Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik Sigortasından Tazminat Almak..

Evet 01,06.2015 tarihinden sonra değişen trafik sigortası genel şartları Gereği artık Sosyal sigortalar tüzüğüne göre değil, özürlülük ölçütü hesaplamaya göre engelli raporları geçerli olacak,
av.salihkrgl

hasan umut aydın

Öyle bir şey olamaz.
Kesinlikle kaza yaptığınız tarihteki maaşınıza göre hesaplama yapılır. O tarihte çalışmıyor iseniz asgari ücretten hesaplama yapılır.

bulnes

peki tazminatın toplamı kaza tarihindeki asgari ücrettenmi hesaplanır yoksa şu andaki asgari ücret üzerindenmi hesaplama yapılır ?

merhabalar bilgisi olan cevaplarsa sevinirim...
2014 yılında tek taraflı kaza geçirdik. şöför bendim yolcu olarak eşim ve kızım vardı. eşim 6 aylık tedavi sonunda ameliyat oldu. bu geçen 3 yıl süre zarfında bi çok sigortacı avukat tazminat için aradı kazanın tek taraflı olduğunu öğrenince vaz geçtiler. son arayan kişi yolcuların tazminat alabildiğini söyledi bizde işlemlere başladık eşime %37 özürlü raporu aldık diğer belgelerle birlikle tahkim kuruluna evraklar gönderildi. son günler de işlemlerin daha hızlı yürümesi için vekalet istendi onu da verdik. ama kafama takılan konu sigorta eşime tazminatı yatırdıkdan sonra bu parayı şöför yani benden ister mi. avukat alkol olmadığı için sizden hiç birsey isteyemezler diyor. ama içim rahat değil. bilgisi olan cevaplarsa sevinirim...

kaza tarihi :19.12.2014
rapor oranı : yüzde 9
kaza tarihi :asgari ücret net (900) şu andaki maaşım :1900
doğum tarihi :21.11.1983
kusur oranı yüzde 100 karşı taraf

iyi günler arkadaşlar yaşım 23 çalışmıyorum ögrenciyim ben elektrikli motorla gidiyordum trafikte arkadan bana araba çarptı beni yere fırlatı 1 2 takla atım beyin travması beyin kanaması tehlikesi geçirdim kafatasım çatladı parmagımda sakatlık var elerim ayaklarım parçalandı yüzümün sag tarafı tamamen mor oldu agzımı rahat açıp kapatamıyorum şuan beni çarpan adamdan şikayetçi oldum yüzde 80 o suçlu benim bildigim tazminat davası açıcam karakol beni hastahaneye gönderecek adli tıp raporu almam için ortalama ne kdr tazminat öder şigorta şirketi acaba

beyin kanaması tehlikesi geçirdim demek beyin kanaması olmadı demektir.
eller ayaklar parçalandı, parmaklarda sakatlık var demişsiniz ama kemik kırıldı mı çatladı mı tam olarak ne oldu yazmamışsınız.
yüzünüzün bir tarafının morarmış olması da hiçbir anlam ifade etmiyor. ağzınızı açıp kapatamamanız da kalıcı mı yoksa geçici bir sakatlık mı belli değil.
bu saydıklarınız dışında başka bir sorununuz yoksa kalıcı sakatlık oranınız sıfır olabilir, bu durumda hiçbir şey alamazsınız.

bunun dışında karakol sizi hastaneye göndermez.

dava açmadan önce ve şirkete başvurmadan önce bir hastaneye gidip kalıcı sakatlık oranınızı öğrenin.

Arkadaşlar merhaba benim de bir konu da yardımınıza ihtiyacım var..

Yaklaşık 1,5 yıl önce babam ile beraber Kiralık otomobil ile kaza yaptık tek taraflı. Burada karayolları da suçlu bana göre çünkü yol kenarında mucur vardı köpek de çıktı ve mucur ile köpek yüzünden kayıp Kum yığınına çarptık havalandık ve takla atmadan durabildik. Babam iç kanamadan dolayı ameliyat oldu ve dikişleri bi süre sonra açıldı tekrar ameliyat oldu. Rapor için başvurduk ve yüzde 10 aldık. Daha önce babam aracı birisi ile anlaşmış yüzde 20 için onlar da aracın sigorta firmasına yollamışlar galiba evrakları ve 30 bin lira ödenmesine karar vermişler. 24 bini ailem aldı.. Aracılar itiraz edebileceklerini yalnız yüzde 35 istediklerini söyleyince biz reddettik.

Sormak istediğim güvence hesabına da başvuru yapabilir miyiz ? Ben alkollü değildim. Ayrıca sigorta firmasına dava açmalı mıyız? Raporu yükseltmek için başvuru yapmalı mıyız? Birileri ile çalışmalı mıyız?

Babam kaza esnasında 49 yaşında ve asgari ücretliydi. Şuan 51 yaşında ve 1750 Lira maaşı var. Hastanelerden her ameliyattan sonra alınan 1 er aylık raporlar devamında 2 şer haftalık raporlar vs var.

Teşekkür ederim cevaplarınız için, selametle..

aracı vs olmadan, bir avukat bulup sigorta şirketine dava açabilir ve tazminatın kalan kısmını talep edebilirsiniz.
35 bin lirayı alırken ibraname imzalamışsanız, imza tarihinden itibaren 2 yıl içinde davayı açmanız gerekiyor.
rapora itirazla falan uğraşmadan direkt dava açmak daha mantıklı.

35 değil 30 bin aldılar hocam, evet ibraname imzalandı. Dava süresi hakkında ortalama bir öngörüde bulunabilir miyiz ? Rapor yüzde 10 olarak kalsın o zaman biz avukatla dava açalım öyle mi ?

Güvence hesabı hakkında bilginiz var mı acaba ? Malum bizim kaza tek taraflı oldu.

Saygılar

tak taraflı kazaya güvence hesabı bakar diye bir kural yok.
sizin aracınızın sigorta şirketi hangisiyse ona dava açacaksınız. araç kiralık olduğu için mutlaka sigortası vardır.
mahkeme dosyayı adli tıp kurumuna gönderir ve sakatlık oranınız orada belirlenir zaten. onun için tekrar rapor almanıza gerek yok.
ama adli tıptan gelen rapora göre sakatlık oranınız %10un altında çıkarsa, bu sefer şirket verdiği parayı geri bile isteyebilir.
bu yüzden sigorta hukuku alanında tecbüreli bir avukat bulmalısınız.

Anladım hocam. Ben güvence hesabını sordum soruyorum çünkü bilgim Yok o konuda. Eğer mümkünse orayı da denemek isterdim..

Evet sigorta şirketi var, parayı ödeyen. Bu konuda iyi bir avukat bulmamız lazım, çok teşekkür ederim hocam... Hayırlı akşamlar

HeavenLove

mümkün değil, trafik sigortası varken güvence hesabı ödeme yapmaz.
avukat bulup parayı ödeyen şirkete dava açacak ve ödenmesi gereken tazöimatın tamamı değil, bir kısmı ödendi diyeceksiniz.
bu arada ödemeyi yapan şirketi sorabilir miyim?

ücretsiz destek

Şimdi tamamdır anladım hocam. Şirket MAPFRE Genel sigorta. Biz avukat bulalım o zaman, diğer arkadaşlar %30-35 istiyor, yazık günah.

Bu arada Ruhsat sahibine de dava açılabilir mi ? Ruhsat sahibi köklü firma Çelik motor A.Ş. Poliçe de araç başına 29 bin kaza başına 58 bin teminat var. Birde ölümlü kazalar için teminatlar var...

Bu arada babamın maaş bordrosunu da sunalım mı ? 1750-1900 arası maaşı var.

29 bin olan maddi hasarlı kazalardaki araç başına teminat limiti.
sizin kazanızda bedeni hasar meydana geldiği için, 2015 yılındaki sakatlık ve ölüm teminatına bakmanız lazım. o da kişi başına 290 bin lira.
babanızın alabileceği tazminat 290 bin lirayı geçmeyeceği için sigorta şirketine dava açacaksınız.

ayrıca trafik kazalarında araç sahibi değil, işletene dava açılır.
uzun dönem araç kiralamalarında araç sahibi değil, uzun dönemli kiracı işletendir.
çelik motor da bildiğim kadarıyla uzun dönem araç kiralama şirketi
yani toplam zararınız 290 bini geçseydi dahi çelik motora dava açamazdınız, açarsanız kaybedersiniz.
sigorta şirketine ya da uzun dönemli araç kiracısına dava açmanız gerek.

İşleten şoför ben olduğum için hiç bulaşmayalım o zaman. Biz sigorta firmasına dava açalım, umarım iyi birşeyler elde edebiliriz... Çok teşekkür ederim cevaplarınız için...

Saygılar

merhaba
ben 2011 yılında kaza yaptım. 1 hafta önce bi muhabbet arasıdna biri dedi tazminat hakkın var falan vekalet ver alalım güzel para alırsn die. bende o günden beri araştırıyorum nedir ne değildir. şimdi tarih eski tarih olduğu için farklı bir işlem yapmam gereklimi. nasıl olur. kaza şöyle; babamın arabasıyla önüme köpek çıktığı için yoldan çıktım. araç pert oldu bende omurilik ameliyatı geçirdim. bu arada araba 2011 model di ama hiçbir hava yastığı açılmadı. durum bu abi ne yapabilirim?
Selametle

co.mg

kazaya kendi kusurunuzla sebep olduğunuzdan zmss poliçesi kapsamında tazminat talep etmeniz mümkün görünmüyor.

Herkese iyi aksamlar arkadaslar. Benim abim bundan bir ay once kendisine yesil isik yandigi sirada karsidan karsiya gecerken trafik kazasi geciriyor. Araclara kirmizi isik yandigi sirada arac durmuyor ve arac abimi ve yere dusuyor bu sirada kalca kemigini(femur kemigi) kırıyor. Kalca ameliyati oluyor ve kalcasina civi takılıyor suan bir bucuk aydir kimildamadan yatiyor. Bu sırada bir kac sigorta sirketi arayip gelip gorusmek istedi hatta bir tanesi ile gorustuk. Ama daha vekalet falan vermedik. Daha sonra nedense arayip sormadi bizi. Simdi benim sormak istedigim biz bu islemi kendimiz halledemiyor muyuz. Karakola gidip ifade verdik sikayetci olduk. Bu asamadan sonra ne yapmam gerekiyor. Alti ay gecip hastaneden rapor mu alacagiz? Aldiktan sonra nereye muracaat edeceğiz tazminat icin?
Bu arada abim 34 yasinda ve agir derece epilepsi hastasi bu yuzden calisamiyor evde annem bakiyor. Kaza sonrasi komple yatağa indi bakimi zorlasti. Bu durumda tazminat miktari ne kadar olur ?

Ibtıza

1- öncelikle, kapınıza gelip sizden vekalet isteyen ve kendini avukat-hasar takip şirketi vs. olarak tanıtanlardan uzak durun. tanıdığınız avukat varsa ondan yardım isteyin. yoksa kapınıza gelip vekalet isteyen kimseyle anlaşmayın, herhangi bir belge imzalamayın.

2- savcılıktaki şikayetinizle ilgili olarak, size uzlaşma talep edilirse kabul etmeyin.

3- abinizin tedavisi bitince bir üniversite hastanesine gidin ve sürekli sakatlık raporu alın.

4- raporu aldıktan sonra, kaza tutanağı, savcılıktaki dosyanın fotokopisi ve sürekli sakatlık raporu ile birlikte ilgili şirkete başvurun ve size parayı alın. bu işlem için hiçbir aracıyla anlaşmanıza gerek, kendiniz çok kolay halledebilirisiniz.

5- kaza yakın tarihte olmuş, bu durumda sigorta da eski değildir. yeni poliçelerde tedavi gider ve tedavi sürecindeki bakıcı giderini sigorta şirketinden değil, sadece araç sahibi ve sürücüden talep edebilirsiniz, bunun için dava açmanız lazım.

6-sigorta şirketi de size muhtemelen eksik ödeme yapacaktır, sigorta şirketinin ödemediği tazminat, 5. maddede bahsettiğim giderler ve manevi tazminat için, hem sigorta şirketine hem de sürücüyle araç sahibine dava açacaksınız, bu davada 5. maddedeki giderler ile manevi tazminatı sürücü ile araç sahibinden, kalıcı iş göremezlik ve kalıcı bakıcı giderini ise sigorta şirketinden isteyeceksiniz.

Cok tesekkurler ama soyle birsey var. Bizde kaza tutanagi yok arac hic umursamadan yoluna devam ediyor abimi onune dustugu arac abimi hastaneye götürüyor. Hastane girisinde trafik kazasi olarak giris yapildi adli kaza raporu var elimizde sadece hastaneden verilern birde epikriz belgemiz var elimizde. Onerebileceginiz sigorta sirketi var mi ?

Ibtıza

Dosyayla ilgili savcılıkta soruşturma dosyası açılmıştır, adliyeye gidip onu soruşturmanız lazım. Size çarpan aracın plakasını öğrenip onun sigortasına başvuracaksınız.
Plakası tespit edilememişse ya da arabanın sigortası yoksa güvence hesabına başvuracaksınız.

Ben size hasar takip şirketlerine bulaşmayın diyorum siz bana, önerebileeğiniz şirket var mı diye soruyorsunuz hocam..
ben daha ne diyeyim, bu adamlara para kaptırmayı o kadar istiyorsanız, ilk arayan hasar takip şirketine gidin bari. Alacağınız 3 kuruş tazminatın da %20sini bu adamlara verip rahatlayın.

5- kaza yakın tarihte olmuş, bu durumda sigorta da eski değildir. yeni poliçelerde tedavi gider ve tedavi sürecindeki bakıcı giderini sigorta şirketinden değil, sadece araç sahibi ve sürücüden talep edebilirsiniz, bunun için dava açmanız lazım.
Merhaba
Tedavi giderlerini ve bakıcı giderlerini sigorta şirketinin ödemediği ancak dava yoluyla sürücüden veya ruhsat sahibinden alınabileceğini belirtmişsiniz.Biraz daha açıklar mısınız lütfen ?Yeni torba kanunla birlikte genel şartlarda yapılan değişiklikten mi bahsediyorsunuz ?
Saygılar.

torba kanun vs. değil.
genel şartlarda yapılan değişiklikler, borçlar kanunu vb. mevzuata aykırı olduğu için uygulanmıyordu. ancak son yapılan karayolları trafik kanunu değişikliği ve sonrasında yapılan genel şartlardaki yeni değişikliklerle, bundan sonra tazminat hesabında borçlar kanunu ve yerleşik içtihatlar değil, genel şartlar esas alınıyor. bu söylediklerim ilgili değişiklikten sonra yapılan poliçelerde geçerli.

ilk yapılan değişiklikte, poliçe tarihine bakılmaksızın, değişiklikten sonra meydana kalan kazalarda bu hususlar geçerli olacak denmişti ancak bu uygulanmadı çünkü poliçe sigortalının aleyhine değiştirilemez dendi.
ama kanundan sonraki poliçelerde bu genel şartlar uygulanıyor.

bu konuda bir yargıtay kararı gelmedi ama uygulamada, sigorta tahkim komisyonundaki hakemler bu yönde karar verdiler.
yargıtayın da aksi yönde karar vereceğini sanmıyorum çünkü artık kanun değişikliği yapıldı, anayasa mahkemesi kanunu iptal etmedi. bu durumda yargıtay da kanunu uygulayacaktır.

ben açtığım davalarda, tedavi gideri ve geçici iş göremezlikten doğan haklarım saklıdır diyerek dilekçe yazıyorum, ilerde aksi yönde bir içtihat olursa bunları da talep ederim. şimdi açtığım davalarda bunları talep ettiğimde talebim reddediliyor.

çelik ahmet çelik ve bir kaç hukukçu aksini savunuyor, ama beğensek de beğenmesek de uygulama malesef bu şekilde.

Siz sorumu yanlis anlamissiniz. Siz onceki yazinizda ilgili sirkete basvuru yapabilirsiniz dediniz. Ben de size bildiginiz yada onereceginiz sirket var mi diye sordum. Yoksa paramin delisi degilim aracilara yedireyim. Ne sirketi bu onu ogrenmek istiyorum yani ilgili sirket derken hangi sirketlerden bahsettiniz.

Ibtıza

abinize çarpan arabanın sigorta şirketine başvuracaksınız. hangisi daha iyiyse ona başvurayım deme şansınız yok. sadece bir şirket sorumlu. o da abinize çarpan arabanın şirketi. arabanın plakasını biliyorsanız şirketi öğrenmesi kolay.

arabanın plakası tespit edilememişse güvence hesabına başvuracaksınız.

ücretsiz destek

ilgili değişiklik dedikleriniz nedir beyefendi ? Hangi kanun maddesinden bahsediyorsunuz ? Ya ben bir şey kaçırıyorum ya da siz ezbere konuşuyorsunuz.Bana sigorta şirketlerinin tedavi masraflarından sorumlu olmadığını gösteren genel şartlardaki hükmü veya kanun maddesi gösterin lütfen.
Sigorta tahkim komisyonun verdiği hangi emsal kararlardan bahsediyorsunuz ?
Afedersiniz ama ben sizin yazdıklarınızdan hiçbir şey anlamadım.

ilgili değişiklik karayolları trafik kanunundaki değişiklik.
tedavi giderinin zmss teminatına dahil olmadığına dair madde ise zmss genel şartları A.5/b maddesi

"Kaza nedeniyle mağdurun tedavisine başlanmasından itibaren mağdurun sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile trafik kazası nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri teminatı kapsamındadır. Sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğunda olup ilgili teminat dolayısıyla sigorta şirketinin ve Güvence Hesabının sorumluluğu 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 98 inci maddesi hükmü gereğince sona ermiştir."

evet ezbere konuşuyorum çünkü 5 sene sigorta şirketi avukatlığı yaptım.
3-4 tane zmss davasına bakıp ben sigorta hukuku uzmanıyım diyenlerden değilim.

Üst Alt