Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylıkları ile ilgili yeni Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı | 25 Ocak 2013

Arkadaşlar aile ve sosyal politikalar bakanı bugün saat 13:10 da kon tv de serdar arseven in sorularını yanıtlayacakmiş.tiwetter da yazmış.

Dediklerinize hak vermiyor değilim. Kanaati hiç bir mevzuat değişikliği bitiremez. Sebep: Kanun ve yönetmelik gereğince muhtaçlık sınırının üzerinde geleri olan vatandaşın, mahallinde yapılan inceleme ve hane ziyaretinde durumunu çok zayıf, perişan görüyoruz. Tarlası var, ekip biçemiyor, ayağa kalkamıyor, oğlu yok, kızı yurtdışında babasıyla görüşmüyor. eşi vefat etmiş, evde bir bekar 40 yaşında oğlu var, serserinin teki, çalışmıyor, etmiyor, babası adına tarlayı icara veriyor, babasının haberi yok, kumar oynuyor, baba perişan,. sizin anlattığınız gibi mevzuata bakarsak red. Tarla geliri de aylık 300 TL. Gelin kanaat olmadan bu işin içinden çıkın, muhtaçlık sınırını kimsede 350,00 400 e çıkarmaz bu ülkede..

Kalem;

Kardeşleri katmayacağız. Katmamız için çok zengin olmaları lazım. bakanın kardeşi, belediye başkanının kardeşi, milletvekilinin kardeşi, üst düzey bürokratlar yani, iş adamları, kısaca mali geliri yüksek olan kesimler.

walera;

(ç) fıkrasını örnekleyelim: Tespit ve beyan edilen gelir:500 TL, Harcamalar:400 TL bu durumda harcama gelirden çıkarılmayacak.
(d) fıkrasını örnekleyelim: Hanenin tespit ve beyan edilen harcama toplamı:500 TL, Tespit edilen gelir ise:400 TL, burumda 500-400=100TL fark gelire eklenecek, hane geliri 500 TL olacaktır.
(e) fıkrasını örnekleyelim: Tespit edilen gelir tutarı:500 TL, beyan ve tespit edilen harcama: 400 TL, bu durumda gider gelirden düşük olduğu için gider gelire eklenmeyecek, hane gelir 500 TL olarak alınacak.

destiny07;

Burada iş vatandaşa kalıyor, giderleri beyan etmeyecekler, muhtaç iseler, vakıf yardımıyla sağlıyorum, komşuların yardımıyla geçiniyorum, elektrik su gibi faturaları hazırsever vatnadaşlar karşılıyor.. diecekler, bu böyle olmasa vatandaşı yalana sürükleyen bir yönetmelik.

fatih bey şunu yazmışsınız Burada iş vatandaşa kalıyor, giderleri beyan etmeyecekler, muhtaç iseler, vakıf yardımıyla sağlıyorum, komşuların yardımıyla geçiniyorum, elektrik su gibi faturaları hazırsever vatnadaşlar karşılıyor.. diecekler, bu böyle olmasa vatandaşı yalana sürükleyen bir yönetmelik. ama şimdi bi engellinin doğalgaz faturasını annesi veya babası yolluyorsa bu giderden sayılacak senin bu gideri karşılayacak gücün var o doğalgaz faturası kadar senin gelirin demiceklermi oysaki belki 1 ay sonra annesi yollayamıyacak o faturayı ödeyemiyecek yani burda siz gideri sölemesinizde faturalara bakmıcaklarmı?

mecburen çoğu maaşın kesilmemesi için öyle yapmak zorunda kalır.

Faturalara bakılmayacak, böyle bir sorgulama yok, beyana dayalı. sorgulama soybis üzerinden yapılacak, kişinin banka mevduatlarına bile bakamıyoruz şu an. birde şöyle bir playda var. Birde şöyle bir surum var, hanede oturmayan nafaka yükümlülerinin imzalarını almadan bile haklarında maddi ve manevi araştırma yapamıyoruz. imzaları gerekli.

ne kadar kanun koyarsan koy içinden çıklmaz durumlarda fatih bey gibi düşünen insanlara ihtiyaç var vesselam

peki fatih bey son olarak şunu sorayım şimdi 2022 kanunundan maaş alanlar 3294 sayılı kanuna göremi araştırma yapılacak kesin olarak tam nedir bu araştırmalar hane ziyaretleri bir çok uygulama 3294 sayılı kanunu anımsatıyor ama 3294 sayılı kanunda 2022 maşı alanlar ibaresi çıkarılmıştır diyor burda sdyvler hangi kanuna göre işlem yapacak

walera;

Yeni yönetmeliğe göre işlem tesis etmek zorundalar. Biraz uzun yazacağım: kademe kademe anlatacağım:

Örnek:2022 yaşlılık aylığı için mürcaat vakfa yapılacak ve vakıf tarafından kişiye alındı belgesi verilecek. Başvuruyu alan görevli soybis ve diğer kurumlardan mal varlığı araştırması yaptıracak. Sistem üzerinden yapıaln sorgulamalar üzerine tanzim edilecek dosyayı sosyal incelem görevlisine verecek, görevli hane ziyareti ve çevre aaraştırması için mahalline gidecek. Hane bilgi formu tanzim edecek, beyana dayalı. isterse komşularına da sorabilir. sistem üzerinden alınan bilgiler ile beyan alınmak suretiyle elde edilen bilgiler arasında bir tutarsızlık görürse komşularına muhtara v.s yakın çevreye sorabilir. İnceleme görevlisi, şahsın birlikte kaç kişi kaldıklarını, geçimlerini nasıl temin ettiklerini, kayıtdışı malvarlığı var mı yok mu, hanede yaşamayan oğullarının ne iş yaptıkları, nerde kaldıkları, oğullarının yardım edip etmediğini araştırır. Sosyal incelemeci sistem üzerinden elde edilen bilgilerinde yalış olduğunu da bulabilir. örnek. kayıtlarda şahıs adına 10 büyükbaşhayvan görünüyor. ama mahalline gittiğinde komşulara sorduğunda, ağıla baktığında, sadece 1 inek olduğunu gördü. 9 ineğin bundan 5 yıl önce satıldığını, zaten ineklerin kendi adına görünsede amcasının oğlu tarafından kredi amaçlı alındığı v.s. bu durumda rapor edip durumu, şahsıda hayvanları üzerinden düşürmesi yönünde uyarı yapacak. incelemcinin tanzim ettiği dosya büro görevlisi tarafından sisteme girilecek, mütevelli heyete sunulacak, mütevelli heyet taşınır ve taşınmazların rayiç bedellerinin 240/1 inin ne olduğunu zaten tespit edemeyecek şu durumda. çünkü elinde emsal bir veri yok. bir sistem yok. nafaka yükümlülerinin durumları soybisten araştırılır ama bu nafaka yükümlülerinin nafaka verip veremeyeceği kanaatinin tespiti zordur. burada mütevelli heyetler konunun teknik hesaplamasının yanında dosyanın bir bütünlük içerisind einceleme taraftarı. diyelim başvuru sahibinin aylık geliri, taşınır ve taşınmaz mallarının durumu muhtaçlık ölçütünün altında ama 3 oğlu var, birisi müteit, birisi doktor, birisi il genel meclis üyesi ve aynı zamanda iyi bir esnaf. burada başvuruyu reddedecektir. ama 3 oğlu sigortalı, istanbulda yaşıyor, asgari ücret, 1 er arabaları var, 1990 model, evde her biri 5 nüfus bu durumda oğulları nafaka veremez derler, durum böyle anlayacağınız.

bende bişey soracağm biz evde ablam ve çocuklarıyla 7 kişiyiz ablam dul maaşı alıyor .oda gelire dahil oluyormu.

fatih arslan;

fatih bey

''kardeşlere bakmayacağız'' demişsiniz..

bu sizin ya da kurumunuzun ( il bazında) yorumu mu,yoksa genel bir yazılı mevzuat-genelge mi

destiny07;
dahil oluyor.

mikado456;

bakılması gerekir, mevzuat gereği, ama ben bugüne kadar hiç bakan rastlamadım. özel hayatın gizliliği kuralına aykırı, özel hayatın korunması esastır. kişinin rızalı izni olmadan mal varlığını araştırma yetkimiz yok.

ama ablam bizde kalıyor ve bize maddi desteği yok kendine birikim yapıyor.

malesef dul maaşı geliri dahil oluyor. Ablanız olması birşey değiştirmiyor. Hane geliri baz alınıyor. Bu yönetmelik böyle işte...

bu forma yönetmelik resmi gazetede yayımlanmadan yorum yapmıştım . bir vakıf çalışanı ( sosyal yardım ve inceleme görevlisi) olarak ve burdan hakaretler işittim. hiç bir art niyetle bu foruma üye olmadım. benimde akrabalarımda özürlü ve yaşlı aylığı alanlar var tamamen iyi niyetle aranıza katıldım. sadece çok eski bir forum kullanıcısı olarak paylaşmanın değerini bildiğim için di bu. şimdi tekrar giriş yapdım..

kesinlikle haklısınız bu yönetmeliği ankarada çıkaranlar taşrada uygulamada ne kadar mağduriyete sebep olacaklarını düşünmüyorlar. aslında sizler kadar vakıf çalışanlarınıda sıkıntıya sokuyorlar ve mebal altında bırakıyorlar. kaldı ki, vakfın karar verici organları çalışanları değil. kaymakam ve vali başkanlığındaki mütevelli heyet organıdır. muhtaçlık hesabındaki parametleri gördünüz. arsa, ev, tarla, araba, motorsiklet, akla ne gelirse rayiç bedeli nasıl bulacağız. biz durumdan hoşnutmuyuz sanıyorsunuz. sizden çok bizleri sıkıntıya soktular,

son paragrafta .. Kendinizi süper abla moduna sokmuşsunuz size tavsiyem vakıflar ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olmanızdır. Öncelikle SYDV ‘ler özel hukukla kurulmuş tüzel kişiliklerdir. Çalışanlarıda memur değil işçidir. Vakıflarla savaşmanıza da gerek yok. Biz zaten tıkaç olarak kullanılmış şuana kadar kimsenin umrunda olmamış yoksullukla savaşan bir topluluğuz. Bu kadar yükü sırtımıza vuranlar bizi direkt vatandaşın önüne attı. Hiçbir alt yapı oluşturmadan,

Aslında yazılacak çok şey var ama. Bu yönetmeliği keşke bizlerden görüş alarak hazırlasaydılar. Ama biz kimiz zurnanın en son deliği ankaradan yönetmelik yazmak çok kolay sizde biliyorsunuz en az benim kadar bu sorumluluğun kimde olduğunu. Buyurun siz uygulayın bu yönetmeliği siz karar verin bir kişin muhtaç olduğuna veya olmadığına.. yani buradaki muhtaçlık tespitine bakarsanız kimseye yardım bağlamayacaklar sosyal devlet olmanın gereği bu değil.

Boş boş konuşupta canımı sıkma benim süper abla diye ufacık beyninle dalgaya almaya çalıştığın Kalem bizim canımız ciğerimiz haddini bil. Biz sizlerden daha kötü durumdayız demişsin birde. Neymiş kötü durumun senin? Saat 5olunca normal hayatına geri dönen ay başı geldimi maaşını çekende sensin. Burada bu 3 kuruş parayla kıt kanat geçinenler var senmisin onlardan kötü durumda olan gereksiz?

MertAta;

bu yönetmeliği çıkaranlardan sormalısın bunun hesabını, burda birilerini karalamaya kimsenin hakkı yok özelliklede vakıf personelini. kötü durumda olmak ile parayı kast etmedim. ben ruhen ve vicdanen bu yönetmeliği nasıl hak hukuk çerçevesinde taşrada uygulayacağız onun sıkıntısını çekmekteyim. fakat senin sıkıntın farklı sanırım.

Arkadaşlar Vakıf çalışanlarının bir suçu yok bu konuda. Doğrudan tek suçlu varsa hepsi Ankara'da!
O değil bunca yükün vebalini Vakıflara çektirecekelr bir de üstelik!

MELEK ablam ALLAH senden razı olsun cok emek veriyosun benim sana bi sorum olacak... ben şuan 18 yaş altı 2022 maaş alıyorum cocugum dowm sendromu ve benim hiç bi gelirim yok annemın evinde oturuyorum benim maaş kesilirmi senden ricam bana acil cvp abla cok dardayız ancak yetişiyom insaat işiyle ugrasıyom yömiye 20 tl alıyom evde 5 kişiyiz..

Arkadaşlar engellilerin aylıklarını kesmek için çıkarılmış bir yönetmeliktir bu lütfen itiraz edin, binlerce a-mail atılmış Fatma Şahin'e sanırım Şahin o koltuğu bir daha zor görür, zaten üç kuruş bir para veriyorlar onu da utanmadan geri mi alacaklar, evimize geleceklermiş, odamda bir bilgisayarım var başka da birşeyim yok, param da yok, bu nasıl bir utanmazlıktır, şimdi bilgisayarım var diye -ki herkesin bilgisayarı var- maaşımı keserler mi? Biz o paralarla elektiriği falan ödüyoruz zaten bana birşey kalmıyor ki, AKP ye oy vermenin sonuçları bunlar.

Ben kendime bir tekerlekli sandalye alamıyorum, param yok diye belediyeden yardım alıyorum, bakın sitedeki cıvıl cıvıl tekerlekli sandalyelere sadece bakıp geçiyorum peki bundan sonra ne yapacağım, o üç kuruş paralarla ekmek falan alıyorduk artık onu da alamayacağız demek ki,arkadaşlar lütfen AKP ye bir daha oy vermeyin; çünkü kendiniz ettiniz kendiniz buluyorsunuz

Hiç canınızı sıkmayın arkadaşlar. Elbette her şey çözülecektir. Çözümsüz bir sorun yoktur.
Lakin tepki vermeden de olmaz bu işler bilelim lütfen.

bu yönetmeliği neresinden tutsan elinde kalır vakıf çalışanı ne yapsın.

Ankara yolu görünüyor arkadaşlar gidip sesimizi duyurmalıyız

Sendemi, ablam mesajını yeni gördüm. Annenin evinde oturuyorsun. Peki başka çalışan var mı? Ev annenin mi? Kira mı? Araç var mı? Ya da başka mal mülk? Yevmiyeli çalışıyorsan yani gunubirlik çalışıyorsan hak sahipliğinde sorun yok. Sigortalı çalışırsan sorun olur. Ayda ortalama ne kadar kazanıorsun? Sürekli bir iş değil di mi? Sürekli gelir getiren bir iş oldugunda sorun olur. Anladıgım kadarıyla sen gunluk iş buldukça çalışıorsun?

vakif calisani vakif calisani diye yazilinca bende yazmadan gecemiyecegim arkadaslar benimde iki senedir vakif calisanlari ile yasadiklarim var ve onlari sizinle paylasmak istiyorum.birincisi soyleydi..vakifa gidip dilekce ile basvurdugumda eve kontrol amacli gelinecegi soylendi uzun sure bekledim ve gelmeyen olunca ben vakifa gitmeye karar verdim neyse vakif gorevlisi ile konusmaya baslar baslamaz benim hakkimda tahkikat yapildigini ve ustume araba bulundugunu ve benim araba kullanirken goruldugumu soyleyince tabi insan ister istemez boyle haksiz ihtamla karsilasinca kiziyor etkileniyor vakif calisanina arabanin nerde oldugunu bulmasini istedim ve buldugu zamanda anahtarlari ile ve ustune ustluk oturmakta oldugum evide ona armagan edecegimi soyledim.ama vakif calisani gulerek bana var var diyede usteleyince kapiyi carpip cikmaktan baska birsey aklima gelmedi cokta sinirlenmistim daha sonra arastirmanin sonucunu ogrenmek icin ugradigimda ise hersey olumlu oldugunu soylendi bu benim sansizligimmi bilmiyorum ama ben karsilastiklarimdan sonra vakif calisanlarina karsi maalesef pek iyi niyetli olduklari kanisinda degilim saygilar..

Kalem hanimi online gorunce eger cevaplayacak olursada cok sevinirim.ben yuzde 60 engelliyim bes tane ayri ayri ilaclardan olusan ilac raporlarim var esiminde ayri ilaclardan olusan iki ilac raporu var birde orta sonuncu sinifta okuyan kizim var ve benim sadece 2022 ayligim var birde kizima iki ayda bir 70 lira veriliyor ( not tatilde bu parada kesiliyor) simdi benim halim ne olacak Kalem hanim...

ferhat, İstanbul'daymışsın. sadece 2022 aylıgıyla nasıl geçiniorsun? İstanbul'un ekonomik şartları oldukça zor...
2022 aylığı harcamaya da gelire de dahil edilmeyecek. hanede toplam kaç kişisiniz?
Ev kira mı? Ne kadar? başka gelir, araç ev mal mülk var mı?

ist. belediyesinin vermis oldugu alisveris cekleri var onlari kullaniyorum.es dost durumu biliyor.yardimci oluyorlar ama maddi manada degil tabi ev esyalari bakimindanda pek zor olmuyor sizinde malumunuz tuketen bir toplumuz mesela koltuklar degisiyorr eskisini sagolsun bize veriyorlar bunlar tabi eniste bacanak kayinco gibiler ev kira degil babadan kalma bir ev bes katli her kardesin ayri dairesi var ama daireler ustumuze degil ortak tapu kullaniyoruz..b aska da ne arac ne mal ne mülk var.nede gelirim var dedigim gibi uc kisiyiz ben esim ve kizim var saygilar cevap icin tsk ederim..

Üst Alt