Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik Sigortasından Tazminat Almak..

sizin iş çok karışık,

ilk davada, araç sahibiyle güvence hesabı müteselsilen sorumlu. müteselsilen sorumluluk halinde, sadece birisi için davadan feragat edemezsiniz yani güvence hesabı sorumlu değil, sadece sürücü sorumlu deme şansınız yok..

ikinci davada da araç sahibiyle sigorta şirketi müteselsilen sorumlu, gene sadece birisi için alacaktan feragat mümkün değil, yani ilk davadan feragat ettğinizde, araç sahibi açısından da feragat edildiği için, ikinc davanın sigorta şirketine karşı açılacak davadan da feragat etmiş oluyorsunuz.

ilk davadan feragat etmeden, o dava devam ederken sigorta şirketine dava açarsanız da derdestlik itirazı gelir, davanız usulden reddolur.

şu an mantıklı görünen bir yol, ilk davanın sonuçlanmasını beklemek. o davada, güvence hesabı yönünden talebiniz reddolur ama araç sahibi yönünden davanız kabul olur.

o davayı bu şekilde sonuçlandıktan sonra, diğer sigorta şirketine o mahkeme kararını gönderip, burda yazan tutarı bana ödeyin yoksa size de dava açarım diye ihtarname yollamayı deneyebilirsiniz. ama onda da bir sürü itirazla karşılaşacaksınız.

sizin o SGK rücu yazan kısımdan çok daha büyük dertleriniz var. sigorta şirketinin avukatı bu ilk açtığınız davayı duysa ve sizinle biraz uğraşmak istese yıllarca sürünürsünüz muhtemelen.

ben sizin yerinizde olsam, önce sigorta şirketiyle hızlı bir şekilde anlaşırdım. SGK rücu falan düşünmezdim.
sonra ilk açılan davada, güvence hesabının vekiliyle konuşup, biz sizin istinaf dilekçenizi kabul edelim siz de bizden alacağınız karşı vekalet ücretinde indirim yapın derdim.

her koşulda biraz hakkıbınız olacak, sizin için en az zararlı yolu seçmeniz gerek şu anda.

Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Hesaplanır?
Maddi tazminat nasıl hesaplanır sorusu, daha somut verilerle cevaplanabilecek bir sorudur. Maddi tazminatın mikatarını doğrudan uğranılan zarar ve kusur oranı belirlemektedir.

Örnek vermek gerekirse (örneğimizde tazminat hesaplama yönteminin anlaşılması için temel esaslar belirlenmiştir); Trafik kazası, neticesinde maluliyete uğrayan (yaralanan) kişinin maluliyet oranının %60 olduğunu kabul edelim. Maluliyete uğrayanın olaydaki kusur oranının %20, yaşının 30, maaşının 3000 TL olduğunu varsayalım. Genel hatları ile bir hesaplama yapmak gerekirse, tazminat miktarı şu esaslara göre belirlenecektir:

Maluliyete uğrayan kişinin 72 yaşına kadar işgücü olduğu kabul edilir. Malul kişinin 65 yaşına kadar aktif çalışma süresi, 65 yaş ile 72 yaş arasında da pasif çalışma süresi hesaplanır. Somut örneğimizde maluliyete uğrayan kişi 30 yıl aktif, 7 yıl pasif çalışma yapacaktır.
Maluliyete uğrayan kişinin işgücü kaybı her ay için ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Bu durumda 3000 TL maaş alan mağdurun maaşından kusur oranı olan %20 düşülmeli, bulunan miktar %60 maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. Somut örneğimizde; 3000 TL maaş - % 20 mağdurun kusur oranına tekabül eden miktar = 2400 TL x 60/100 = 1440 TL aylık işgücü ve gelir kaybı olarak hesaplanır. Yıllık işgücü/gelir kaybı 17.280 TL olacaktır.
Bulunan yıllık işgücü/gelir kaybı aktif ve pasif çalışma süresi olan 37 yıl ile çarpılır. Somut örneğimizde; yıllık işgücü kaybı 17280 x 37 yıl = 639.360 TL maddi tazminat olarak ortaya çıkacaktır.
İskontolama yöntemi nedeniyle tazminattan kabaca %25 oranında indirim yapılması gerekir.
Hemen belirtelim ki, tazminata neden olan olay aynı zamanda bir iş kazası ise, bu nedenle maluliyete uğrayan kişiye iş kazası geliri bağlanmışsa, bağlanan gelirin peşin sermaye değeri hesaplanan tazminat miktarından düşülür. Somut örneğimizde malul kişiye bağlanan maaşın peşin sermaye değerinin yaklaşık 50.000 TL olduğu varsayılabilir.

artık tazminat hesaplamayı herkes yapabilir. Kaza tarihindeki yaş+maaş+kusur oranı+rapor oranı+ %25 iskonto yaşam süresi ve kişinin gelirine göre hesaplayabilirsiniz. Yukarıda paylaştım örnekte de gösteriliyor.

Ben hesaplattim 89000 TL dediler. Kaza tarihi 12.19.2018 %8rapor yaş 35 kusur yok

Maaş 3600 sizin hesaba göre 100bin üstü rakam çıkıyor

bende hesaplattım 150 bin dediler benim hesaplamama göre 123 bin çıkıyor . 18 01 2018 kaza tarihi kaza zamanı maaş 3070 yaş 37. kusur bende 75. karşı taraf yani hak ettiğim kusur 25 . rapor % 19 . tabi benim 6 ay raporlu geçti işe dönemedim bunlarda dikkate alındı sanırım.

levendinyo
Kaza yapan kişinin yaşı 30 aktif çalışma süresinide 30 demişsiniz 65 ise eğer 35+7 olmamalımı benmi yalnış anladım yoksa
Bende bir yıl önce bir kaza gecirdim yolcu konumunda omuzumda iki parçalı kırık oluştu platin takıldı dosyam sigorta tahkimde kaza günü yaşım 34 ve 2800 tl maaş alıyordum avukata verdim dosyamı ne kadar tazminat alabilirim diye sordugumda kesin bir rakam soyleyemem dedi adli tıp %5 oran verdi
Birde %25 iskonto neden ve herkese standart mı uygulanıyor

65 yaşa kadar resen aktif çalışılıyor , 72 yaşa kadar da yaşam süresi ortalaması

Maluliyete uğrayan kişinin 72 yaşına kadar işgücü olduğu kabul edilir. Malul kişinin 65 yaşına kadar aktif çalışma süresi, 65 yaş ile 72 yaş arasında da pasif çalışma süresi hesaplanır. Somut örneğimizde maluliyete uğrayan kişi 30 yıl aktif, 7 yıl pasif çalışma yapacaktır.

Kaza tarihi 01.01.2019 yas 25 maas 2020 yuzde 25 ben hakliyim kazadan dolayi yuzde 12 kalici engelli raporum var ne kadar tazminat alabilirim ben?

Ben 2014 Nisan ayında trafik kazası geçirdim. Ozaman 16 yaşındaydım. Avukat aracılığı ile sigortaya dava açtık. 2018 de İstanbul Adli tıpa rapor için gittim. Alnımda yani kafatasımda platin var + el bilrğime de platin takılmıştı + 6 tane protez diş takıldı ve yaralanmalar olduğu halde adli tıp bana yüzde 2 rapor verdi. Çok şaşırdık. İtiraz ettik ve kabul edilmedi. Memnun olmadığım avukatım da artık yapılacak bişey kalmadı dedi. Daha üst bir kurul olmadığını söyledi. Ne yapabileceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilecek veya fikir verebilecek kişiler var mı?

Geçmiş olsun alicrn kardeşimde burda daha tecrübeli hukukçular daha iyi bilirde söylediğiniz bu yaralanmalar nasıl olurda yüzde 2 olur bu işte bir acayiplik var açık yani

Teşekkür ederim.
Evet çok acayip. Ne yapabileceğimi bilmiyorum. Avukatımın da artık yapılacak bişey kalmadı demesi üzerine araştırmak istedim

alicrn

Adli tip disinda badka bir yerden rapor almis miydiniz ?yani universite hastanesnden filan, hakim dogrudan mi sizi adli tipa gonderdi ??

Devlet hastanesinden kendim başvuru yapmıştım. Engelli raporu için. Sadece bileğim için yüzde 7 vermişlerdi.
Mahkeme sevk etti adli tıpa.
Yüzde 7 rapor ile itiraz ettik kabul edilmedi. Ve orda aşırı bir ilgisizlik vardı

2013 yılında bir kaza geçirdim şuan bana yüzde 11 maluliyet oranı verildi hata yüzde 50 yüzde 50 acaba ne kadar tazminat alırım kaza olduğunda 21 yaşındaydım fikir verebilirmisiniz

Tacan55

arkadaşım geçmiş olsun. sayfada belirttim daha önceki yazdıklarımda hesaplama formülü var bunun için yaş kaza anı maaşın kusur oranı rapor oranı gibi bilgiler lazım ve o o formülle hesaplamayı kendinde yapabilirsin.

Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Hesaplanır?
Maddi tazminat nasıl hesaplanır sorusu, daha somut verilerle cevaplanabilecek bir sorudur. Maddi tazminatın mikatarını doğrudan uğranılan zarar ve kusur oranı belirlemektedir.

Örnek vermek gerekirse (örneğimizde tazminat hesaplama yönteminin anlaşılması için temel esaslar belirlenmiştir); Trafik kazası, neticesinde maluliyete uğrayan (yaralanan) kişinin maluliyet oranının %60 olduğunu kabul edelim. Maluliyete uğrayanın olaydaki kusur oranının %20, yaşının 30, maaşının 3000 TL olduğunu varsayalım. Genel hatları ile bir hesaplama yapmak gerekirse, tazminat miktarı şu esaslara göre belirlenecektir:

Maluliyete uğrayan kişinin işgücü kaybı her ay için ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Bu durumda 3000 TL maaş alan mağdurun maaşından kusur oranı olan %20 düşülmeli, bulunan miktar %60 maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. Somut örneğimizde; 3000 TL maaş - % 20 mağdurun kusur oranına tekabül eden miktar = 2400 TL x 60/100 = 1440 TL aylık işgücü ve gelir kaybı olarak hesaplanır. Yıllık işgücü/gelir kaybı 17.280 TL olacaktır.
Bulunan yıllık işgücü/gelir kaybı aktif ve pasif çalışma süresi olan 37 yıl ile çarpılır. Somut örneğimizde; yıllık işgücü kaybı 17280 x 37 yıl = 639.360 TL maddi tazminat olarak ortaya çıkacaktır.
İskontolama yöntemi nedeniyle tazminattan kabaca %25 oranında indirim yapılması gerekir.
Hemen belirtelim ki, tazminata neden olan olay aynı zamanda bir iş kazası ise, bu nedenle maluliyete uğrayan kişiye iş kazası geliri bağlanmışsa, bağlanan gelirin peşin sermaye değeri hesaplanan tazminat miktarından düşülür. Somut örneğimizde malul kişiye bağlanan maaşın peşin sermaye değerinin yaklaşık 50.000 TL olduğu varsayılabilir.

artık tazminat hesaplamayı herkes yapabilir. Kaza tarihindeki yaş+maaş+kusur oranı+rapor oranı+ %25 iskonto yaşam süresi ve kişinin gelirine göre hesaplayabilirsiniz. Yukarıda paylaştım örnekte de gösteriliyor.

mrblar Bnm eşim 2011 7.ayında kaza geçirdi adli tıp heyetten %5 aldı tahminen ne kadar alır ve nezaman yatırırlar parayı. tek taraflı kaza yolcu ve bayan ayrıca sigortalı çalışan değil kaza yaşı 24

Son düzenleme:
kardeş geçmiş olsun. tam hesaplamayı bizlerde bilmiyoruz ama işine yararsa yukarıda hesaplama formülü var ayrıca sizdeki kusur oranı da hesaplama için önemli.

Peki eşimin maaşının olmaması bu hesabı yapmama engelmi yada kaza zamanındaki askari ücret neyse o şekildemi hesaplanıyor ilginiz için tşkler

Merhabalar,

ben 2 Mart 2014 tarihinde trafik kazası geçirdim yaya halindeyken.Maddi manevi tazminat davam sürüyor.%11,3 maluliyet verildi adli tıp kurumundan.Sol ayak bileği eklem içi kırık,sol kürek kemiği ve kalça kırığı ile atlattım kazayı.Ayak bileğimde iki adet sırtımda yedi adet toplamda yedi pilatin var vücudumda. Asli kusurlu ben,tali kusurlu karşı taraf bulundu maalesef.İtiraz ettik ek rapor istedik şuanda.Kaza zamanı maaşım 2300 tl'ydi şimdi ise 4350 tl alıp primlerle 8000 tl'yi görebiliyorum. Aktüerya bölümü 8000 tl'lik maaşa göre hesaplama yapmıştır.Sizlere danışmak istediğim konu tahmini olarak ne kadar maddi tazminat alıyor olurum. E cetveli hesaplamasında kaza dönemi maaşı mı,güncel maaş mı,yoksa kaza dönemi itibariyle ortalama kazancım mı dikkate alınır.Kaza döneminde yaşım 26'ydı ve çalışıyordum hala da çalışmaya devam ediyorum.Ayrıca beş aylık iş göremezlik raporum vardı.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

biolog_ist

Geçmiş olsun. yukarıda paylaştım hesaplama formülü var, kaza anındaki maaş dikkate alınıyor diye biliyorum..

levendinyo

tahmimini %13 rapora gore 186000 tl cıkıyor. 3500 tlden. cok degıl mı. yalnız iskonto sıkıntı 46.000 tl yapıyor. bunu ilk defa duydum.

arkadaşlar benim sonuçlandı % 19 rapora 158 bin çıktı avukatla anlaşma gereği 119 bin tl hak ettim darısı bekleyen arkadaşlara.

burada hesaplamayı bildiğin zanneden birkaç kişinin söylediği 50 bin tl yi geçmez demişti ama öyle olmadı. ayrıca burada tazminat ile başvuru yapacağım diyen arkadaşlara da hiçkimseye itibar etmemelerini tavsiye ederim. ben tanıdığım birine verdim dosyamı akrabamız olduğu için güvendim verdim dileyen arkadaşlarda yardımcı olmamı isterlerse seve seve yardımcı olurum tabiki maddi talep kesinlikle ve kesinlikle talep edilmiyor ve edilmesi de mümkün değildir. maksat herkesin hakkına göre adilane bir şekilde hakkını alması.

Sayın levendinyo hayırlı olsun herhalde ilk süreçte aldın itiraz etmediler hakem kararına darısı bizlerin başına

levendinyo

oha avukat 40.000 tl mi aldi. burda adam oldurmelere davalara bakanlar bile o kadar almiyorlar. kac oran anlastin. %25 ten fazla olmasi yasakmis. hesaplayina %25 Çıkıyor. ben pazarlık yapmıstım. 15 ten bakacaklardı. bacagımda platin var. %15 bile bana cok geliyor. sonucta allaha şükür herşeyi yapabilirim.

% 20 + dv ve adli tıp masrafları ile 40 bine yakın oldu. bu süreçte benim cebimden 1 lira çıkmadığı gibi noter adli tıp rapor işlemleri masraflarımın tamamını avukat ödedi .

@levendinyo

adli tıp başvuru bedeli maximum 2000-3000 tl fln tutar.
(https://www.atk.gov.tr/doner-sermaye.html adli tıp döner sermaye fiyat listesi)
noter dediğinde vekaletname ücretidir. o da 200 tl.

https://www.atk.gov.tr/belgevemateryaller.pdf
burada da adli tip icin istenen bilgi ve belgelerin listeleri mevcut

yol masrafi icra basvuru harci fln dersen 5000 tl fln masrafin olurdu. yine 35.000 tl cebine kalirdi.
suan ki maasinla kac ayda 35.000 kazanabilirsin.

ha bir de senin kazandigin sigorta tazminatini Şirket ödedi mi?

ödemediyse bu işin sigorta tahkim komisyonuna başvurma işi var.
40.000 TL e kadar komisyonun kararlari kesin. ama senin 158 bin oldugu için hukuk mahkemesine olayı taşıyacaktın. (eğer sigorta şirketi tahkime üye ise)

Başvuru Ücretleri
Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) Başvuru Ücreti (TL)
0 - 5.000 100
5.001 - 10.000 250
10.001 - 20.000 350
20001- .... Uyuşmazlık tutarının %1,5'u ( En az 350 TL olmak üzere)

(senin aktüerya hesabın 158.000 olduguna göre 2300 tl civarı bir başvuru bedeli yatıracaktın.) (bunlarda sömürücü gibi)

eğer bu karara rağmen ödenmezse yargıya intikal ettireceksiniz.

2019 yargı tarifesi aşagıda yer almaktadır.
https://legalbank.net/belge/yargi-harclari-tarifesi-2019-yili/1505355/

Ayrıca ;

Trafik sigortası yönetmeliğinde trafik sigortasında tazminat talepleri ve sigortalıya dava açılması konuları detaylı olarak yer almaktadır.Trafik sigortasında sigortalıya dava açılması halinde dava giderleri trafik sigortası kapsamında karşılanır.
Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasar kapsamında sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, trafik sigortası bu masrafları da kapsar.

Trafik kazası yapalı 8. Sene 35 gün oldu benim trafik tazminatından haberim yoktu şimdi başvursam geçerli olurmu epikriz lerim var koldan platin takıldı
1 ay sonra tekrar çıkardılar dalak iç kanma yaptı 13. Gün falan yoğun bakımda yattım 2 ay yatak istira5i tazminat acabikirmiyim

Üst Alt