Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

nmt43 Doğru yararlanamaz çünkü Maliye'nin yayınladığı genelge H sınıfı için geçerli . 2016'dan geçerli olmak üzere yeni bir genelge yayınlanmadığı taktirde hiç bir engelli vatandaş ötv muafiyeti ile araç alamayacak

ELAZIĞ VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Yeni çıkan ÖTV tebligatına göre sol koldan engelliler manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda veya debriyaj pedalinde sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından ‘’OTOMATİK VİTESLİ TAŞITLAR ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT OLARAK KABUL EDİLİR’’hükmünü kurumunuz geçersiz kabul etmektedir.
Sol koldan %45 ortopedik engelli olmama ve sol kolumu kullanamayacak durumda olmama rağmen tertibatsız otomatik vitesli ÖTV siz araç alabilmek için kurumunuza müracaat ediyorum.Bilgilerinize arz ederim..

azim DENİZ

Adres:
Gsm:05383769374
ELAZIĞ 13.05.2015

arkadaşlar bunu herkes kendi vergi dairesini versin ben verdim sonuca bakalım

raporlarla birlikte tabi

Başka hastaneden deneyin diyorsunuz sadece devlet hastanesi vermiyor mu raporu heyet yani

Daha once yazdıgım gibi biz burada paylaşımda bulunuyorz ama bunu medyaya cıkarmamız lazım tanıdıkları oaln varsa bu secım oncesı yapmaya calısalım arkadaşlar ben maliye bakanına - bimer- mhp- chp- star tv mailler attım tabi benim mailleri dikkate alırlarsa gündeme gelir zaten biz olmayan bişeyi istemiyorz sol kol engellilerinde diğer arkadaşların yaralandıgı gibi yararlanmak itiyoruz lütfen aranızda vekil tanıyan nebileyim üst mevkilerde tanıdıkları olan gondeme getirsın bu secimde tüm vekiller oy toplamak icin dolaşacak ben şahsim adıma konusuyorum ben kim denk gelirse gündeme getirecem lütfen sizde yapın

milano azim hocam eline sağlık ne zaman sonucu gelir bir şey söylediler mi size ?
nmt43 Nurullah Bey; erdinç aytekin abimiz kütahya'dan otomatik vites'li araç alabiliyoruz bilgisini bizimle paylaşmıştı kendisi ile bence bir görüşün telefon numarası budur 0[FONT=sans-serif]533 3845428

Hastane Heyet raporunu bütün devlet hastaneleri bildiğim kadarıyla verebiliyor ama gitmeden önce telefon açılması faydalı olabilir bazı heyet doktorları 2-3 hastanede görevli olabiliyor her zaman denk gelemiyorsunuz[/FONT]

Merhaba arkadaşlar,

Az önce verdiğiniz telefondan GİB ile görüştüm. Edindiğim bilgiyi paylaşmak isterim. Öncelikle yeni tebliğ ile sol kol engelliler ÖTV'den kesinlikle muaf olmuş durumdadır. Bunu tartışmaya bile gerek yok. Yani sol kol engelliler otomatik vites aracı ÖTV ödemeden alabilecektir.Bu süreçte en kritik konu daha önce raporu olmayanların raporu alabilmesidir. Hastanelerde yaşanan mağduriyeti aşarak raporu alabilirseniz Maliye nezdinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Maliye'de olası sorun yaşanma ihtimaline karşı da BİMER'e yazı yazarak görüş alabilirsiniz. Gelecek olumlu görüş yazısı ile birlikte Maliye'ye gidersiniz.

GİB ile yaptığım görüşmede, konuştuğum kişi gayet anlayışlı ve konuya hakim biriydi. Daha önce alınmış ve süresiz olan raporun da geçerli olduğunu belirtti. Mesela yurt dışında araç getirmek için daha önce aldığım "Özel tertibatlı araç kullanabilir" raporumun geçerli olacağını yeniden rapor almama gerek olmadığını belirtti kendisi. Yani illa ki raporda "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazmasına gerek yokmuş. Raporda "Özel tertibatlı araç kullanabilir" yazması halinde sol kol engelliler için otomatik vites de bir tertibat olarak sayıldığı için direk bu raporla ötv'den muaf olabilirsiniz dedi. Ancak tebliğ henüz yeni olduğu için bazı yerlerde tam anlaşılamamış olabiliyor ve mağduriyet yaşanabiliyor dedi. Bu yüzden Maliye'de bir sorun yaşamamak için raporunuzu da ekleyerek bize bir yazı yazın dedi. Bizden gelecek onay yazısıyla Maliye'ye başvurarak sorunsuz işinizi halledersiniz dedi.

Sonuç olarak raporda ister "Özel tertibatlı araç kullanabilir" yazsın isterse de "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazsın ötv'den muaf olarak araç alabiliyoruz. Ancak belirttiğim gibi uygulama henüz yeni olduğu için herkes farklı yorumlarda bulunabiliyor. GİB'teki kişi de eskiden sol kol engellilere verilmediği için şu an bu durumlar yaşanıyor dedi. Zamanla daha da oturacak bu uygulama herkes rahat olsun. Bence bu konuda GİB tarafından tüm kurumlara bir yazı da iletilecek diye düşünüyorum.

BİMER'den başvuru sırasında raporu sisteme yükleyerek iletemiyor muyuz? Eğer öyleyse dilekçe yazıp posta yoluyla iletmek gerekecek.

zekito GİB bu konuda 18 nisandan bu yana bu şekilde görüş belirtiyor söyledikleri bu mevzuatın çok açık olduğu herkesin bu şekilde anlaması gerektiği ama gel gelelim mevzuat söyledikleri kadar açık seçik bu konuyu anlatmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca "ÖZEL TERTİBAT KELİMESİ" Maliye nezdinde otomatik vites'in yeterli olsada trafikten bu işe taş koyar araca tertibat çizilmesini ister ve ruhsata şerh koyar kimsede kullanamaz en güzeli "OTOMATİK VİTES KULLANABİLİR" cümlesinin kabul görmesidir . Büyük ihtimalle 2016'da çıkacak yeni düzenleme ile düzeltme yapacaklardır

yusufdove Bugün raporumu hastaneden teslim aldım. "Otomatik vitesli otomobil kullanır.Oy birliğiyle karar verildi." yazıyor.

Doğuştan sol kol dirsek altı amputasyonu olan ve %56 oranında ortopedik engelliyim. ÖTV Kanunun 7nci maddesi gereğince malul ve engellilerin taşıt alımındaki istisnadan faydalanarak otomatik vitesli araç almak istemekteyim.
Engelim sebebiyle donanımsız manuel vitesli araç kullanamamaktayım, başkaca tertibat gerekmeden otomatik vitesli araç kullanabilmekteyim. H sınıfı sürücü belgem, engelli raporum ve otomatik vitesli araç kullanabilirliğimi belirten raporum dilekçem ekinde sunulmaktadır.

18.04.2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde “Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.”“Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.” Denilmektedir.
Bu kapsamda söz konusu istisnadan yararlandırılmam ve konuya ilişkin cevabın tarafıma iletilmesi hususunda;
Gereğini arz ederim. 13.05.2015

diye dilekçe yazarak eklerle maliyeye teslim ettim. Bakalım ne sonuç gelicek

fireworks

tekrar hayırlı olsun mümkünse raporunun resmini yollayabilir misin bana vermediler itiraz edeceğim örnek teşkil etmesi açısından bir kaç tane bizimle aynı durumda olup rapor verilen kişilerinin raporlarını dilekçe ekimde sunarsam büyük ihtimal faydası olur diye düşünüyorum

yusuf_ dostum başka hastanelerle görüştün mü hiç bu konuda olumlu düşünen o hastanelere gitmek daha mantıklı değil mi? bir de il sağlık müdürlüğüne git oradakiler ellerinden geldikçe yardımcı oluyorlar rapor konusunda. Hastanelerle araları iyi ve eğer mağduriyetini doğru açıklarsan bi hastaneyle görüşüp sana kolaylık sağlayabilirler.

fireworks, öncelikle hayırlı olsun. Umarım hiçbir sorun yaşamadan süreci tamamlarsın. Benim engellim de aynı seninki gibi rapor oranım falan da aynı. Ancak ben daha önce yurt dışından araç getirmek için almıştım o raporu. Raporumda "özel tertibatlı araç kullanabilir" ifadesi yer alıyor. Bu raporla araç alacak olursam şayet ruhsata neden şerh konulacağı konusunda net değilim? Zaten tertibar olarak otomatik vites kabul edildiği için "otomatik vites araç kullanabilir" raporuyla aynı işleme tabi olması gerekmez mi? Yani bu durumda aracı benden başkası kullanamayacak mı? Bu durum tamamen rapordaki ifadeyle ilgili midir?
Bir de şu konuda net değilim. Diyelim ki "otomatik vites araç kullanabilir" ifadeli rapor aldık, her yerden onay da aldık. Araçta hiç tertibat yaptırmaya ihtiyacımız yok mu ki bizim yasal olarak demiyorum. Sonuçta benim şu an kullandığım araçta sinyal kolunu sağ taraftan kullanmak için basit bir tertibat var. Bu tertibat benim işime de yarıyor, ben şimdi ötv'siz araç alsam da bu tertibatı yine yaptırmak isterim. Yasal olarak bana yaptır demeseler bile bunu yaptırmak isterim. Bu durum nasıl aşılacak peki? Yani ben kendim bu tertibatı yaptırırsam sonrasında trafikte falan sorun yaşar mıyım? Veya ben bu tertibatı yaptırmak istiyorum dersem ruhdatı alırken sorun yaratırlar mı? Benim en çok takıldığım nokta bu açıkçası. Yasa bu tertibatı özel tertibat olarak saymıyor belki ama bu benim için bir tertibat ve ihtiyaç aslında. Bu ihtiyacı nasıl yöneteceğiz bu süreçte?

zekito Şimdi hocam burada trafik şube problem yaratacak gibi geliyor çünkü sol ayağından engelli arkadaşlarımızın raporlarında benim bildiğim kadarıyla bir tertibat kelimesi geçmiyor "otomatik vitesli araç kullanabilir" raporu ile salt otomatik vitesli araçlarını kullanabiliyorlar ama rapor'da aynı anda hem otomatik hem özel tertibat veya sadece özel tertibat geçer ise trafik şube sıkıntı yaratabilir çünkü onların mevzuatında DADAŞ06 söylemişti otomatik vites "özel tertibat " kapsamında değil . Haliyle sıkıntı çıkması kuvvetli muhtemel . Hadi diyelim sıkıntı çıkarmadılar otomatik vites onaylandı bu sefer'de tertibat kelimesinden yola çıkarak şerh koyulma ihtimali doğacak .

Sinyali veya diğer kullandığınız aparatları sağa aldırdığınızda trafikten yana bir sıkıntı çıkmaz sadece araç muayene girdiğinde ruhsatta işli olmadığı için problem yaratma olasılıkları var oda muayene öncesi eski haline getirip öyle geçilir veya bir telefon görüşmesi yapılır belki hafif kusur da yazabilirler.

sayın zekito
maliyenin yönetmeliğine otomatik vites tertibat sayılır burda sorun yok karayolları trafik kanunu yönetmeliğine göre de sinyal koluna yaptıracağınız değişiklik tertibat sayılır burdada sorun yok . sinyal tertibatı yaptırmandan dolayı alacağın aracı gene karayolları trafik kanunu yönetmeliğine göre 3.derece ye kadar bütün yakınların kullanabilir ve bu durum ruhsata şerh olarak düşülür . bence mevcut raporunuzla ötv indirimli araç alma konusunda en şanslı kişi sizsiniz

DADAŞ06 3. kan bağı olayı halen net değil benim bildiğim kadarıyla . Mevzuatta yazmasına rağmen onay verecek kurum kuruluş halen gizemini koruyordu en son . Trafikte kişisel kullanım şerhi koyarsa ruhsat değiştirmekle uğraşır durur herkes

arkadaşım kanun karayolları trafik kanunu ve yönetmelikde bu kanunun yönetmeliği dolayısıyla bu kanun ve yönetmeliğe göre ruhsatı yazan ve veren kurum trafik şube bu bağlamda bu şerhi düşecek yetkiye sahip başka kurum gözükmüyorki. 3. kan bağı olayı gayet net bir olay

arkadaşım kanun karayolları trafik kanunu ve yönetmelikde bu kanunun yönetmeliği dolayısıyla bu kanun ve yönetmeliğe göre ruhsatı yazan ve veren kurum trafik şube bu bağlamda bu şerhi düşecek yetkiye sahip başka kurum gözükmüyorki. 3. kan bağı olayı gayet net bir olay

Bu yönetmelin linkini eklesek buraya herkes faydalanır diye düşnüyorum.

Arkadaşlar Merhaba. Benim engelli raporum var. h sınıfı ehliyet için sadece orotopedi doktorunun verdiği rapor yeterli mi yoksa tekrar heyet karşısına mı çıkmak gerekiyor.

Arkadaşlar Merhaba. Benim engelli raporum var. h sınıfı ehliyet için sadece orotopedi doktorunun verdiği rapor yeterli mi yoksa tekrar heyet karşısına mı çıkmak gerekiyor.

[FONT=sans-serif]ehliyet alırken özel hastane yada polikliniklerden alınan tek doktor raporu yeterlidir bu şekilde alınan raporla ehliyet alabilirsiniz fakat bu şekilde alınan raporla ötv indirimli araç alamazsınız bu sebeple devletin belirlediği hastanelerden heyet raporu almanız gerekir[/FONT]

Arkadaşlar daha önceki mesajimda bir bayi ile görüşüp onlardan bilgi alacağımı söylemiştim.biraz önce aradılar. Tekrar belirteyim engelin sol kol omuzdan ampute.ÖTV muafiyetli araç alabiliyormuyum ve nasıl bir rapor gerekli diye sormuştum.gelen cevap;özel tertibatlı manuel vitesli yada direksiyondanda kumanda edilebilen (F1 vites) otomatik vitesli araç alabilir.
Rapor için ise yine eskisi gibi özel tertibatlı araç kullanabilir yada otomatik vitesli araç kullanabilir yönünde rapor yeterli oluyormuş.artık otomatik vites özel tertibat olarak kabul edildiğinden fark etmiyormuş.
Trafik ise illaki tertibat istediği için sadece sinyal koluna yapılan bir aparat yeterli imiş.(benim şu anki aracım için sinyal kolu aparatı yaptırmıştım trafikte ruhsatları ilgili bir problem olmuyor 5 senedir kullanıyorum.)rapor süresine gelince eğer raporunuz sürekli ise sorun yok fakat süreli ise bitimine 4 aydan az varsa yenilenmesi gerekiyormuş.bilgi aldığım kişi araç beğenmem için bayiye bile davet etti.sizi bilmem ama benim için en net ve kesin bilgi bunlardır.herkese engelsiz günler.

Geldiğimiz nokta şudur : "Sol kol engellilere ÖTV muafiyeti veririz fakat olabildiğince zorluk çıkartırız." Otomatik vitese, ekstra olarak direksiyona vites tertibatı isteniyor! Şaka gibi. F1 vites alsak ona da tertibat istenecek, solda ki kulakçığın sağa alınması şeklinde. Araştırdığım kadarıyla bir tek Mercedeslerde var silecek kolunun yanında, ikinci bir kol şeklinde otomatik vites apareyi.

Son düzenleme:
nuwanda Bu bilgi size nereden geldi ? GİB mi yoksa yaşadığınız yerdeki vergi dairesi mi ?

sayın nuwanda

bu konuda en çok çaba gösterenlerden biri olmanız sebebiyle bıkma hakkınız yok . yüzdünüz yüzdünüz kuyruğa geldiniz pes etmek yok . ayrıca yazdıklarınızdan anlaşıldığı kadarıyla kafanız çok karışmış . karışacak bir şey yok . 7. sayfada yazdığım gibi raporunuzda '' otomatik vitesli , özel tertibatlı araç kullanır '' ifadesi yeterli . bu ifade ile yok silecek takılacak yok takılmayacak tartışması olmaz , isteyen taktırır isteyen taktırmaz

harun kardeş hangi bayi bu adres ve tel bilgilerini paylaşırmısın.

Verdiğim bilgi kesin ve nettir, olabildiğince üst kademeden alınmıştır.

Üst Alt