calan bir kaset gibi tekrar tekrar ayni yere gelmesin..

her okuduguna inanma diyorsunuz mesele sadece okumak degil ben 7 kez tam tesekkulu akil hastaneleride dahil psikiyatri servislerinde yatmis oralardan her yastan insani gozlemlemis tanimis, ilactan onceki ve sonraki durumlarini degerlendirmis, raporlarini okumus ve uzun zamandir gorustugum insanlar ,onlarin disinda akrabalarimda var arkadaslarimda var. Antilsikiyatri topuluklarinda 500 un uzerinde insanda gordum Siyanur diyorsunuz konuyla alakasiz. Adam lsd yutar cennete gider bir digeri cehenneme gider, biri noroleptik kullanir diskinezi olur digerinde bu olmaz ama baska bisey olur. Siyanurle ne alakasi var lutfen yapmayin. Bi kere psikiyatri basli basina bireysel olmus bunu engelli raporu alamazsin diyen psikiyatristlerin ardindan hemen sonra engelli raporu alip, baska doktorun anneme disarda tek gezmesin tehlikeli diyen doktor, ayni hastanede doktordan digeri ise yuruyus yap hergun (yanliz gezebilirim di mi? Dedigime karsin) tabi canim cik gez tak kulakligini yuruyus yap demesi.

Bunu zaten rosenhan gi i kesin kanitli deneylerde acikladim psikiyatrinin kendisi bireysel olmus Bu bile bireysel olmus, verdikleri ilaclardan oturu nasil bireysel olmasin bu kursun sikip oldurmek veya tuz ruhu icirmek degil. Psikiyatristlerin size iddia ettikleri norokimyasal olayi sizin bu hormonlarinizi olcmeden veriyor ilaclari sonuc olarak bi dunya bireysel durum cikiyor. Yanlis anlamayin bu durumu ben cok yasadim ama dedigim gibi bu ilaclar zamanla farkindalik,algi, (ozellikle erkeklerde) cinsel istekde dahil durumlari koreltmeye basliyor. Bir cok konuda insanlarla fik alisverisi yaptim ama psikiyatrik ilac kullananlarla ne zaman olsa surekli yanlis algi, farkindalik sorunuyla karsilasiyorum ilaclarin buyuk etkisi bu bende yukarda bahsettigim insanlarda yasadi bu durumu. Sizin durumunuzda nadir insan var buyuk cogunlugu geneli tam aksi durumda ama nadir olanlarda ise olumsuz seyler ortadan kalksa da olumlu seylerde ortadan kalkiyor. Farkina varamamak, algida gucluk ve daha bircok sey gibi..

kursatgurbuz
Birincisi verdiğim siyanür örneği anlayana hem basit,hem de mantıklı bir örnek.
İkincisi bireysel olan senin durumun bence.bazı kişiler var ki.hayatında sadece zor zamanlarında birkaç halüsünasyon görüyor ya da kısa bir dönem paranoya yaşıyor.sen bu kişilerden olabilirsin.bu durum psikiyatri ilaçları gereksiz veya zararlıdır gibi sonuç doğurmaz arkadaşım.
Üçüncüsü,bazen doktorlar farklı farklı tanılar koyduğu veya yanlış tanı koyduğu için ilaçlar gereksiz veya zararlı diye bir sonuca varılamaz.
Eğer sen ilaç kullanman gerekiyor iken ilaç kullanmıyorsan,bir süre sonra bedelini ağır ödersin.allah korusun,ya kendine ya da başkasına zarar verirsin.bunu ne kendine ne de başkasına yapma.çok acı çekersin sonradan ama bazı olayların telafisi olmaz.

Yukarda yazdiklarimi lutfen tekrar okuyun hala bireysel diyorsunuz.

Ayrica bazen degil ne zaman pat deneyine benzer deneyler yapilsa hep ayni sonuc cikiyor. Bunun bilime aykiriligini psikiyatrinin dsmnin ne kadar iddia ettikleri kadar yetersizligini ve ilacin iddia ettikleri gibi su hormona sunu yapiyor buna onu yapiyor demelerinin buna ne kadar celistigini madem oyle o cihazlar ile olculmsini vs vs vs hepsini aciklamadim mi? Ilacin beyinde nasil isledigi, ölculemiyorsa veya tani koyduklarina ilac vermden once iddia ettikleri durum olculemiyorsa ilacin kanita dayanmadigini veya gereksizligini ortaya koymaz mi ?

Ewet bireysel diyorum.hastanede tanıştığın insanların durumunu sen nasıl takip etmiş olursun.kapı kapı dolaşıp,sohbet mi ettin,bu kişilerle.ettiysen de sen görüştükten sonra hastalanmadıklarını nereden biliyorsun.
Yakınlarım demişsin,yakınlarındaki herkesin psikolojik sorunu mu oldu.olduysa Allah yardımcınız olsun arkadaşım.zira sizde sülalece bir rahatsızlık var demek ki.

Off.. bunuda aciklamadim mi? Bu dedigini zaten psikiyatristte yapmiyor ama ben dahasini yapip yillardir gorustuklerimde var diyorum. Herseyi gectim simdi ben sonuca dayali konusuyorum diye diyebilisin. Psikiyatristte ilaci verip sonuca gore dersen oyle degil iste. Zaten oyle olsa ne oldugu ortaya cikacagi icin (ki zaten zamaninda cogu kez cikti) bu kez ne oldu? Olayi cozulememis onca sey varken norokimyasallara ilacin isleyisine iyice bagladilar, ama anlamak zor degil cunku bu bagladiklari seyi ölcemiyorlar ve ilaca baslamadan oncede durumu olcmeden veriyorlar ilactan sonrada olcmuyorlar hic bir somut bulgu yok sadece hersey senin davranisina gore.. e o zaman neden norokimyasal, dopamin vs gibi bir dunya sey soyluyorlar? Prospektuste bunlar yaziyor. Psikiyatrist bu egitimi aliyor ve sana bunlari soyluyor..Bu yalani ortaya koymuyor mu?

Yani psikiyatri bransi deseydiki ilac nerrye nasil ne etki ediyor bilmiyoruz. Bu hastalarin beyinlerinde neler donuyor bilmiyoruz ama ilaci veriyoruz bakiyoruzki sonra iyi oyle iste.. yine neyse dicem ama bu konuyla ilgili beyin aktivitesi ölculemiyorken norokimyasal, yok o yok bu ya baglamalari ve sadece hastanin davranisina gore ceza ehliyeti var mi yok mu yada bu hasta bu degil diye sonuca ulasmalari tam bir kanitsizlik celiski yalan ve pazarlama yontemi..

Yakinlarindaki herkesin diyorsun ne alakasi var ben onu mu dedim? Benim 500 tane akrabam varsa 10 tanesi bu durumdaydi(yani psikiyatrik ilac kullanmis insanlardi)? Hastaneden tanidiklarimin ve uzun zamandir arkadas oldugum insanlarin sayisi aha fazladir. O yuzden Bence size yardimci olsun. Ben ne desem siz ne anliyorsunuz. Tekrar tekrar okumanizi tekrar taviye ederim. Yoruldum iyi gunler.

Muhtemelen yorumlarimin cogu okunmadigi veya bir turlu aciklamama ragmen anlasilmadigi icin belirtmekte fayda var

bu ilaclar aniden birakinca kotu eder. Her gun kullanip ama her haftada kucuk doz azaltimi yapilarak cok yavas birakilmali.

O yuzden ilaci biraktim 2 gun sonra hastaligim tavan yapti, ilaclar iyi gibi aciklama yapmayin bunuda acikladim zaten. Misal prozac etki suresi genelde temel olarak 3 gun, biraktiktan 2-3 gun sonra kotu his zirve yapar, ilaci birakmaya karsin tepkime, yoksunluk hissi, hastaliginin yogunlugu veya ilacin faydasi degil.. o yuzden yavas yavas (lutfen buda bu sefer, hani ölculemiyordu temel etkisini nerden biliyon o zaman? Gibi bir cumleye baglanmasin. Zaten o ilac vucudundami , maddeyi kullanmismisin bu anlasiliyor, benim bahsetigim beynine napiyor, ne nerden nereye falan filan ölculemeyen durumlari acikladim ama burda olanlardan sonra detay vermek zorunda kaliyorum )

Kursatgurbuz
Yazdığın çoğu şey afaki.bu yüzden cevap vermeyi gerektirmiyor.yazdığın herşeyi okudum ve özünde demek istediğin herşeyi cevapladım fakat sen anlamamakta ısrarcısın.

Şu an için şizofrenide veya benzeri hastalıklarda,beyinde ne gibi kimyasal değişiklikler oluyor biliniyor.bu bilgiler deney ve gözlemle kanıtlanmış bilgiler.sen ister inan ister inanma,o ayrı konu.

İlaçlara gelince,ilaçlarda bu kimyasal değişiklikleri önlüyor.ben de başlangıçta,ilaç içmek istemedim ve hatta arada 1 yıl kadar ilaçlarımı bırakmıştım.sonuç olarak hastalık 1 yıl sonra geri döndü ve eskisinden daha fazla ilaç kullanmak zorunda kaldım.

Neyse sen istediğine inan,ben sadece sen ve senin gibiler için üzülüyorum.

işin ilginci de bazıları haklı çıkmak için zorla, doktorların ilaç sektörüne ilaç mafyalarına hizmet için ilaç ı çok yazdıkları tedavi değil millete zorla ilaç yazdıkları:).....biraz mantıklı düşünün(öyle bir yeteğiniz varsa!?)...15 sene oku dirsek çürüt mürekkep kağıt yala uğraş didin ve bunları 2-3 züppeye hizmete harca!?:...ha evet ben olsam yaparım diyorsan haklısın kardeşim ilaç kullanma kitap oku çık dışarda temiz hava da gez dolaş eğlenmene bak,nasıl olsa hasta değilsin sen!

Şimdi özet olarak arkadaşımız diyor ki;

İnsanlar yıllarca dirsek çürütüp, çalışıp didinip Tıp fakültesine giriyorlar... burada 6 sene çok ağır bir eğitim görüyorlar. Sonra uzmanlık sınavına girip bunun üstüne 4-5 sene ihtisas yapıyorlar. O da yetmiyor en az 3-4 yıl doçent olmak için okuyorlar. Hatta o da yetmiyor, profesör olmak için 3-5 yıl daha emek harcıyorlar.

Bunlar yeterli gelmiyor ve neredeyse meslek yaşamlarının yarısı seminerler, konferanslar, kongreler, klinik çalışmalar, laboratuar çalışmaları vs. ile geçiyor.

Ama tüm bunlar boşuna. Çünkü bu kişiler bir hastanın internetten okuduğu 3-5 farklı görüş ve kliniklerde gözlemlediği bazı istisnaları bilemeyecek, göremeyecek veya ablayamayacak kadar bilgisiz ve deneyimsiz, dünyadaki gelişmelerden bir sonuç çıkartamayacak kadar akılsız insanlar. Tek yaptıkları şey ilaç firmalarını zengin etmek.

Tabi psikiyatri ve ilaç bilimini sadece hasta görüp reçete yazmaktan ibaret sananlar için böyle düşünmeleri çok doğal.

Tıpta hatalar olmaz mı? Elbette olur. Hem de çok fazla olur. Ancak bunun bilimiyle uğraşan insanlar bu hataları en aza indirmek için her yıl çok büyük emek, zaman ve akıl almaz miktarlarda para harcarlar. Tabi aslında bunlara hiç gerek yoktur. Deneyimli bir kaç kişiye soracakları 3-5 soruyla tüm bu bilgilere erişebilirler.

Hollanda'da nörofizyoloji konusunda yıllardır çalışan bir nöro-psikiyatrist arkadaşım var. Yaklaşık 15 yıldır devam eden bir projede beynin 100 milyara yakın nöronlarının hücre bazında bağlantı haritalarını bilgisayara aktarıyorlar. Bunlar arasındaki iletişimi, nörokimyasal olayları, etkileşimi anlamaya, ortaya çıkarmaya uğraşıyorlar. Kendisine hemen telefon açıp boşa uğraştığını, anlamsız bir iş yaptıklarını söyleyeceğim.

MeTePe...yanii boş şeylerle uğraşmasın..baksana psikoterapi ile herşey halloluyor temiz hava da yürüyüş yapmak derin nefes almak bütün sorunları çözüyormuş, ilaç falan hikaye kartelleri zengin etmesinler oralardan bize de köstek olmasınlar..

PAXERA kullanıyorum Klostrofobim geçti ama cinsel isteksizlik var 1.5 saat boşalamıyorum

yusufbb 5yıldır kullandığım ilaç 4 mg risperdal 800mg tek seferde içiyorum. yolun açık olsun

Üst Alt