Merhabalar bende boyun fıtığı ameliyatı oldum ve bu forumdan inanılmaz faydalandım öncelikle çok teşekkür ederim. Tam 1 ay 3 gün önce bu operasyonu geçirdim. Raporda mikrocerrahi teknikle C6-7 diskektomi yapıldı.Sağ foramen düzeyinden fragman çıkarıldı 5mm lik bıçaklı peek cage yerleştirildi yazıyor.Bu tıpçası benim anladığım boynumda yabancı bişey var ve bunun yanında 3 fıtığım daha var ve ömrüm boyunca çok dikkatli olmam.
İlk başta boyun ağrısı ile başladı ve hemen kola yayıldı fakat ben önemsemedim... Ağrılar uyutmaz hale getirince nörolaji hekimine gittim ki özellikle yazıyorum bunu tamamen yanlış yönlendirme Beyin ve Sinir Cerrahına gidilmesi gerekiyormuş.. Sonrasında EMG ve MR sonucu iyi değil tabi. Devam eden süreçte uğuşmalar başladı ki ben hala önemsemiyorum EMG de elektrik verdiler ya toprağa bassam geçer diyorum
Neyse herkes dayanılmaz acıları biliyor tekrarlamayacağım tabiki.. Ardından 30 günlük fizik tedavi ve dayanılmaz acıları azaltmak için en son ağrı kesicinin yanına narkotik ilaçlar eklendi. 3-4 cerraha daha gösterdim hepsi de ameliyat olmam gerektiğini söyledi.Çünkü ağrılarımın yanında 3 parmağımda uğuşma, sağ kolumda güç kaybı vardı. Fıtığım C7 sinir köküne ve omiriliğe baskı yapıyordu.
Yapılması gereken öncelikle iyi bir cerrah bulmak ve ameliyattan sonra yatmak için medikal firmalardan alınmış boyun destekli gerçekten sert bir yastık almak. Bu çok önemli benim vardı ama normal piyasada bilinen bir markadan almıştım ve yumuşaktı.. Ameliyatımın ertesi günü sabahın 8inde eşimi düzgün bir yastık alsın diye göndermek zorunda kaldım...
Sabah ilk beni aldılar operasyona hazırlanmam ameliyat ayılmam toplam 2,5 saat kadar sürmüş. Odaya tuhaf kocaman bir boyunluk ile getirildim çok canımı acıtan. Doktor hemen benim eski kullandığım boyunluk ile değiştirdi bunu... Boğazımda bir ağrı vardı birazda ensemde, zor konuşuyordum. Birkaç saat sonra çay ve bisküvi verdiler,, gece ilk defa ayağa kalktım ve hiçbir şekilde baş dönmesi yaşamadım ve tuvaletime kendim gidip gelebildim bence ilk kalmadan korkmayın.Ertesi gün öğlen taburcu oldum... Araba kullanan kişiye yüz defa söyleyin gerekirse yavaş ve zıplatmadan götürsün sizi... Eczaneden ilaçlarımı aldım antibiyotik ve ağrı kesici vardı.10 gün antibiyotiğimi kullandım sabah akşam. Ağrı kesiciyi 5 gün sabah akşam sonrada sadece geceleri kullandım ve 10 gün içinde onu da kullanmayı bıraktım. Çünkü bir yerde okudum kas gevşetici olduğu için boynumuza takılan o madde daha yavaş uyum sağlıyormuş. Umarım sigara içmiyorsunuzdur çünkü doktorum bunun üzerinde çok duruyordu kaynaması yavaşlıyormuş aletin vücuda...Çok sıkıntınız yoksa kullanmayın ağrı kesiciyi ki biz ağrının daha fenasını yaşamış insanlar olarak ağrı eşiğimiz de yükseliyor sanırım zamanla... İlk 1 hafta sadece yemek yemek için ve tuvalet ihtiyacınız için kalkın. Eğer ki iyi bir yan yatma yastığınız varsa 3-4 gün sonra arada yan dönmeye başlayabilirsiniz. Ağrılar ilk 1 hafta boyun ve sırtta oluyor. Hatta ben o aleti kaydırdım diye çok endişe ettim ama röntgende bakıldığında sorun yoktu. Ameliyat ağrısı olduğunu ve normal olduğunu söyledi doktor. 3 hafta sonra kontrole gittim röntgen çekildi yaram kontrol edildi çok şükür sorun yoktu. Normal hareketlerine başlayabilirsin dedi doktorum tabiki dikkatli bir şekilde. Ağır kaldırmak yok bir süre daha 1 lt lik sütten daha ağırını taşımayacağız. Elektrik süpürgesi, ev işi yok... Yüz üstü yatmayacağız... 2 haftaya kadar dikkatli bir şekilde yüzmeye başlayacağım, boyun hareketleri verdi onları yapacağım. Bu arada boyunluğu 15 gün ayağa kalktığım her an taktım...15.gün çıkardım ve dışarı çıktım 1 saat kadar dolaştım arada dinlenerek. 17.gün çalışmaya başladım. Boynumdaki yara için güneş koruyucu ve ameliyat yarasını hafifletmesi için bir krem kullanmaya başladım (3.hafta başlanıyor hemen kullanmayın) Eve geldiğimin ertesi gün sudan etkilenmeyen koruyucu bant ile banyo yaptım 2 gün sonra da kapatmadan duşa girdim. Ama çok iyi saçlarımı kuruttum ve hala boynumu bir şal ile koruyorum...Ağrım ve uğuşmam yok çok şükür artık... 4 ayda tam olarak bu takılan alet vücudumuza uyum sağlıyormuş... Kaldı 3 ayım ve dikkat etmem gereken 3 fıtığım var. Biraz toparlayayım bir fizik tedavi uzmanına danışmayı düşünüyorum ve bir termal otel. Bu arada hala arada yutkunmam tuhaf ama azalıyor. İlk etapta boğazımda bir top varmış ve tükürüğüm onun etrafından geçiyor gibi geliyordu şimdi çok çok daha iyi.
Tüm yaşadıklarımı yazdım uzun uzun ama burada yazdığım ve benim hiçbir yerde bulamadığım yaşanmışlıklar var... Biraz da karışık oldu ama aklıma her geleni unutmadan yazmak istedim. Çok önemli bir operasyon bu önemsenmeli bu sebeple... Riskleri felç kalmak ve ses kaybı.. Uyandığımda ilk önce sesim çıkıyor mu diye bakmışım, sonra da elimi kolumu kıpırdatıyormuyum diye... Çok geçmiş olsun arkadaşlar. Son bir şey eğer ki tek bir fıtığa müdahale edeceklerse çivi kullanmasına izin vermeyin. Hastanelerde bu aletten çok az var hatta benim şansıma son aletti ve doktor çok genç olduğum için çivi çakmak istemiyorum dedi bana aklınızda olsun bu önemli...