baykan;
1 suredi foruma giremedim ,yazinizi simdi okudum. Gecikme icin ozur.
Henuz yeni tani almis arkadaslara verebilecegim ilk nasihat google gibi arama motorlarina Ulseratif Kolit yazip , cikan yazilara gore hastaliginin ne oldugunu anlamaya calismasinlar.
O bilgilerin buyuk orani yanlis / hatali.
2. Nasihatim... IBH hastalari olumcul hastalar degiller. Herkes gibi yasam kurar , calisir , evlenirler. Zor olan kismi hastalikla yasamaya alisma evresidir.
Evet.. 1 sure sonra eskisi gibi kosamiyacaksin , diledigin yemegi yiyemiyeceksin , WC de uzak yerlerde bulunamayacaksin .. vb.vb. Yasamini kuralsiz geciremezsin ama tedbirler aldiginda bunlar sorun olmakdan cikiyor.
3. Nasihatim .. Hasta oldugunu unutmadan , normal gibi yasa. Hastasin ve yapman gerekenler belli.. Medikal tedavini aksatma , kontrollerine git , hastaligin verdigi yorgunluk , halsizlik , eklem agrilari vb. zaaflarini bil ve buna uygun yasa.
hepsi bu.
Bu satirlari yazan kardesin , uzun zamandir Crohn hastasi.. Cok cok kotu gunler gecirdim. 5 ay once bagirsak ameliyati oldum.. ameliyat sonrasi 9. gun ise gittim. Kahraman degilim ama dert etmiyorum. kendimize yapacagimiz en buyuk kotuluk hasta oldugunu dusunerek her seyden eli - ayagi cekmek. Hah asil o zaman hasta oluyorsun.
Sorularina yanit :
UK ve/ya Crohn herkesde ayni seyretmez. Tipik ortak ozellikler disinda kisiye ozgu bulgu , ve sikayetler olabilir. Dolayisi ile bazi istisnalar olabilir. Bana sorun yaratmayan sana ciddi sorunlar yaratabilir.
Beslenme bizim hastalikda onemli. UK olanlar da Malibsrasyon veya nutrisyonle yetmezlik sorunu olmadigindan kilo sorununuz olmaz.
Biz protein agirlikli besleniriz fakat UK olanlar diledigi her seyi yiyebilirler amaaaaa ishali tetikleyecek yiyeceklerden uzak durmakda yarar var.
Oneriler :
Sut icmeyin . Ev yapimi yogurt her sofrada olsun. Kefir olabilir , yogurt olabilir ev yapimi dondurma olabilir.
Antibiyotik uzak durun.. Cok zorda kalmadigini sure asla kullanmayin. Zorda kalmamak icinde enfeksiyona neden olabilecek seylerden korunun. Ornek : gripli arkadasi opmemek gibi.
Gogus ve eklem agrilariniz olacak. Bu normal. Gogus agrilariniz daha cok fibromiyalji eklem agrilariniz artril ile ilgili. Hastalik hafiflediginde azalacak yada kaybolacak.
Diskida mukus ve kan gormeniz su asamada normal. Tam remisyonda bunlarda kaybolacak.
Bu arada.. facebook da grubumuz var.. uyeliginiz varsa
https://www.facebook.com/groups/158006677670890/ istek yollayin ekleyelim. Orada akliniza takilan her soruya yanit bulabilirsiniz.