Merhaba arkadaşlar işitme kaybından muaf oldum. 52/49 olarak. Muafiyet işlemlerini adım adım anlatmak sizleri de bilgilendirmek gerekiyor.
1- İlk işlem E-devletten yoklamayı başlatıyorsunuz, formları doldururken sağlık sorunlarınızı yazın.
2- Aile hekimine gidin, muayeninizi yaptırın ve sorununuzu tekrar belirtin, hastaneye sevk ettirin. Bulunduğunuz ilde hastaneye sevk olursunuz muhtemelen.
3- Hastaneye geldiniz, KBB bölümüne girin doktora sorunuzu belirtin, askerlik için geldiğinizi ve muafiyet sağlanıp sağlanmayacağını sorun. Sizi odyolojiye yönlendirecek, test yapılacak. Eski raporlarınız varsa bebeklik, çocukluk her türlü işitme kaybı ile ilgili raporu doktora gösterin. Bu raporlar çok işinize yarayacak.
4- Odyolog'a da eski raporlarınızı gösterin, eşleştirme yapacak. Askerlik için verilecek rapor önem arzeden bir rapordur. Bu yüzden, işini yapmak için o da numara yapıp yapmadığınızı anlamak için istiyor.
5- Test sonuçlarını alıp, tekrar doktorun odasına gidiyorsunuz. Doktora gösteriyorsunuz sonuçları. Doktor sonuca bakarak muafiyet sonucunu yazıyor. Eski raporların da eğer ciddiye alınırsa sonuca onları da koyuyor.Kağıdı alıyorsunuz.
6- Kağıdı hemen alıp sağlık kuruluna gidin hastanenin. Doktorun verdiği belgeleri teslim edin ve heyete çıkarılacağınız günü bekleyin..
7- Heyet'e çıkarıldınız. Sakin olun, şikayetiniz nedir diye sorulacak, belirtin. Nasıl oluştu gibi sorular soracak, onları da söyleyin eski raporlarına da bakacaklar daha sonra eğer elinizde başka raporlar da varsa onları da isteyip, belgelere ekleyecekler.
8- Daha sonra ön rapor alacaksınız, bunun için ne zaman çıkacağını sorun. Size gün verecekler, o gün gidip ön rapor alacaksınız 2 adet.
9- O gün içinde direk gidin bulunduğunuz yerdeki Asker Alma Bölge Başkanlığına. Radevu alın işlemler için.
10 - Ön raporu teslim edin, daha sonra bir kaç fotokopi isteyecekler. Onları da komutana imzalattırıyorsunuz, görevli her şeyi söylecek merak etmeyin.
11- Komutana imzalattıktan sonra tüm belgeleri görevliye veriyorsunuz ve size iki kağıtlı bir belge veriyor, her yerde geçerli bir muafiyet raporu.
12- Daha sonra bağlı olduğunuz şubeye mi yoksa adrese mi gelsin diyorlar tebligat, siz söylüyorsunuz.
İşlemler bu kadar. MSB'den gelecek tebligata bakacaksınız, olay bu kadar. E devletten de kontrol edebilirsiniz yoklamayı ve askerlik durumunuzu.