Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

rıskat

Bu sorunun cevabı için bence en az bir hafta beklemek lazım. en azından ben haftaya bugün belki tam net olmamakla birlikte olumlu olumsuz birşey söyleyebilirim. doktro randevusundan sonra.

arkadaşlar benim sol el işaret ve orta parmaklarım tamamen ampüte.ortopediden %22 oran vermişlerdi.ben bu kanundan yararlanabilirmiyim?

Az önce İzmir vergi dairesine gittim.Ben başvuran 3. kişiymişim 3T3N1TY e denilen şeyleri söylediler. Gayet ilgililer,pek yorum yapamıyorlar,raporda süre kısıtlaması yok dediler. 3T3N1TY in başvurusunu daha göndermemiş gibiydiler toplu göndeririz olmadı falan dediler.

sinerji eline sağlık dostum. Belki hafta'nın bitmesini bekliyor olabilirler . Baştan beri anlatmak istediğim bu ne kadar çok başvuru olursa vergi dairelerine sonuçlar o kadarda güzel olur. Pc başında haber beklemek ağustos böceği ve karınca hikayesinden başka birşey değil bana göre

Selam arkadaşlar raporumda ve ehliyetimde otomatik vitesli araç kullana bilir yazıyor.acaba ÖTV denir yararlanabilir miyim...

Arkadaşlar dün maliyeye gittim. Memurlar tebliği okumuşlar ama anlamadan dosyalayıp atmışlar. Uzun tartışmalar sonucu en son müdür yardımcısıyla alabileceğim konusunda karara vardık. Bugün rapor almak için hastaneye gittim. Rapor için 220 tl ücret talep ettiler. Engelli olduğumu ve engelli hakkımdan faydalanmak için alacağım raporlarda ücret ödememem gerektiği konusunda onlarla da hararetli bir tartışma yaşadım. Kaç milyar kar yapıcan 200 liranın lafı mı olur gibisinden bakkal ağzı konuşmalar bile yaptılar.Başhekimle görüştüm o da bu raporun özel rapor olduğunu para ödemem gerektiğini söyledi. İş iyice inada bindi heyet başvurumu yapmadım. İl sağlık müdürlüğüne gittim durumu anlattım müdür yardımcısı yapılanan yanlış olduğu ama hastane mevzuatlarına göre bi araştırma yapılmasını söyledi çalışanlarına. Numaramı aldılar dönüş bekliyorum. Bu durum için gerekli şikayetlerimi yapmaya devam edicem. Şunu anladım ki bu ülkede yasalar dışında kimse senin hakkına sahip çıkmıyor kendi hakkını kendin kazanıcaksın malesef. bu arada heyet öncesi bi ortopedi doktoruyla görüşeyim dedim yarım ağız veriririz ama sen bi heyete gir bakalım dedi. gelişmeleri yine aktarırım :)

fireworks
Hangi hastaneye başvurdun acaba? İşlemlerini hangi ilde yürütüyorsun?

Aydın Atatürk devlet hastanesi ama herhangi bir işlem başlatmadım şuan. Almamaları gereken rapor parasını istiyorlar. Ki bu parayı yatırsam da o hastaneye yatırmıcam. başka hastaneden alıcam çünkü engelli veya normal vatandaş farketmez tavırları ve davranışları çok kötüydü.

fireworks Hocam bu 200 lira mevzusu başka illerdeki hastanelerde talep ediyor . Siz başvuru yaptığınız için talep ediyorlar bildiğim kadarıyla herhangi bir kurum sizi sevk ederse talep etmiyorlar

celal GERCER Bir zahmet geçmiş sayfaları okuyun . Ankara gib'in telefonu var arayın sorun veya vergi dairesine gidin .

akadaşlaar yorumlara bakıyorumda bilmeyende kafasına göre atıp tutuyor.Vergi dairesine git raporunla h sınıfı ehliyetinle git. Gösterrin onlara olup olmadığı hakkında bilgi verirler boş muhabbet yapmanın anlamı yok.
1-Heyet raporunda özel tertipat,h sınıfı ehliyet alabilir yazmalı.
2-h sınıfı ehliyet alınması gerekir ondada aynı ibare yazmalı.
3-ben sol kol engelliyim gittim sordum ötv den yararlanabilirsin dediler.
4-şuan araç bakıyorum firmalarda onay verdi.
5- tertibat noktasında firmlar engelliliğine göre tertibat yapıyor onlar vergi dairesine yolluyor.
bu bilgiler ışıgında hareket edin genelde il vergi dairelerine gidin. herkese hayırlı olsun allaha emanet olun.....

ERDEMREİS

Tertibat noktasında sol kol/el için vergi dairesinin kabul edeceği bir tertibat bulabilirsen bizide bilgilendir lütfen. Malum, vergi dairesi sinyal, silecek, ve topuzu tertibat olarak kabul etmiyor ve bu durumda raporda " tertibatlı " yazacak olursa sol kol/el için nasıl bir tertibat yaptırılabilinir ? ben araştırdım bulamadım mevzuatta bile tertibat için verilen örnek sol kol/el için değil sağ bacaktan verilmiş ve otomatik vites tartibattan sayılır denmiş. bu otomatik vites sol/sağ bacak ve sağ kol için okey ama sol kol için halla bir muamma. Gelir idaresi başkanlığını bir kaç arkadaşımla birlikte bende aradım evet banada otomatik vitesi kabul edeceğiz dediler. lakin, bu noktada başlığın ilk sayfasında Oturanboğa ( bülent bey )'in dediği gibi raporumuza " tertibatli araç kullanması mümkün değildir. otomativ vites araç kullanabilir." yazılır ise hiç bir sıkıntı sorun yok ki bu noktada bunu yazacak uzman doktor gerekli bir çoğumuz için. tekrar belirtmek isterim. tertibatlı otomatik vites araç kullanabilir dediği zaman raporda illa ki bir tertibat isteyecek ama vergi dairesi ama trafik tescil şubesi. ve bu durumda silecek kolu sinyal kolu bizi kurtarmayacak çünkü tertibattan sayılmıyor bunlar. mevzuatın son hali ve biz sol kol/el engellilerine uygun olan tek araç citroen c4 picasso veya cactus modelidir. çünkü mevzuatta belirtildiği gibi hareket etirici tertibat sayılan vites kolu direksiyonun sağına sabitlemiş olması şartını fabrika çıkışı yerine getiriyor. Aracın otomatik vites kolu direksiyonun hemen arkasında... Ama araç olarak alınır kullanılır mı ? herkesin kendi taktir etmesi gereken bir konu, zevkler renkler tartışılmaz.

bugüne kadar okuduklarımdan araştırdıklarımdan benim anladığım budur arkadaşlar. umarım umarım yanılıyorumdur ve daha basit ve sorunsuz bir şekilde ızdırap çekmeden herkes aracına kavuşur.

Bugünkü çalışmalarımdan bi sonuç alabildim mi orası tartışılır. Her türlü o rapor parası verilecek gibi duruyor. Salı günü heyete gireceğim "manuel vitesli taşıtı özel tertibatsız kullanamayacağından otomatik vites araç kullanması gerekir" diye bir kurul kararı almaya çalışıcam. Yalnız vergi dairesiyle bugün tekrar görüştüğümde raporumun onaylanmadığı takdirde yapılan ötv indirimini geri ödeyeceğim şeklinde bi yazı imzalatıcaklarını söylediler. Bu biraz beni korkuttu

İşteGidiyorum

benim hakkımda birşeyler yazdın gördüm ama sonra silindi mi ne oldu bilmiyorum arkadaşım. özeline yazdım okursun. ben herkes gibi uğraş veriyor ve sonucunda itham edileceksem saçma saçma şeylerle çok yazık......

Devlet hastanesinde çalışan kuzenim var ve oda bana ehliyet ve araç için alınan rapora ücret ödendiğini söyledi. yüz yüze konuşamadık ama anladığım kadarı ile araç ve ehliyet için alınan raporu "özel amaç" kapsamında değerlendiriyormuş. Şu rapor keşke özel hastanelerden de alına bilse...

http://www.tkhk.gov.tr/Dosyalar/939746c2030f46e28b9ce7af4f0cf6c9.pdf

Yukarıdaki Bakanlar Kurulu Kararıyla istisna tutulan kişilere kanuni
düzenlemelerden kaynaklanan haklardan yararlanmak amacıyla düzenlenecek Sağlık
Kurulu Raporları için ücret talep edilmeyecek, bulundukları durumun gereğine uygun
olmayan özel amaçla talep edilen raporlar
için ücret alınacaktır.
Örneğin; ... Engelliler tarafından talep edilen silah ruhsatı raporları gibi özel amaçlı
raporlar için ücret talep edilecektir.

bunu gösteriyorum adamlara anlamak istemiyorlar. Üstüne basa basa engelilik durumuna uygun olan raporlarda ücret alınmaz yazmış. Sıradan bi vatandaş h sınıfı ehliyet alabilir raporu alıyor sanki. Başhekim bize böyle bir yazı gelmedi dedi. Nasıl gelmez lan genelgede yazıyor bu
neyse bi sonra ki tepkileri de biz bunun parasını sgkdan alamıyoruz diyorlar. Aynı yazıda şöyle diyor ;
Anılan Karar hükmü kapsamında yer alan kimselerin Bakanlığımıza bağlı hastaneler
tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden geri ödeme kurumlarınca
ödenmeyen kısmı
için sağlık kuruluna esas yapılan muayene, tetkik, tahlil vb. işlemlerden
ücret talep edilmemesi gerekmektedir.

Anlıcağınız her şeyi işlerine geldiği gibi anlıyorlar. Para yatırsanız da yatırmasanız da bu durumu bimere şikayet edin hakkınızı arayın

fireworks Ayriyetten Kamu denetçiliği kurumuna başvurun bir'de kanun çıktığında illa onların eline geçmesi gerekmiyor . Yürürlüğe girdikten sonra takip etmek öğrenmek herkesin asli görevidir.

Yanlız

[FONT=Georgia]raporumun onaylanmadığı takdirde yapılan ötv indirimini geri ödeyeceğim şeklinde bi yazı imzalatıcaklarını söylediler. Bu biraz beni korkuttu

[FONT=arial]Buraya bir açıklama getirmediniz ? bize kim ne için evrak imzalatmaya çalışıyor ? [/FONT]
[/FONT]

Arkadaşlar bir konuya değineceğim.bizim için önemli olan otomatik vitesli araç kullanabilir raporu almak.ve bunu da 6 ay geçerli olduğu için araç almaya hazır olduğunuzda almanızı öneririm(maddi olarak).mevzuat açık sol kol engelliler ÖTV muafiyetli araç alabilir.yapmanız gereken araç alacağınız bayiye gidip ön görüşme yapmak çünkü vergi dairesi ve trafikle ilgili tüm işleri onlar hallediyor siz hiç bir yere gitmiyor ve kimseyle muhattap olmuyorsunuz. Eğer bir engel varsa zaten onlar size durumu anlatıyorlar.sonuçta günde bir kaç araç sattıkları için her yerde bir çok tanışları var ve en net bilgiyi bizden de daha rahat edinebilirler.ben yarın yakınımdaki bir bayiye gideceğim elimdeki resmi gazeteyi,raporumu ve ehliyetimin fotokopi sini vereceğim araştıracaklar ve bilgi verecekler cevap ne zaman gelir bilmem ama gelir gelmez paylaşacağım.

hrnalbyrk Yanlış bir bilgilendirme yapmayalım mevcut raporlar'Da bitiş tarihi var ise o tarihe yaklaşmadan son 6 aydır son araç alabilme tarihi. Eğer özür durumu sürekli ise o raporu araç almak için istediğiniz zaman kullanabilirsiniz tabiki mevzuatlar sürekli değiştiği için tarih aralığı 5 yıldan fazla olanları kabul etmeyebiliyorlar

Yeni tebliğ de rapor süresi için yazanlar aşağıdaki gibidir.

Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.
Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda,*ziyaa*uğratılan vergi, vergi*ziyaı*cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz.

Yani ötv kanunun yürürlüğe girdiği 06/2002 tarihinden sonra alınan süre belirtilmeyen raporlar kabul edilmeli.Vergi dairesi 2006 tarihli raporuma olur dedi bugün.

ERDEMREİS

benim bahsettiğimin vergi dairesi ile ne ilgisi var ? Sen benim demek istediğimi tam anlamadın sanırım ama burada uzun uzun sen onu dedin ben bunu dedim muhabbetlerine girmeyeceğim. Esasta aynı şeyden bahsediyoruz bunu bil yeter.

ERDEMREİS

Deniz kardeşimizin değinmek istediği nokta farklıydı kendisi'de denizli'den bir sonuç alabilmek için hastanesi ile uğraş veriyor .

4 mayıs'tan beri burada bağırıyoruz herkesin ikamet ettiği ildeki merkez vergi dairesi başkanlığına gitmesi gerektiğini , Ankara Gelirler idaresi başkanlığına telefon açması gerektiğini numarasını bir kez daha veriyorum [FONT=sans-serif]0312 415 33 77 ama gel gelelim anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az diye boşuna dememişler .

Belki uyarılarımıza kulak asıp gidecek olanlar olur.Kesinlikle bilgilenmeden gitmeyin çünkü karşı taraf 5 senedir kapılı olan yolun artık açıldığının farkında değil ve hemen karşı atağa geçiyor illada tertibat tertibat diye tutturuyor otomatik vites'in kendisi artık bir tertibattır bunu kabul edecekler etmiyorlarsa Ankara'dan görüş isteyecekler veya telefon açacaklar . Manuel araca tertibat yaptırıp kullanmayı düşünenler boşuna heveslenip bu yola girmesin mevcut ehliyetler ve şuan ki yürürlükteki trafik kanununda manuel tertibatlı araç içermiyor aracınızdan olursunuz boşu boşuna.
[/FONT]

3T3N1TY

Sağol desteğin için. Ben artık doktorla görüşene kadar çekiliyorum kabuğuma. Hastaneden ve doktordan alacağım neticeyi buradan paylaşırım yine.

Arkadaşlar rapora takılmayın 6 ay yada daha eski.konu başka anlatmak istediğim başka.

Bari şöyle sorayım.belki anlatmak istediğim cevabın içinden çıkar.herhangi bir bayiden gidip ötv muafiyetli sıfır bir araç almak istediğimde vergi dairesi yada trafikle olan işlemleri bizzat kendimiz mi hallediyoruz yoksa aracı aldığımız bayimi?

Üst Alt