Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]

yelpaze

Kardeşim sen kendi sınavını anlayamamışsın başkasınınkini nasıl anlayabileceksin ki...

Bu görseli ben de gördüm.Söyleyecek söz bulmak zor. Afrika'daki açlığın had safhada olduğu bir dönemde yardım konserleri düzenlendi.Milyon dolarlık sanatçılar reklamlarını yapıp kaset satışlarını arttırdılar.Toplanan bilet paralarıyla sözde yardım gönderildi o insanlara.Kapitalizm böyledir işte.Önce döver sonra ilacı kırıp ,sadece yarısını verir avcuna.
Bizi sınava tabi tutan Allah değil sanırım...

yelpaze

ALLAH size yardımlaşmayı paylaşmayı israf etmemeyi nasihat etti siz sadece kendinizi düşünerek yaşayıp sonra tanrı bunun suçlusu diyemezsiniz bu sorumluluktan kaçmaktan başka birşey değil inanın inanmayın ahlaki insani müslüman olarak bu insanlardan hatta sıkıntıdaki herkesten sorumlu olduğumuzu reddetmek için tanrıyı kullanmak vicdanı rahatlatmaktır... bu evet zalimler var bu insanlar açlıkla mücadele ediyorlar bir çok yerde insanlar açlıkla savaşla bir çok sıkıntıyla mücadele ediyor ama biz bu noktada nerde olduğumuza bakmalıyız hangi tarafta ...zira inansan da inanmasan da böyle bir hayattansa ölüm kurtuluş olur ama bizim vicdanımız böyle hayatlar yaşanıyorken sızlar ve eğer birşeyler yapmayıp tanrıyı suçlayacaksak daha çok sızlar ...

Bence siz yelpaze'nin koyduğu resimle anlatmaya çalıştığı konuyu hiç anlamamışsınız.

"Allah size yardımlaşmayı, paylaşmayı, israf etmemeyi nasihat etti siz sadece kendinizi düşünerek yaşayıp sonra tanrı bunun suçlusu diyemezsiniz bu sorumluluktan kaçmaktan başka birşey değil

diyorsunuz...

Bir fotoğrafçı gidip bu fotoğrafı çekip yayınlamasa sizin o çocuktan haberiniz mi vardı? Fotoğrafı olmayan, ama ölen veya ölümle pençeleşen dünyanın dörtbir yanındaki kaç çocuktan haberiniz var?

Yardımlaşmak, paylaşmak, israf etmemek tamam çok güzel de ben sadece yakın çevremdekilerle yardımlaşabilir, paylaşabilirim. Afrika'nın unutulmuş savanlarında ölümle pençeleşenlerle kim yardımlaşacak, kim paylaşacak? Adamın komşusu kendisinden iyi durumda değil ki!

Ne derseniz deyin, ne kadar paylaşırsanız paylaşın, ne kadar yardımlaşırsanız yardımlaşın dünyada her gün binlerce kişi açlık, sefalet, kötü yaşam şartları, işkence, kötü çalışma şartları vs. gibi nedenlerle ölüyor. Bu GERÇEK!

Uzun lafın kısası, hayatta bazıları şanslı doğar, şanslı yaşar, bazıları ise tam tersi! Bunun ne yardımlaşmayla, ne israfla, ne paylaşmayla alakası yok! İlahi adaletle falan hiç alakası yok! Kimileri şanssız doğuyor, bu kadar basit! Siz buna ister Allah'ın takdiri deyin, ister basit bir istatistik verisi deyin sonuç değişmiyor. Bill Gates sapına kadar günahkar olsa bile çocuğu doğuştan şanslı. Bu da GERÇEK!

Not: Merak edenler için, fotoğraftaki kız çocuğu akbabanın yemi olmadı. Ailesiyle gitti. Ailesi gıda yardımı sırasında yiyecek alırken bekleyen bir kız çocuğu bu. Ama sonrası meçhul.

Bu arada, dünyanın en zengin insanlardan biri olan Bill Gates (microsoft kurucusu) vakfının dünyadaki tüm polio aşılamalarının masrafını karşıladığını, ayrıca aç ülkelerin gıda sorununu çözmek için ilgili kurumlara akıl almaz miktarlarda bağış yaptığını belirtmek gerek. Kendisi bunları dindar biri olduğu için yapmıyor. Yardım için yapıyor. Çünkü tanınmış bir agnostiktir.

geldi gene egosunu sevdiğim ... ya iyi de bir şeyler değiştirmek için uğraşmayıp nasıl olsa düzelmez ALLAH bunları böyle yapıyor demek sadece kendini rahatlatmaktır birbirimizi düşünmeye ve yardım etmeye ne kadar yakın olursak kişi sayısı azalacak bunun yerine tanrıya suçu stıp yiyip içip rahatlıkla oturmak vicdanı rahatlatır sizde bunu seversiniz daha çok ... kim yardımlaşacak falan yok ihasından yeryüzü doktorlarına bir çok yardım kurumu gidiyor yani dedikleriniz çok saçma ama tabi siz kendi dediğinizi tanrı buyruğu gibi bildiğiniz için daha farklı yorumlara sadece saldırmaya çalışıp anlamak istemeyeceksiniz her zamanki gibi :D bence siz anlamamamızlıktan geliyorsunuz çünkü harcamak güzel sıkıntıya girmek paylaşmak zor ALLAH a suçu atıp rahatlamak kolay ...işine gelmediği her anda anlamayan da biz oluyoruz bence siz benim yazdıklarımı hiç bir zaman anlayamayacaksınız :D bill gatesin çocuğu parası var diye şanslı demişsiniz adam o parayla uyuşturucuda boğulup gitse şanslı mı olacak şansı sadece bir temel etkene göre belirmek mümkün mü hayatta sadece bir temel değişken mi var tabi bunlar önemsiz size ... sen inanmıyor olabilirsin ama biz inananlar için bu şanssızlıkların diğer dünyada mükafat sebebi olacağına inanıyoruz tabi şanssızlık yaşayan insanlara yardım etmenin de mükafatı olduğunu düşünüyoruz.. dünyada çok olması iyilerin az olmasından böyle düşünen adam çoğaldıkça aç insanda azalacak ben niye uğraşıyorsam gene saldırmaya çalışacak :D

Yani bir yazıdan bu kadar ters bir anlam çıkartılabilir!

Suçu Allah'a atmanızı kim söyledi? Kim yardımlaşmayın falan dedi? Bunlar ne alaka? Benim yazımın neresinde böyle bir ifade var? İfadeyi geçtim böyle bir ima var mı?

Ben kimileri şanslı doğar, kimileri şanssız doğar dediğimde bunun Allah'ın suçu olduğu sonucuna nasıl varıyorsunuz? Sizce herkes eşit mi doğuyor? Ayrıca, kusura bakmayın ama yardımlaşma konusunda kimsenin lafına da papuç bırakmam. Çok gördüm namazında niyazında olup şu garibana bir yardım edelim denildiğinde arkasını dönüp gideni... İyilik, yardımlaşma, paylaşma insanın içinde vardır. Zorla olmaz.

Göstere göstere yardım da olmaz, gösteriş olur. Garsona bahşiş verirken bile gizli saklı verilir, değil ki yardım olsun.

MeTePe

Haklısınız herkes eşit doğmaz, herkesin önünde bugününü yemeği yarının yiyeceği bulunmaz. Ama unutmayın ki herkese kaldırabileceği yükten fazlası yük de olmaz bu imtihanda...

hmm ok işine gelmedi gene hayır ne şans ne kime göre şans senin şanslı dediğin kim yani hayatı temel bir değişkenden başka göremeyecek seviyedesiniz malesef ... banane namazında olup gidenden ayrıca size ne sırf dine saldırmak için konuşuyorsunuz başka amacınız yok ... şanssız dediğiniz kimselere birileri paylaşmadıkça sadece ALLAH a suç atıp ALLAH yaptı demesiyle bir işe yaramaz yani bunları ALLAH böyle yaptı demekle insanı bir taraf yok bu sadece kendini rahat ettirmek aman ne muhattap oluyorsam acaba ..benim anlattıklarımdan da bu kadar saçma bir sonuç çıkarılabilir ... şans yada şanssızlık kavramı einsteinında dediği gibi karanlığın varlığı ışığın yokluğu gibi ki sizin temel şans faktörünüz sadece para yemek tarzı şeyler eğer insan paylaşmayı öğrenirse bu sonuç azalır neyse ben ne desem gene aynı şeyleri diyeceksiniz ama zengin adamların da şanssız olabileceği kavramı var yani hayat sizin gördüğünüz kadar basit değil olmayacak da hiç bir zaman... bu kadar egoist biriyle uğraşmak yeldermenine saldıran don kişot hissi veriyor ... gerçi biz susarsak da siz ateizm propagandası yapıp duracaksınız islama saldırmak için insanların hatalarını kullanacaksınız..
1994'te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter`ın çektiği fotoğraf, zayıflıktan ölmek üzere olan siyah küçük kız çocuğu ile yakınında tüneyen akbabayı yansıtmaktadır. Kızın, birkaç kilometre ilerdeki Birleşmiş Milletler yardım kampına gitmek istediği sanılmaktadır.
Bu ânı fotoğrafladıktan sonra akbaba kaçmış, ancak Carter küçük kıza kampa ulaşması için yardım etmemiş, oradan uzaklaşmıştır. Bu yüzden yoğun eleştirilere maruz kalan Carter profesyonel fotoğrafçı olduğunu, yardım görevlisi olmadığını söylerek kendisini savundu. O dönemde, gazeteciler ve fotoğrafçılar, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hasta insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılıyorlardı.
Bu fotoğraf, yardım örgütlerine büyük miktarda maddi kaynak sağladı. Bu olaydan sonra ağır depresyona giren Kevin Carter egzoz verdiği kamyonetinin içinde Walkman ile müzik dinleyerek intihar etti.
fotosu çekilen kız yaşamış olabilir ama wlakman intihar etti kim daha şanslı şimdi yani insanların hatalarını tanrıya yıkmak kolay ama bu insanların hataları insanlar işkence ediyor tanrı kötü insanlar birbirinin malını yiyor tanrı kötü yani insanı denklemden çıkarıp yerine tanrı koymak bir işe yaramaz madem bu bu kadar kötü hissettiriyor hem yardım edilebilir hem oradaki çocuklardan yetim kimsesiz olanları evlatlık alabilirsiniz ama bunu sadece tanrıya küfretmek için kullanacaksak küfrettiğiniz tanrı değil kendiniz olduğunuzu unutmayın müdahalede bulunmadığınız için ...
"Bunun ne yardımlaşmayla, ne israfla, ne paylaşmayla alakası yok! İlahi adaletle falan hiç alakası yok! Kimileri şanssız doğuyor, bu kadar basit! Siz buna ister Allah'ın takdiri deyin, ister basit bir istatistik verisi deyin sonuç değişmiyor. " bunu kim yazdı acaba biliyor musunuz ..
yani bu oluyorsa yardımlaşmadığımız için afrikanın hakkını bir çok büyük devlet sömürdüğü için değil basit bir istatistik veya ALLAH ın takdiri bunları kim dedi acaba ya yazdığından haberin yoksa yazma ... işte ima işte ifade ne tarz birşey bekliyorsunuz acaba

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun % 84'ü dini bir inanç taşıyor. İnaçsızların yüzdesi ise yalnızca %16, Üstelik bu %16'lık kesimin içinde tanrıya ya da evrensel bir ruha inanan, ancak kendisini belirli herhangi bir dini grubun üyesi olarak tanımlamayan kişiler de yer alıyor.

Peki dünyada inançlıların sayısı bu kadar fazla iken nerede bu inançlılar ki tüm dünyada vahşet, savaşlar, birbirini kesen doğrayanlar, cinayetler, kadın erkek eşitsizliği vs. süregidiyor?
''Allah insanlara akıl verdi ama insanlar kullanmıyorlarsa bu allahın suçu değil'' gibi klasik ve komik bir cevabı kabul edemeyeceğim, çünkü inançlılara göre o aklını kullanmayan insanları da allah yarattı ve aklını kullanmayacakları biliyor olmalıydı. Allaha inanmayan bir ateist, sorumluluğu yalnızca insanlıkta/kendinde arayan insandır. İnsanlığı yine yalnızca insanlığın kurtarabileceğini düşünen kişidir. Çözümü gaipte aramak yerine, yardımlaşmaya, dayanışmaya, sevgiye, adalete, evrensel değerlere önem veren kişidir.Dolayısı ile hiçbir aşağılanmayı hak etmeyen kişidir.

"dünya savaşları hakkında kısa bilgisi olan bir kişi bile ateistlerin katliamlarını anlayabilir.. çünkü onlarda hesaba çekilme korkusu yok, bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş sayılır korkusu yok, haram yemeyin, dürüst olun emri yok, kafalarına göre yaşıyorlar.. şimdi bu yazıdan sonra müslümanlar şöyle böyle kesiyor biçiyor diyecek ateistlerin seslerini duyuyorum, bizim dinimizde öldürmek yok, insana saygı var..

katliamlarına şöyle örnekler verirsek 1. dünya savaşı gibi, 2. dünya savaşının da motivasyon kaynağı kesinlikle din değildir. aksine din karşıtı olan hitler gibi, stalin gibi, musolini gibi liderlerin çıkarttığı ve komünizm, faşizm gibi ideolojilerin neden olduğu savaşlardır. sadece bu savaşta kıta avrupasında 50 milyondan fazla insan ölmüştür.
2. dünya savaş sonrasında stalin, mao, pol pot gibi ateist liderlerin yaptığı katliamlarda ölen insanların sayısı hala belirsizdir.

richard dawkins “bazı ateistler kötü eylemler sergileyebilir ancak bu kötülükleri ateizm adına yapmazlar” ( a.g.e sf. 262) diyerek konuyu kapatmaya çalışsa da, aynı hoşgörüyü neden din için göstermediği anlaşılamamaktadır.???

ayrıca kurduğu mantık da yanlıştır. gerek hitler olsun gerek stalin olsun, sosyal darwinzmi kendisine bilimsel temel alarak ideolojilerini kurmuş ve bu kanlı eylemlerini gerçekleştirmiştir.

hitlere göre evrimin son ürünü olan “ari irk” yaşam mücadelesinde üstün gelip, tüm dünyayı yönetecek ve bin yıllık alman imparatorluğunu kuracaktı. diğer zayıf ırklar ise yaşam mücadelesini kaybedip, elimine olacaklardı. bunun için alman bombaları altında ölen insanlar doğal seleksiyonun bir sonucuydu ve güçlü olmadıkları için yaşamayı hak etmiyorlardı. yine stalin gibi komünist liderler milyonlarca insanı ölüme gönderirken kendisini bir ateist olarak haklı görüyordu.."
dine saldırıp insanı dışarda bırakırsanız ateizme de saldırılıp insanı dışarda bırakabiliriz :D

Bak sevigili arkadaşım,

Her şeyden önce yazdığın mantık hatalı!

Şimdi sade sade anlatmaya çalışacağım.

Allah kimin için var? İnananlar için değil mi? İnanmayanlar için Allah var mı? Peki inanmayan biri nasıl olup da varlığına inanmadığı Allah'ı böyle bir şeyden sorumlu tutar?

Mantık bunun neresinde?

Sen kendi içindeki fikri zikrederken bunu başkalarına yüklüyorsun.

İnsanlar şunu yapıyor, bunu yapıyor, o yüzden tanrı kötü diyebilmesi için önce insanın öyle veya böyle bir tanrıya inanıyor olması lazım! Dolayısıyla bu senin fikrin, senin lafın. Bir başkasının değil!

İkincisi, bir -egoist- diye takılmış gidiyorsun. Egoizm çok da kötü bir şey değildir o ayrı ama bunu nereden çıkarttın hiç anlamadım. Hani ukala desen, geveze desen veya buna benzer bir şey desen falan anlarım. Ama bence kullandığın sözcüğün anlamını bilmiyorsun. Egoist her zaman kendi çıkarlarını önde tutan, ona göre davranan kimse demektir. Her insanda da biraz vardır. İyi de burada benim çıkarım ne onu hiç anlamadım. :) :)

Bir de ricam, lütfen noktalama işaretlerini kullanalım. Cümle nerede başlıyor, nerede bitiyor çözmeye çalışmak gerçekten artık bu yaşta zor geliyor.

Son solarak, yazdıklarınızın hepsi size ait düşünceler! Benim değil! Benim adıma düşünürmüş gibi yaparak, sen onu öyle diyorsun çünkü şunu kastediyorsun diye mantık yürütme olmaz. Siz kendi kafanızdaki soru işaretlerinin sorumluluğunu başkalarına yıkmaya çalışıyorsunuz!

egoist dediğin kavram bencil kendi benliğini ön plana çıkarmaya çalışan ve sadece kendi fikirlerini dayatmaya çalışan başka kimseyi dinlemeye anlamaya değil kendi kibrini vurgulamaya çalışan insanlara da denir
ayrıca inanmayan içinde nasıl güneş açıyorsa tanrıyı inkar etse de inanmayanı da yaratan tanrıdır .. inanmayan biri değil bir şeylerin hükmünü ALLAH a yıkmaya çalışıyorsunuz bu komik çünkü işinize gelince yok olduğunu düşündüğünüz tanrıyı işinize gelince de insanların sıkıntılarından sorumlu tutmaya çalışıyorsunuz bunu dememin sebebi de resimi koyup hani ALLAH hani melekler gibi bir tavrı kabul edip korumaya çalışıyorsunuz ben de diyorum ki ALLAH oradaki insana kalp verdi inansa da inanmasa da insanı bir görev olarak yardım edebilir ama o bunu yapmıyor diye ALLAH suçlu denemez demek ancak kendi suçumuzu inkar etmektir inanmıyorsanız zaten ALLAH ı suçlayamazsınız yok inanıyorsanız da din var kurallar var belli şartlar var paylaş ver koru diyor bunu insana sorumlu kılıyor ALLAH bunun üzerinden gene ALLAH ı suçlayamazsınız ... yani keyfimiz istiyor yardım etmiyoruz sonra eee nerede ALLAH nerede melekler demek makul mu mantıklı mı sizin mantığınız bu kadarsa ne deyim ki :D
sizin olay nasreddin hocanın kedi ciğer olayı gibi olay tanrı yok madem niye bu kötülükten tanrıyı suçlu tutuyorsunuz yok tanrı var kurallar var niye uygulamıyorsunuz ve gene tanrıyı suçlu tutuyorsunuz
inşallah takip edebilmişsiniz madem yaşlısınız yakında keşfedersiniz tanrı var mı yok mu :D
açlıktan ölmek üzere olan bir ÇOCUK ve ölmesini bekleyen AKBABA

fazla görsel paylaşan birisi değilim.
ama, aşağıdaki resimde bir nefes kadar bize yakın olan allahın adaletini aradım.
bizleri sınav için dünyaya getiren allahın resimdeki çocuğu nasıl bir sınavdan geçirdiğini anlamaya çalıştım, anlayamadım.
bildiğim kadarıyla bu çocuğun sağ omuzunda ve sol omuzunda birer melek var. hatta birde azrail var galiba burada.
akbaba cocuk - Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]
burada sorumlu tutulan kim yaşlı dayı yazılanları unutacak tartışmayı unutacak kadar mı yaşlısın

Öncelikle vahşetin dini olmaz. Diğer taraftan Hitler ateist değil, katolikdi.

Ateist katliam yapar, dindar olan yapmaz falan bunlar hurafedir. Yok öyle bir dünya!
Dinler ne söylerse söylesin, ister barışı savunsun, ister iyiliği savunsun dinsiz veya dini liderler tarihte her zaman bildiğini okumuş, işine geldiği gibi davranmıştır!

Şimdi tescilli terör örgütleri olan El-Kaide, Işid vs. dinsiz mi? Adamın tarafından bakınca sen dinsizsin! Hristiyanlığın, müslümanlığın yayılması çiçek dağıtarak mı olmuş, kelle keserek mi? Niye Aleviler Sünniler bir birine 2 ayrı din kadar uzak hale gelmiş? Muhabbetten mi?

Tarihte din savaşları çok büyük yer tutar ama bunların gerekçesi genellikle siyasidir. Din ise bunun itici gücü, motorudur. Haçlı seferlerinin arkasında yatan din midir yoksa para mı?

Kötü insan ister ateist olsun, ister dindar olsun kötüdür. Alnı secdeye değen insandan kötülük gelmez zihniyeti 15 temmuz'un en büyük hazırlayıcısıdır. Kötülük gelebiliyormuş demek ki!

Melekler nereden çıktı anlamadım ama aynı yere takılmış gidiyorsun! Yahu kim nerede suçu Allah'a yıktı?

Senin demeye çalıştığın şeyi anlıyorum. Bazıları diyor ki; tanrı varsa neden bu kadar adaletsizlik var? Bu genelde hristiyan ülkelerde şüphecilerin dile getirdiği bir tezdir. Gerekirse onu da tartışalım ama ben böyle bir şey demedim.

Ayrıca kim neye yardım yapıyor, kim neyi paylaşıyor sen nereden biliyorsun da böyle yorumlar yapabiliyorsun onu da bilemedim. Az önce örnek verdim... dünyanın en tanınmış agnostik veya ateistlerinden biri dünyanın en büyük yardımlarını yapıyor. E, ne oldu şimdi. Bu adamın bahanesi yok mu? Suçu tanrıya atıp sefasını sürmeyi bilemez mi?

Egoistten kibirliliğe terfi ettirmişsin, iyi olmuş. Çünkü egoistin senin söylediğin anlamla yakından uzaktan ilgisi yok. :) Bir eleştiri olarak bunu kabul ederim ama ister kibirli de, ister kibirsiz de yazdığım şeylerin yanlış olduğunu söyleyemedikten sonra önemi yok. Ben fikirlerimi sonuna kadar dayatmaya çalışabilirim, sen de aksini dayatmaya çalışabilirsin... kime ne zararı, kime ne yararı var?

yukarıdaki mesajı cevap vermediğimi görmezden gelip gene sadece size yazmışım gibi davranacaksınız ... vahşetin dini olmaz kavramı başka dinler ve ateistler için olunca olur müslümansa vahşetin dini olur ki bunu da kullanılır sizin yaptığınız gibi diğer terör örgütleri ve katliam yapan liderler söylenmez ... 1. dünya savaşının dinle alakası ne ... ateistten zarar gelmez diyebiliyorsunuz siz değil mi yada bu onun sorumluluğunu kendi alır diğer türlü dine kalır niye ateist inanç değilmi yani inanmamayı tercih etse de inanç ama kötülüğü müslüman yaparsa namaza ihale kalır ateist yaparsa o onun kötülüğü böyle mantık olur mu bu ikiyüzlülük olarak adlandırılamaz mı o zaman... namaz kılmak sadece belli sureleri tekrar etmekten öte yaşam biçiminin bir kabul edilişi olmalıdır diğer türlü birilerinin hakkıyla bir yere gelip birilerinin canını öldürmekten gocunmazsınız Peygamberin anlayışı ahlakı mihenk taşı olması lazım böyle olmadıkça doğru adledilemez ve bununla islama saldırmak sadece komik ve iki yüzlü olmaz mı yaşlı dayı .sadece dayatmaya çalışmak amaçsız bir kavga getirir o yüzden gereksizdir sadece dayatmaya çalışmak anlamaya değil kendi doğrularını vurgulamaya çalışmaktır ... egoist bencil demek ben merkez neden kaynaklanır yani kibirlenmeyen adam sadece ben deyip merkeze kendini koymaz bu dediklerimle alakası yok dedin diye alakası yok demek değil sadece sen böyle kullanmayı seviyorsun ki çok yapıyorsun bunu da sana göre bir şey var ve kesin doğru gibi davranıyorsun ben güya dogmatik bir inanışı savunuyorum ama sen benden daha dogmatik ifadelerini kullanıp karşı tarafın dediklerini yok saydırmaya çalıyorsun yani işte bu yüzden bu tartışmaya girmeyi istemiyorum çünkü sadece sen kendince doğru olanı dayatıp anlamaya çalışmıyorsun ...adamın yazdığı şeyin üstüne bu yorumu yaptım dayı sen boş ver bu son günlerini bunlarla uğraşma çünkü unutuyorsun ben alta bilerek o arkadaşın yorumunu yazdım ... hayır insani adledilen şeylerin bu çağda bu kadar geçerli olmasının sebebi daha önceden dinlerin getirdiği doğru kavramları olduğunu unutmamak lazım dinsiz olsa da insan için iyilik kavramı din oluşturdu şimdi evet iyilik kavramı oluştu inanmasa da iyilik yaptığının yada yapması gerekeni yaptığının bilincinde ...neyse son mesajım çünkü neye yorum yaptığımı unutup duruyorsun ben dedikçe de bunla ne alakası var şimdi diyorsun çok saçma bir yere gidiyor tartışma ben sürekli tekrar etmek zorunda kalıyorum

Arkadaşım bakın şimdi bir paragrafta öyle farklı ifadelerde bulunuyorsunuz ki bunların her birinin tartışılması günler sürer. Ama ben bu iddia ettiğiniz konularda yeterli donanıma sahip olmadığınızı düşünüyorum.

Ateistin inancı ne demek? Ateizm zaten tanrıya inanmamak demek, nasıl bir inanç olabilir? Söylediğinizden ateizmin ritüelleri olan, belli kuralları olan falan bir din gibi bir şey olduğu sanılacak.

Ya birde lütfen ne yazdığınızı bir okuyun... Ben müslüman olunca vahşet olur, ateist olursa olmaz mı demişim? Vahşetin dini olmaz dediğimde ne anlıyorsunuz siz? Aslında ateist olunca vahşetin dini olmaz, müslüman olunca dini olur dediğimi mi? Nasıl bir mantık bu?

1. dünya savaşının dinle alakası yok demek ateizmle alakası var mı demek? Peki haçlı seferleri ne olacak? Müslümanların tarihte birbirleriyle yaptıkları yüzyıllar süren savaşlar ne olacak? Romanların hristiyanlara yaptıkları ne olacak? Hali hazırda hindistan, çin gibi ülkelerde farklı dinden insanların birbirlerine yaptıkları zulüm ne olacak?

Şimdi ne gibi bir sonuç bekliyorsunuz anlamadım ki? Dünyadaki tüm kötülüğün müsebbibi ateistlerdir, zaten bütün savaşları da onlar çıkartmıştır falan mı? Yani bunu bir an kabul etsek tarihte o kadar çok din adamı bir anda ateist haline gelir ki tahmin bile edemezsiniz.

Ben çok açık ve net bir şeyden bahsediyorum. İyilik de, kötülük de insanın doğasında vardır. Ne dindar olan iyidir, ne dinsiz olan kötüdür, ne de tersi doğrudur. Bunu ne bir dini suçlamak için, ne dinsizliği teşvik etmek için söylemiyorum. Bu psikolojik bir tespitten ibaret. Hayatın gerçeği... Aksi halde dünyada bu kadar din, inanç varken dünyanın dört bir yanında aynı suçlar, aynı cürümler işlenir mi?

senin hiç bir donanıma sahip olmadığını düşünüyorum ben de normalde böyle konuşmayı sevmem ama senin seviyene ineyim bende ... tanrıya inanmamak bir inanış biçimi değil mi inanmak ve inanmamak kavramı da bir inanış biçimi yani tanrı yok demek inanış değil mi..vahşetin dini olmaz diyorsunuz da vahşetin nedense sorumluluğunun namaz kılana kalması gerektiğini görüyorsunuz ben bütün herşeyin sorumlusu ateist demiyorum ama inanç kavgalarının sorumlusu islamiyet demek de saçma diyorum ki şeker kızın yorumuna yazdım ben onu vay arkadaş :D adam ne güzel çeviriyor olayı helal olsun işte kendini haklı çıkarmak için önceden yazılan yorumları saf dışı bırakıyorsunuz direk saldıracağınız yere saldırıyorsunuz ... 1. dünya savaşı güçle alakalı emperyalist devletler sömürü savaşını yaptılar osmanlı da garibim buradan ekmeğini alır sandı olmadı ama şimdi bunların müsebbibi nasıl ateizm adledilmiyor da bütün dünyadaki kötülüklerin sebebi dinlerdir adledilebiliyor ki bunu yukardaki yorumdan çıkartarak yapıyorum ama sen görmezden gelip direk bana saldırmayı tercih ediyorsun ... iyilik kötülük insanın doğasında var amenna ama insan sizin gibi egoist olursa siz bunu yapıyorsunuz diye değil ama dünyadaki kötülüklere kulağını tıkayabilir ve sadece kendi için yaşayarak kendi nefsi için uğraşarak diğer insanları umursamayabilir bu yüzden İslam insanın ALLAH la yani tanrıyla ve toplumla ilişkisini düzenler bu yüzden İslam gereklidir çünkü insan bir süre sonra iyiliği boş verip sadece kendi için yaşamaya çalışabilir kaldı ki bill gates örneği de biraz bunun içindedir adam zaten zengin herşeyi var sadece artanını veriyor neyse bunları tartışmak bence de günlerce sürer ben başkasına yorumda yapmayacağım çünkü başkasına dediğim lafları üstünüze alınıp onun yorumunu görmeden bana cevap vermeye çalışıyorsunuz sonuç onların yorumunu yazınca bu ne alaka diyorsunuz :D ...ayrıca demeden de geçemeyeceğim iyilik kavramının hikaye olduğunu buradan da anlaşılır bakın böyle kendi görüşünü dayatıp kişinin kendi benliğini dahada önemli adletmesi önemli olacağı bu tarz konularda binlerce yorum var fakat geçen gün tekerlekli sandalyeli bir birey yolda giderken araba çarptı öldü kaç kişi yazdı burada kaç kişi değindi kaç kişi uygun olmayan yollardan bahsetti kaç kişi bu kadar uğraştı yazdı ama hak verin bize, bize yarar sağlayın veya düşüncemle kavga edeyim onu susturayım gibi olaylarda herkes kendine yararı varsa ilgileniyor .. yani öyle iyilik kavramının burada bile çok olduğunu düşünmüyorum ..

Öncelikle en çok hataya düşülen bi konuya değinmek istiyorum. "Kötülük varsa Allah yoktur. Bu kadar insanın katledileceğini bile bile yaratan Allah'ın merhameti nerededir? Niye Allah kötü insanlara engel olmaz?" Bu gibi sorular şeytanın çok büyük bi oyunudur. İnsanın, meleklerden üstün olmasının tek sebebi "özgür iradesidir" şuan oturduğun yerden kalkıp abdest alıp namaz kılmakta senin elindedir, hazırlanıp süslenip diskoya bara gitmekte senin elindedir. İman etmek, inkar etmekte senin elindedir. Özgür iradesi olan birinin iradesine karışmak o insana haksızlık adaletsizlik olmaz mı? En büyük sorunlardan biri sadece dünyevi düşünmektir. Insanı gaflete düşüren gaybı bilmemektir. Iyilik ve kötülük topluma bakıldığı zaman çokta göreceli bi kavram değildir
Yani tecavüz dünyanın heryerinde kötülük olarak algılanır, sokakta yaşayan evsiz birine yardım etmek iyilik olarak algılanır. Fakat iyilik ve kötülük algısıyla, insanların, özgür iradeleriyle yaptığı işlerle Allahın ilgisi nedir? Allah'ı tanımayan insan, merhametli, Adaletli ve olumlu sıfatlarla biliyo, yahu Allahın 99 ismi vardır, bi bakın anlamlarına. Ya kahhar ismi vardır. Kahreden demektir. " Allah intikam alanların en hayırlısıdır" yahu o azap sureleri kim için indi? Dünyada bunca kötülük yapanların, kan dökenlerin yanına kalıcak mı sanıyosunuz? MeTePe, abi lütfen şu ışid terör örgütüne müslüman deme ya. Bu şerefsizler, Allahın dinini maske olarak kullanarak müslüman öldürüyolar. Vallahi, kasten müslüman öldürün, müslüman değildir.. mazlumun ahı dua mahiyetinde olur, ve Allahın o zalima öyle bi zulüm eder ki, işte o zaman adaletini sorgulayamazsın.

abi lütfen şu ışid terör örgütüne müslüman deme ya. Bu şerefsizler, Allahın dinini maske olarak kullanarak müslüman öldürüyolar..

Onların müslüman olup olmaması benim düşüncem değil ki... :) Onların kendilerine verdiği sıfat bu! Yani bu terör örgütündeki insanlar ateist değil, deist değil, agnostik falan değil. Bunlar inanan insanlar. İnandıklarının yanlış olması yoruma açık bir konu. Işid üyesine sorarsan en dindar olan kendisi. Sonuçta onlar vahhabi geleneğini takip eden kişiler.

Şimdi teistik satanist dediğin de inanan insan. İnançlı olmakla inanılan şeyin doğru/yanlış olması farklı konular.

İyilik, kötülük konusunda senden farklı düşünüyorum. İyilik (veya kötülük) addettiğimiz şeyler öncelikle içsel, daha sonra toplumsal algılardır. Temeli dini değildir.

İçsel olmasıyla ilgili çok sayıda bilimsel çalışma var. Hani eskiden "soylu kan" dedikleri bir şey vardır. İyi insan çamura bulasan da üstünden kir akar gider. Bugün seri katillerle ilgili yapılan araştırmalar var. Bakıyorsun adamın 7 ceddinde böyle psikopat kişiler var. Bunların içinde fanatik düzeyde dindar olanı da var, dinsiz olanı da...

Diğer taraftan, çocuğu mafya kaçırıp dilendiriyor, hırsız yapıyor, bakıyorsun büyüdüğünde bunlardan pişman oluyor. Örnek veriyorum ama bu tür yapılmış çok çalışma var. Genelde ikiz deneyleri diye bilinir.

Yani bu işin içsel kısmı...

Bir de toplumsal kurallar var. Genelde ortak bir temel olsa da toplumdan topluma biraz değişiyor. Bunu da genellikle çevresel faktörler etkiliyor. Örneğin kadının çok olduğu toplumda çok eşlilik normal kabul edilebilirken, az olduğu toplumda tam tersi olabiliyor. Ama genel olarak her toplumda iyilik/kötülük veya etik değerler dediğimiz şeyler büyük benzerlik gösterir. Çünkü bunlar olmazsa toplum içinde yaşayamayız.

Örneğin komşusunu ıvır zıvır için öldüren, her gördüğüne saldıran tecavüz eden biri toplum için tehdittir ve ya dışlanır, ya cezalandırılır.

Peki burada dinin, inancın yeri ne? Pek çok inançta, özellikle semavi dinlerde toplumsal kurallar da büyük ölçüde yer alır. Ama bunların olması toplumda herkesin bu kurallara uyacağı anlamına gelmez. Nitekim, ister dindan olsun, ister dinsiz olsun herkes suç işleme, kötülük yapma kapasitesine sahiptir. Dini hükümler bile buna engel olamaz.

Örnek olarak ensest neredeyse tüm dinlerde ve tüm toplumlarda yasaktır. Buna rağmen ülkemiz de dahil, ister müslüman, ister hristiyan, ister budist tüm toplumlarda görülür. Ülkemizde de hiç az değildir.

Şimdi buraya kadar yazdıklarıma dikkat edersen, iyilik/kötülük vs. ile Allah arasında en ufak bir ilişkilendirme yapmış değilim. Yani mami arkadaşın ısrarla yanlış anlayıp yanlış fikirler ürettiği mantıkla bu konunun ilgisi yok. "Allah varsa neden bu kadar kötülük var" sorusu felsefik bir sorudur. Felsefi açıdan veya dini açıdan tartışılabilir. Ama ben ne iyiliği, ne kötülüğü bir inanca, dine veya dinsizliğe bağlama gerekliliği duymuyorum. Denklemde böyle bir parametre gerekmiyor. Çünkü dinin varlığı veya yokluğu sonucu değiştirmiyor.

Hangisi olursa olsun, inancı olan biri iyilik yaptığında bundan manevi bir haz duyuyorsa ne mutlu ona... Ama aynı hazzı "inanmayan" Bill Gates'in duymadığını da kimse iddia edemez.

mami23082,

Yazdığını doğru dürüst okumakta çok zorlanıyorum. Hem nefes almadan, noktasız, virgülsüz, paragrafsız yazdığın için, hem de daldan dala atladığın için.

iyilik kötülük insanın doğasında var amenna ama insan sizin gibi egoist olursa siz bunu yapıyorsunuz diye değil ama dünyadaki kötülüklere kulağını tıkayabilir ve sadece kendi için yaşayarak kendi nefsi için uğraşarak diğer insanları umursamayabilir bu yüzden İslam insanın ALLAH la yani tanrıyla ve toplumla ilişkisini düzenler bu yüzden İslam gereklidir çünkü insan bir süre sonra iyiliği boş verip sadece kendi için yaşamaya çalışabilir kaldı ki bill gates örneği de biraz bunun içindedir adam zaten zengin herşeyi var sadece artanını veriyor neyse bunları tartışmak bence de günlerce sürer ben başkasına yorumda yapmayacağım çünkü başkasına dediğim lafları üstünüze alınıp onun yorumunu görmeden bana cevap vermeye çalışıyorsunuz sonuç onların yorumunu yazınca bu ne alaka diyorsunuz

Bunun başı sonu neresi?

Benim donanımımın ne olduğu konusunda fikirlerine saygı duyarım. Senin fikrindir ve benim kim olduğumu değiştirmez. Ancak dinler tarihi, dünya tarihi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını tekrar etmekte sakınca görmüyorum.

Hani 1. dünya savaşının bir din savaşı olmadığı fikrine katılırım da bir ateizm savaşı olduğu sonucunu nasıl çıkartıyorsun anlamak mümkün değil.

Ve yine tekrar ediyorum... ateizm bir inanç değildir. İnanmamaya inanmak diye bir şey olmaz! Bütün inançlar yapıları gereği dogmatiktir. Kuralları vardır, ritüelleri vardır. Sorgulamaya genellikle açık değildir. Ateizmde bunların hiç biri yoktur.

Boş ver okuma senle uğraşmaya gerek görmüyorum artık sen sadece kendi görüşü var gibi davranıp dayatmayı seviyorsun kendince eğlen başkasının görüşleri senin içi önemli değil madem yazmaya gerek yok ...senin yerin burası nasıl olsa yakında ne olduğunu öğrenirsin :d

:)

Ne mutlu sana...

Öğrenmeyi de severim. Her ne içerikte olursa olsun. Ama senin umduğun kadar erken olmasa fena olmaz. :)

Burda kimseye akıl verecek halim yok ama başlıktaki Biz neyiz sorusuna takıldım.Böyle aksiyonlu konulardada münakaşa çok olur.Lakin "İnsan ne olmak istiyor"ise odur. :)

Vesselam

Yine araştırmalara göre dünyada din savaşlarında ölen insan toplamı kadar hiç bir dünya savaşında insan ölmemiştir. Din yüzünden sırf '' dünya yuvarlaktır, dünya dönüyor'' dediği için ölüme mahkum edilen filozoflar, bilim insanları vardır. Kimse dinlerin ve dindarların masum olduğunu iddia edemez.

MeTePe. Bende aynı şeyi söylüyorum. İyilik kötülük birbiri arasında ilişkilidir ama Allahın varlığıyla ilişkili değildir. Bi kardeşimiz yazısında özetle şunu söylemek istemiş "Dünyada yapılan kötülüklere, mani olmadığı için Allah yoktur". Bu ne anlamsız bi yorumdur. Bende bununla Allahın varlığının alakası olmadığını dile getirdim. Bazı arkadaşlarda Allahın varlığına iman etmek için gözle görmeyi bekliyo, boşuna beklemeyin böyle bişeyin olması mümkün değil. Allah inancını örneklendirirsek, iyi anlaşılsın diye böyle bi örnek veriyorum. Nasıl ki gözümüzle görmediğimiz mikropların kanser hücrelerinin varlığına inanıyoruz, gözle görülmeyen Allahın varlığına iman etmekte niye zorlanıyoruz? Çünkü sebebi şeytan.. bakın sayın MeTePe, ben bi hadis okudum sahih bi hadis, kasten müslüman öldürenin akıbeti, içinde kalacağı sonsuz cehennemdir. Diye bi hadis. Bu hadisi bilipte kasten müslüman öldürene müslüman denmez... Dünyada ki bazı siyasi güçler, bizzat islam diniyle çok uğraşıyo, bu ışid terör örgütünün destekçisi olan dış devletlerin amacı tam olarak budur. Işid terör örgütüdür! Müslüman değildir! Ben, bi müslüman, Ensest Günahına düşmez, zinaya düşmez yada başka türlü günahlara düşmez demedim, diyemem. Çünkü insan kusurlu bi yaratıktır, ve durmadan günah işler. Euzübesmeleyi o yüzden çekeriz, kovulmuş şeytandan, Allaha sığınmak için. Ve bi insanın inançlı olduğunu ne siz ne ben bilebilirim. Bunu forumlardaki yazışmalardan veya kıldığı Namazlardan anlaşılmaz. İnanç insanın içinde olan ve inandığı şeyden başkasına ispat edemediği bişeydir. Ben Allaha inançlı olduğumu yalnız Allaha ispat edebilirim, başkasına ispat edemem. Yalnız bi şekilde iş değişir, bana emredilenle, yaptıklarım uymuyosa, çelişiyosa, nasıl bi inanca sahip olduğum konusunda az çok fikir sahibi olabilirsin. Şimdi ışid müslüman bi toplum olarak görünüyo ve islamı, hoşgörü sevgi dini olarak göstermek yerine kafa kesiyo. Peygamberin hadislerine, Kuran ayetlerini görmezden gelerek, kafa kesmeye devam ediyo. Bu nasıl bi inançtır? Bu şahısların islam diye tabir ettiği din ile, peygamberimizin hadislerinde, Kuran ayetlerinde anlatılan islam aynı değildir. Ben tabiki Kurana , peygambere iman edicem. Ve Kurana, hadislere dayanarak tekrar söylüyorum ışid müslüman değildir, islamı maske olarak kullanan bi terör örgütüdür!

Doğrudur, bu düşüncelerin bir kısmına katılırım.

Tabi ki ışid de şüphe götürmez bir şekilde terör örgütüdür. Ama bence ışid islamı maske olarak falan kullanmıyor. Onlar gerçekten inanan insanlar. Dediğim gibi, inandıkları şeyin yanlış olduğunu söyleyebiliriz ama inançsız olduklarını söyleyemeyiz. Bakın müslümandır, değildir falan demiyorum. Gerçek müslümanlık kavramı kişiye özel bir kavramdır.

Siz şimdi hadisten örnek veriyorsunuz ama bunlar vahhabi... hadis falan dinlemezler.

Tanrı varsa niye bu kadar kötülüğe müsade ediyor sorusu da doğal bir sorudur. Bu soru ne bugün sorulmuş değil, ne de yarın sorulmayacak değil. Her din kendince bu sorunun yanıtını verebilir. İnsanların buna bu kadar tepki göstermesi, yadırgaması da bana tuhaf geliyor doğrusu. İnternette girip bunu yazsanız aynı soruyu soran binlerce kişi ve bu sorulara yanıt veren binlerce din adamı görebilirsiniz.

Bence bir dini tartışmanın en zayıf argümanıdır bu. Tartışılabilecek çok daha esaslı pek çok konu var.

Yanıt vermek bana düşmez ama yanıt yazdığınız Meçhul Yoldaş benim anladığım kadarıyla bayağı inançlı bir insan...

mami arkadaş yazdığım bütün mesajlara "beğenmedim" oyu vermeyi kendine iş edinmiş... :) :) :) :)

Hani ne verdiği çok umurumda da değil ama bu mesajın nesinden rahatsız oldu onu hiç anlamadım. :) :) :) Ona hitaben yazılmış bir mesaj bile değil!

MeTePe
"Doğrudur, bu düşüncelerin bir kısmına katılırım.
Tabi ki ışid de şüphe götürmez bir şekilde terör örgütüdür. Ama bence ışid islamı maske olarak falan kullanmıyor. Onlar gerçekten inanan insanlar."
( bende inançsız demiyorum. İnandıklarını kastettiği şey islam fakat yaptıkları islam dışı diyorum)

"Dediğim gibi, inandıkları şeyin yanlış olduğunu söyleyebiliriz ama inançsız olduklarını söyleyemeyiz. Bakın müslümandır, değildir falan demiyorum. Gerçek müslümanlık kavramı kişiye özel bir kavramdır. "
( Hayır. Müslümanlık kişiye özel bi kavram değildir. Kuranda anlatılan tek bir müslüman tip vardır. Ben hiç bi mezhebe yada tarikata veya cemaate üye değilim, ve tasvip etmiyorum. Mesela iki ayeti farklı yorumlayan iki farklı mezhebe bakıcaksın, hangisi vicdanına yatıyosa, Kuran'ın bütününe uyuyosa, onu uygulayacaksın. )

Siz şimdi hadisten örnek veriyorsunuz ama bunlar vahhabi... hadis falan dinlemezler.( yahu peygamberede uymucaksa kime uyacak müslüman? )

"Tanrı varsa niye bu kadar kötülüğe müsade ediyor sorusu da doğal bir sorudur. Bu soru ne bugün sorulmuş değil, ne de yarın sorulmayacak değil. Her din kendince bu sorunun yanıtını verebilir. İnsanların buna bu kadar tepki göstermesi, yadırgaması da bana tuhaf geliyor doğrusu. İnternette girip bunu yazsanız aynı soruyu soran binlerce kişi ve bu sorulara yanıt veren binlerce din adamı görebilirsiniz. "

( inançsız bi insanın, bunca kötülüğe rağmen Allah niye mani olmuyo? sorusuyla yola çıkıp Allah'a tepki göstermesi ve yadırgaması nasıl ki doğalsa, inanan bi insanında bu tür sorulara tepki gösterip, yadırgaması o kadar doğaldır.)

"Bence bir dini tartışmanın en zayıf argümanıdır bu. Tartışılabilecek çok daha esaslı pek çok konu var."

( bir dini tartışalım. İnsanların inançlarını, ama biyere varabilceğimizi sanmıyorum. Ne dersek diyelim, ne siz müslüman olursunuz nede ben kafir:) )

( Hayır. Müslümanlık kişiye özel bi kavram değildir. Kuranda anlatılan tek bir müslüman tip vardır. Ben hiç bi mezhebe yada tarikata veya cemaate üye değilim, ve tasvip etmiyorum. Mesela iki ayeti farklı yorumlayan iki farklı mezhebe bakıcaksın, hangisi vicdanına yatıyosa, Kuran'ın bütününe uyuyosa, onu uygulayacaksın. )

İnanın canım hiç bir şey yazmak istemiyor. Herkes gibi benim de keyfim yok, kızgınım.

Sadece kasdettiğim şeyin zaten bu olduğunu söyleyeceğim.

gerçektende inanıyorlar, boşa kendinizi kandırmayın. hiç bir insan ölüme seve seve gitmez. işidliler canlı bomba olmak için kura çekiyorlar cennete sözde bir an önce kavuşmak için. her canlı bomba kendini şanslı sanıyor kurayı kazandıgı için. bunu inanç dışında hiç bir şekilde açıklayamazsın

brkfrk66 inançla ne alakası var. Bizim dinimiz de Allaha şirk koşmayan kişi dışında herkesi Allah ın affedeceğine dair inancımız var. O kişi canlı bomba olup binlerce masum u öldürdükten sonra hem bizim inancımız da en büyük günah olan birşeyi işledikten sonra nasıl cennete gidecek. O kadar kolay mı cennete gitmek. Tabi ki bu bizim inancımızda senin inancın olmadığı için sorun yok. Yalnız cennete girmeyi o kadar basit görme. Adamlar cesaret ilacı alıp canlı bomba oluyorlar. Inançla alakası yok tabi ki

Üst Alt