Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Merhaba
Benim sol kolum dirsek altından ampute 1997 tarihli raporum ve H sınıfı ehliyetim mevcut.Bu gün Fatih de bulunan vergi dairesine yeni çıkan düzenlemeye istinaden (18 Mayıs 2015) otomatik vitesli araç alımında Ötv muafiyeti almak için özelge vermeye gittim.Ötv servisindeki yetkili kişi evraklarımı inceledikten sonra raporumun yenilenmesi durumunda otomatik vitesli bir aracı Ötv muafiyeti ile alabileceğimi söyledi.Ayrıca benim durumumla aynı olan bir kişinin vermiş olduğu özelgenin olumlu cevaplandırıldığını ve ötv muafiyeti uygulandığını belirtti.Raporumun yenilenmesi sebebi olarak da son çıkan düzenlemeyi gösterdi

''Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.''

Bu açıklamaya göre raporumu yenilemem gerekir mi acaba ,en son 2004 yılında bu rapor ile ötv muafiyetli araç almıştım benim engel durumun kalıcı bir durum her mevzuat değişikliğinde biz den yeni rapor mu istenecek !

İlginize şimdiden tsk ederim

Engelim sol üst kolda kısalik el bilek ankilozi parmaklarda hareket kisitliligi tertibatlı otomatik vites araç kullanır ibaresi var araçta bir tertibat yapılmadı, rapor oranı 60 in üstünde olduğu için diğer açıklamalar kısmı var ruhsatta oraya yazdılar. raporü ehliyet ve kimlik fotokopisi gonderiyorsun onlar herseyi yapıyorlar

ı

Mrb dostlar detay istiyenlere
1- Raporumda tertibatlı otomatik vitesli araç kullanır ibaresi var.
2-Engelim sol üst extremıtede kısalık, el bilek ankilozi, parmaklarda hareket kısıtlığı
3-Bayiye raporun aslı yada iki adet noter onayı, ehliyet fotokopisi( ehliyette otomatik vites kullanır ibaresi var), kimlik fotokopisi gönderdim
4- Evraklar ellerine ulaştıktan sonra iki gün sonra bana plaka işlemleri için evrakları gönderdiler
5- Trafikte tertibat ne diye sordular ben otomatik vitesin maliye tarafından kabul edildiğini söyledim onlarda bunu kabul ettiler
6- Ruhsatta kullanım amacı engelli arac otomatik vites yazıldı, rapor oranı %60 olduğundan diğer kısmı var oraya da 5 yıl ötv ödenmeden satılamaz, 3 .derece kan bağı olanlar kullanabilir yazıldı
7- Bir hafta içerinde tüm işlemler bitti ve dün arabamı gidip teslim aldım(Erzurum'dan)

Sevgili arkadaşım ; Bu durumda araca herhangi bir tertibat yaptırmadan,otomatik vitesli arabada otomatikman MTV.muaf oluyor.yanlışım varsa düzeltirmisin.selamlar.Araban hayırlı uğurlu olsun.Allah kaza bela vermesin.

Hayırlı olsun :) bu mersin vergideki personel niye kabul etmiyor anlamak mümkün değil. ...en genci 60 yaşında galiba bundan ....

merhaba arkadaslar h sınıfı için heyet işlemlerine başladım engel sol kol, h sınıfı tanısını nöroloji doktoru koyabilir mi ? sol kol engel için noroloji doktoru tanısına sağ elden kumandalı özel tertibatlı yazmış bu ne demektir ? ( henüz ortopediye gıtmedım baska gune attılar)

ertan35

Nöroloji dr.yazdığı olumlu.Yalnız esas önemli olan Fizik tedavi ve/veya ortapedi dr.kanaati dr.lara otamatik araç kullanabildiğini söyleyerek,başkaca tertibata ihtiyaç duymadan otamatik vitesli araç kullanabilir ifadesini yazdırmaya çalış.Tabii karar bölümünde ötv den yararlanmak için H sınıfı ehliyet alır özel tertibatlı arsç kullabilir ifadesi mutlaka olsun.Buradaki özel tertibat ifadesi sol kol engelliler için otamatik vites olarak geçmektedir.lakin dediğim gibi mutlaka ortapedi veya fizikçinin karar bölümünde tertibatsız otamatik araç kullabilir ifadesi olsun.

otomatik felanda gecmıyor yazdıgında,sadece yazdıgım gıbı yazmış,yani noroloji doktorunun böyle yazması raporun boyle cıkacak olması anlamına gelmiyor anladıgım kadarıyla?

Merhaba arkadaşlar sol koldan doğuştan Özürlüyüm raporum %45 sol kola araba vermiyorlar diye 2007 yılında b sınıfı ehliyet aldım.bu b sınıfı ehliyeti h ehliyete nasıl çevirip.indirimli araç alabilirim.saygınıza sunarim...

tüm gece rüyama girdi ya iznimde yoktu heyetteyken farklı farklı günlere verdi bazı doktorlar o oraya yolluyor o oraya işte de bir gün de madem hallolmuyor ne ugrastın demezlermi iyice psikolojimi bozdular mecburum bu işi yapmaya resmi bir işlem devlet hastanesinde yapılıyor,sanki keyiften gittik lan verin b sınıfı o zaman otomatik kullanıyoruz işte böyle rezillik olmaz.

Selam benim bir sorum var 2012 de almiş olduğum engelli sağlık raporunu itiraz edip tekrar yenisini almak istiyorum engel oranım % 49 sürekli sol kol brakial pleksus hasari şimdi arkadaş h sınıfı icin başvuru yapacağım benim engel oranım duŞermin?

Arkadaşlar vergi dairesinden istediğim önerge sonuçlandı. Yazıda özel tertibat yaptırlmasına gerek olmadan otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresinin içermesinden gerektiğini yazıyor fakat benim raporumda özel tertibat li araç alır yaziyor.bu şartlarda yeniden delik raporumu cikartmaliyim.

Hayır ankara havuzda bakışlar ona göre yazmislar ben şimdi sadece otomatik vites yazan raporu nasıl alcam Dr lar tertibatli yazıyor.

fidan77 Özel tertibatlı otomatik vitesli araç kullanabilir yazdırabilirsiniz bunu kabul edeceklerdir.

merhabalar..%96 raporumuz var..engelli bakıma muhtaç diye..anneannem üzerine ..doğal olarak vasi istediler ..araç ötv indirimden dolayı..mahkemeden vasi raporunu aldık ama araç almak için hakimin vasi dosyasında araç alabilir diye bir yazısı olması gerekiyor muşş...bu yazı olmadan araba almak sakıncalı olabilir miş..bu yazı için ne yapmamız gerekiyor bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Dün yine yazdim bimere bakalim ne cevap gelecek bu defa....

Sol kol dirsek altindan ampute araç alabilen bi arkadaş varmi acaba???

fidan77 Özrünüz neydi tam olarak acaba
ismail28 Araç alımı için ek karar çıkartmanız gerekir ama kimse sormuyor ise ortalığı karıştırmadan aracınızı alın.
insidon33 İstanbuldan nuwanda arkadaşımız aracını aldı . Sorunun çözümü artık bimer değil'dir Vergi dairesi ve GİB ile konuyu çözmek zorundasınız

ismail28
Vesayet makamı olan sulh hukuk hakimliğine yani sizi vasi olarak atayan hakime araç alım izni içeren ek karar için başvuracaksınız.

kimse sormaması değilde satarken sıkıntı çıkabilirmiş bayiler öyle diyor..ek karar çıkartmam için dilekçe mi vreceğiz..bayiler vasi kararına neden yazmamışlar falan dediler gidin hakime yazdırın dediler ama iş öyle değil sanırsam..

İsmail yazdım ya, vasi atayan hakime gideceksiniz, kalemine dilekçe ile başvurabilirsiniz.
Yok öyle gidin vasi kararına hemen yazsınlar gelin, isterse hakim o izni vermeyebilir bile, vermeyenler de çok zaten.

Arkadaşlar b ehliyeti h ehliyetine nasıl değiştirilir bi bilgi verin lutfen

Merhaba sol kol brakial pleksus hasari yeni yönetmeliğe göre engel oranları nedir yüzde kaç veriyorlar

merhaba siteye yeni üyeyim acemiliği hoş görün,benim sol kol dirsek aktı eksikliğim var h sınıfı özel tertibatlı ehliyetim var. yeni gelişmelerden yararlanmam için ehliyetimde otomatik vites araç yazdırmam gerekiyor. Dr.lardan bi türlü rapor (otomatik vites otomobil kullanabilir diye) alamıyorum. bilgisi olan arkadaşlardan bilgilendirmelerini rica ederim.

sol kol engeli bulunan kişilerden ötv siz araç alan oldumu, ya da sorun yaşayan oldumu

Sol kol engelliyim bende... malesef toros vergi dairesi bu yasa sağ kol engelliler için çıktı diyor :)) bu sonuca nasil vardiklarini Einstein bile anlayamaz kanimca :)) gib e yazdim cevap bekliyorum ... vergi dairesi ile olacak iş degil bu.... bimer üzerinden gib e başvuru yapin arkadaşlar....ama en sağlamı edevlet şifresi ile Cumhurbaşkanlığı na yazmak ....

gençler güzel haberle geldim. 1 ay önce Ankaraya gönderdiğim özelge yazısına cevabım bugün geldi. Tertibat yaptırmaksızın otomatik vitesli araç alabiliyorum. Engelim sol kol dirsel altı ampute %56 engelliyim.

Üst Alt