Sınav tam bir garabetti. Bir kez KPSS ye İki kez de ALES e girdim hiçbir sınavda bu kadar saçma sorular görmedim. Adam Türk Dili Konuşan Ülkeler :Kongresine katılmayan ülkeyi sormuş. Tamam doğru cevap Tacikistan ama şıklarda bulunan Özbekistan yıllardır tavır almış katılmıyor bu kongrelere. Mesela geçen yıl Nahçıvanda yapıldı ve Özbekistan gelmedi. O tarım sorusu neydi öyle. Tarım üretimi neden artmış diye sormuşlar ama seçeneklerden hepsi rol oynamış olabilir. Turistik merkezlerde Sümela da olabilir Karain mağarası da. Çünkü mağara duvarlarında eski Yunanca yazılar vardır. Ayrıca çok eski çağlardan kalma eserler çıkıyor. Dolayısıyla hem doğal hem de beşeri (Oraya beşeri kelimesini seçen kişiye de selamlarımı yolluyorum burdan) yönleriyle ilgi çekebilir. Aynı şeyi Sümela maanastırı içinde söyleyebiliriz. Çünkü insan eliyle yapılan eserin yanında muthiş bir doğal güzellikte insa edildiğinden turistler için iki unsurda rol oynar. Özetle dangalaklık ötesi bir soruydu. Sınavda bana göre derinlemesine bir yorumla birden fazla doğru seçenek bulunacak bir çok soru vardı bunlar gibi. Türk tarihinin ilk kütüphanesi sorusu da bence saçmaydı. Hangi ölçütlere göre ilk kütüphane? Sınav populer bilgi yarışmaları gibi gerçek bilgiyi, insanların analiz, yorumlama, farklı sonuçlara ulaşma gücünü değil çoğunlukla eve kapanıp olabildigince abur cubur bilgiyi ezberletmeye yönelik hazırlanmış. Hazırlayanların zeka seviyeleri de kültürel donanımları da sorularından anlaşılıyor. OSYM deki bu süper zekalı adamlar bu abukluk ötesi sorularla insanların kaderini belirliyor. Yazık...