Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üretra darlığı sorunu yaşayan var mı?

çözümvarmı

İlaç konusunu bilemiyorum.

Sistoskopi de darlık olan üretrada tahribata neden olabilir. Ben olsam dilatasyon ile var olan darlığı açma yoluna giderdim. Sistoskopi sonucu ne olursa olsun zaten "darlık var" diyecek, sonra değişecek? Gene dilatasyon ya da traşlama gerekecek.

Çok teşekkürler hocam,

Aslında aklımdakini yazıyorsunuz, ben de böyle benim gibi düşünen biri olsun istiyordum...bunları duymak güzel oldu.
Ben daha önce bu tür bir şey yapmadım, sanırım bunun için yine hastaneden yardım almalıyım, ne dersiniz?
İlk seferde kendim yapmam doğru olmaz, değil mi?

Tekrar teşekkürler...

çözümvarmı

Aslında zor bir şey değildir. Ama bilen birisinden yardım almanız şart. Kolayca öğrenirsiniz zaten...

Not: Kullanacağınız kateterleri SGK öder. Düzenli kullanmanız gerekirse bunu unutmayın. Hi-slip kendinden jelli sonda kullanabilirsiniz. Almak isterseniz, kendisi de kullanıcı olan Yaşar (0532 714 2397)

Çok teşekkür ederim....
Biraz araştırayım, buna göre ilgili arkadaş ile irtibata geçerim.
Çok sordum ama bir sorum daha olacak; acaba sürekli katater kullanınca içerdeki dokuda zamanla sorun oluşmaz mı?
Bir de şöyle bir şey duydum; görüntüleme için sistoskopi kullanılan bir hasta (tanıdık biri) sistoskopi sonrası rahatlamış ve uzun bir zamandır darlık sorunu yaşamıyormuş. Sanırım katater de aslında buna benzer bir iş görüyor, sadece sistoskopinin çapından daha düşük bir genişliğe sahip sanırım.
Bu genişlemenin ne kadar gideceği de sanırım darlığa ve bünyeye göre değişiyor.

Tekrar teşekkürler ve herkese bol şifalar...

çözümvarmı

Evet, Kateter kullanmanın da tahrişe yol açma riski vardır her zaman, ama özenli ve günde bir kere yaparsanız bir sorun olmaz. Bir kez sistoskopi yapmakla üretra genişlemez. Genişleyecek olsa dilatasyonla da genişler. Bence arkadaşınızda traşlama da yapılmış olabilir.
Traşlamaya soğuk bakmamın nedeni, çoğu zaman darlığın nüksetmesinin önüne geçemiyor olması. Bir kez yapıldığında, bir kısır döngüye giriyor %90 ihtimalle. Onun için, bu yola girmeden önce dilatasyonu denemek lazım. Ya da 16-18 ölçü bi sabit sondayı 10 gün kadar takılı tutup, üretranın genişleyip genişlemeyeceğine de bakılabilir. Ondan sonra dilatasyon ya da traşlama yolları denenir.

Değerli cevabınız için çok teşekkürler.
Peki sonda takılması enfeksiyon ve üretra tahrişi riski taşır mı yada şöyle sorayım sistoskopi kadar taşır mı?
Tavsiyeleriniz çok kıymetli ve bunların üzerinden ilerleyeceğim.
Dışardan çok basit gibi görünen bir sorun, sorun olduğunda nasılda insanın en merkezi meselesi oluyor bunu yeniden anladım.

Gelişmelerden sizi ve takip eden arkadaşlar varsa onları da haberdar edeceğim.

İyi haftasonları
Teşekkürler..

çözümvarmı

sonda yaparken hiç bir şart altında katetere dokunmayacaksınız. İşleme başlamadan önce kateterin gireceği bölgeyi ve ellerinizi sabunla ve bol suyla yıkayın. Hiç bir sorun olmaz...

Çok Çok teşekkürler.
Umarım, bu şekilde sorunu çözebilirim.
Tecrübemi burada paylaşacağım.

Hayırlı hafta sonları....

Merhaba arkadaşlar 2010 yılında iş kazası geçirdim hasarlı beyin travması geçirdim 2015 de uretra darlıgını fark ettim çok sık tuvalet ihtiyacı şikayeti ile gittim uretra darlığı çıktı travmadan dolayı amaliyat oldum açıldı sonra 1ay sonra kontrol e gittim penisten metal aletlerle mesaneye kadar uzatıyor çekiyorlardı bunu ilk 6 ay ayda bir sefer olmak şartıyla yaptılar sonra sık gelme onunda zararı olur dediler 6 aya çıkarttılar şükür şimdi iyiyim herkese geçmiş olsun ALLAH şifamızı versin.

serkan aydemir

Serkan merhaba

Öncelikle geçmiş olsun ve şifa bulduğun için de hayırlı olsun...darısı başımıza...
Acaba senin darlık kaç cm idi ve ameliyat olarak ne yapıldı (traşlama yani soğuk bıçakmı, lazerle mi yoksa açık ameliyat mı)?
Şu anda idrar akımında (tazyikte), idrarda yanma gibi tüm şikayetlerin geçti mi?
Ameliyat hangi hastanede oldu, doktor kimdi?

Bülent Bey merhabalar,

Ben dün sistoskopi ile ilk operasyonumu geçirdim (InşAllah sonuncusu olur).
Operasyone girmeden önceyapılan tahlilde 40 lökosit görünüyordu ve daha önce hiç 5-6 lökosit seviyesinin üstünü görmemiştim.
Operasyon sonrası aşırı titreme, üsüme, yüksek ateş ve yüksek nabız gelişti.
Gece içtiğim tek doz suya atılan toz antibiyotikten sonra sabah normale döndüm.
Sabah kalktığımda idrar torbası dolmuştu (boşalttım).
sonrasında belli aralıklarla 1250 ml civarında su içtim (5 büyük bardak) ama idrar torbasına çok az idrar geldi (yaklaşık 3-3,5 saat oldu).
Acaba sonda tıkanmış olabilir mi, idrarın rengi koyu sarı (sanırım enfeksiyondan dolayı).

Doktora gitmeli miyim?
Doktor kalabildiğince sonda kalsın demişti (10 gün kadar), gidersem, sonda değişirse sorun olur mu?

Bu arada benim darlık 1,5 cm gibi ve yumuşakmış (doktarun dediğine göre bazı darlık yapan dokular kireçleşerek sertleşiyormuş).

Hepimize bol şifalar,
Saygılar...

çözümvarmı

Ne yaptınız?

İdrarın rengi koyu olduğuna göre bu kataterde tıkanmaya değil, yoğun enfeksiyona işaret ediyor gibi görülüyor. Daha çok su içmeli, daha sık mesaneyi boşaltmalı ve idrarının renginin açık olduğundan emin olmalısın.

Bülent Bey merhaba,

İlginiz ve cevabınız için teşekkürler.
Haklısınız dediğiniz gibi enfeksiyondan oluşan bir durummuş.
Bol su içerek sorunu çözdüm, şu anda sabahki ilk idrar dışında gün boyu çok açık renk bir idrar var.
yaklaşık 13 gün kaldıktan sonra sonda çıkarılıcak, InşAllah bir sorun olmaz.

Bu arada yurtdışı sitelere biraz baktım ve bazı bitkilerin iyi geldiğini okudum.
Özellikle yabanasması (clematis) için çok iyi yorumlar var.
Acaba deneyen var mı?

Merhaba, bu vitamin bilgisi çok teşekkürler...
Benim sonda bugün çıkarıldı.
En son ne zaman bu şekilde işediğimi hatırlamıyorum, gerçekten tazyik gayet etkileyiciydi.
Yalnız ben hala hep sıkışıkmışım gibi hissediyorum kendimi?
umarım bu sadece psikolojik ve geçici bir durumdur...

Herkese bol şifalar..

Arkadaşlar merhaba,

Benim sonda çarşamba günü yani 4 gün önce çıkarıldı ve her geçen gün tazyik azaldı. Ayrıca sağ kasığımda ve yumurtada ağrı var.
Sanırım çok erken bir zamanda yara iyileşti ve az bir zaman sonra yeniden ameliyat olmam gerekiyor.
Bu sefer lazer ile olmayı düşünüyorum.
Lazer ile ameliyat olan arkadaşlar tecrübelerini aktarırlarsa çok memnun oldum.

Bol şifalar...

çözümvarmı

Bu kadar kısa sürede darlık nüksediyorsa yeniden yeniden ameliyatla traşlamaya gerek var mı? Bunun bir sonu yok ki! Acaba açık ameliyatla üretrada dar bölümü kestirmek ve sağlam uçları birbirine diktirmek gibi kalıcı bir yol düşünmek daha doğru olmaz mı? Ya da üretrayı by-pass edecek, mesaneden göbeğin altına cilde bir yol çıkartan vezikostomi yöntemi de düşünülebilir. Mesane o yoldan TAK ile boşaltılır.
Bence bu şekilde bir yol düşünmek lazım.

Bülent Bey merhaba,

Sanırım çok evhamlıyım....hemen tıkanacak modundayım.
Şimdilik tıkanma yok ve tazyik iyi ama işemeye ilk başlama anı için biraz beklemem gerekiyor...
Yaklaşık 20 sn civarında...
Aklım sürekli orada olduğundan sürekli sıkışacakmışım gibi hissediyorum kendimi..
Geçen bir işe çok dalmıştım ve 2 lt su içmeme rağmen akşama kadar sıkışma hissi hissetmemiştim.
Bu durumun psikolojik olduğunu gösteriyor sanırım.
3 gün sonra sondanın çıkarışının ilk bir ayı olacak.
Buna rağmen korkularım devam ediyor....

Tüm arkadaşlara sağlık dolu günler diliyorum....

çözümvarmı

Can sıkma bence :) Üşütmemeye çalışın, enfeksiyondan uzak kalmaya çalışın, sık idrara çıkın, düzenli seks yapın. Bunları yapınca olabildiğince uzar bu daralma süreci...

Merhaba

Ben bu süreçte daha yeniyim. Üretra darlığı teşhisi kondu. Fakat doktor yaşım genç olduğu için ve çocuk isteğim olduğu için ameliyat yerine xatral xl10 mg hapı verdi. Bir de ben de at nalı böbrek var. Merak ettiğim şu. Ameliyat olmazsam böbreğim zarar görüp diyaliz hastası olur muyum? Ameliyat olursam nasıl bir ameliyat olmalıyım ve ameliyat sonrası cinsel hayat, çocuk olayı nasıl olur. Bilen varsa bilgi paylaşımı yaparsak sevinirim.

yadiyaren

Üretra darlığından mesane iç basıncı yükseliyorsa, mesanede tolere edilebilecek olandan daha fazla idrar kalıyorsa, bu durumla gelecek için risk oluşturur.
Üretranın tıraşlanması ise kastettiğiniz ameliyat, bunu önermem. Bence ondan önce dilatasyon yöntemi ile üretrayı açık tutmayı deneyebilirsiniz. Günde birkaç defa TAK yapsanız, bence bir süre idare edecektir.

yadiyaren

Temiz Aralıklı Kateterizasyon. 4-5 saatte bir ince bir kateterin penis ucundan ittirilerek mesanenin boşaltılması işlemi. Bu hem üretrayı genişletir, hem de mesanenin tam boşaltılmasını sağlar.

yadiyaren

:):):):):):):):):):)

Alışırsın. Ben günde 6 defa yapıyorum. Bir süre sonra ne yaptığını bile anlamadan yapıp geçeceksin. TAK yapan birileri ile görüşmeye çalış. Hem sana nasıl olacağını anlatır hem de korkularını giderir.

Üretral darlıkta en sıkıntısız, en kolay çözümdür. Aksi halde, ameliyat süreci vs. derken bin kat eziyet çekip gene dönüp dolaşıp TAK'a gelirsin.

Siz sanırım 8 9 yıldır uğraşıyorsunuz. Peki açık ameliyat oldunuz mu

yadiyaren

18 sene...

Tıraşlama işleminden bahsediyorsanız, bendeki darlık müdehale edilemeyecek kadar yoğundu. Ben üretrayı by-pass eden vrezikostomi ameliyatı oldum. Ama benim durumum seninkinden farklı.

Bu mesane de toplam idrar 500 ml yapılan idrardan sonra kalan idrar 100 ml. Bu kalan idrar çok mudur. Ameliyat gerektirir mi sizce. Bir de ameliyattan sonra çocuk durumu nedir

Merhaba herkese,
yeni bir başlık açma gereği duymadım. Üretra darlığı rahatsızlığım var. Bu konuda sizlerle deneyimlerimi paylaşmak, önerilerinizi almak isterim.
33 yaşındayım. Evli bir erkeğim.
Şikayetlerim ortaokul yıllarına dayanmakta. İç çamaşırımda pembe damlama izlerini ilk gördüğümde doktora gitmiştik. Kum döktüğümü söylemişlerdi. 1998 yılından 2015 kışına kadar, dönem dönem, rahatsızlık yaratmayacak şekilde idrarda hafif yanma, idrar sonrası iç çamaşırımda pembe damlalar vb. şikayetlerim kısa sürelerde göründü. Yine bu dönem içinde, üroloji polikliniklerinde yaptırdığım sayısız tahlillerde, zaman zaman idrarda 1-2 eritrosit (idrarda kan değeri, 3'e kadar normal kabul edilir), ultrasonda böbreklerde minik taşlar ve kum hatları gözlemlendi. Bu süreçleri bol su tüketerek, yediğime içtiğime dikkat ederek atlattım.
2015 şubat-ekim ayları arasında şikayetlerim ciddi bir artış gösterdi. İdrar akımında azalma, hergün idrar sonrası kanlı idrar damlatma, inanılmaz bir acı (idrar yolunuz törpüleniyormuş gibi)ve ağrı yaşadığım bir dönem başlamıştı. Tam 5 hastane ve 7 ayrı doktora danıştım, yapılan rutin muayenelerde, idrarda 1-2 eritrositten başka bir bulguya rastlanmadı, ultrasonlarım tertemizdi. Kimi prostatit olmuşsun diyerek antibiyotik dayadı, kimi söylediklerime aldırış etmeyerek 'turp gibisin' deyip beni gerisin geri yolladı, ancak rahatsızlığım devam ediyordu.
Bu süreçte birşey farkettim, sıvı alımıma dikkat etmediğim ve asidik beslendiğim günlerde, idrarımın yoğunlaşmasından olsa gerek, idrarımı yaparken daha fazla acı duyuyordum. İdrar içerisinde bulunan maddelerin yoğunluğu arttıkça acım ve kanamam daha fazla oluyordu. Yine aynı şekilde şikayetlerimin arttığı zamanlar, üşütmüş olduğum ya da tansiyonumun yüksek olduğu günlerdi. Biraz araştırınca idrar yollarındaki kasların ve dokunun bu gibi durumlarda genişleyip daralabileceğini öğrendim.
O kadar çok doktor görmüştüm ve o kadar saçma yorumlar duymuştum ki modern tıp'a duyduğum güven tükenme noktasına gelmişti.
Birkaç doktor daha görmeye karar verdim ve sonunda çok basit bir tahlil ile rahatsızlığımın ne olduğunu tespit eden, hastanın psikolojinden anlayan bir doktora rastladım.
2016 şubat ayında, doktorumun önerisiyle üroflowmetre testi (o güne kadar hiç bir doktorun aklına her nedense gelmeyen dünyanın en basit testi, huni takılı bir kaba işiyorsunuz, cihaz, idrar akım hızınızı ölçüyor, yaptıranlar bilir) yapıldı ve idrar akım hızımın anormal olduğunu gören doktorum hemen sistoskopi yaparak üretral darlık teşhisimi koydu. O sırada canlı yayın ile tv ekranından da bana durumu gösterdi. İnsan teşhis konunca hafifliyor.
Üretral darlığın çözümünün ameliyattan geçtiğini belirterek, internal üretrotomi (kapalı) yapmayı önerdi. Beni son derece rahatlatan tavırlarıyla, ameliyatın ismini bir kağıda yazarak verdi ve ameliyatı araştırmamı, istersem başka doktorlara da sorabileceğimi belirtti. Ameliyattan sonra 1 sene içerisinde rahatsızlığımın %80 oranında geri dönebileceğini de ekledi.
2 gün sonra (2016 şubat) hastaneye yattım, ameliyatım sorunsuz geçti. Lokal anestezi ile gerçekleşti operasyonum ve yaptırmayanlar için söylüyorum, 20'lik diş ameliyatından daha kolay ve zahmetsiz bir operasyon. Toplamda 15dk sürdü sürmedi. 1 gece hastanede yattım, sonda 5 gün takılı kaldı.
Sonda çıkarıldıktan sonra tuvalete gidip işediğim an yaşadığım mutluluğu ve heyecanı size tarif edemem. Kontrolsüz bir idrar akışı, hayatım boyunca işemediğim bir şekilde işedim. Ameliyat sonrası dilatasyon yapmayı önermişti doktorum ancak ben biraz da maddi sebeplerden hem de idrar akım hızım muazzam olduğundan vazgeçtim.
İdrar akım hızım 5. ve 6. aylarda hafif bir şekilde azalmaya başladı tekrardan. 1,5-2 ayda bir (1 veya 2 gün, sabah ya da öğlen idrarımdan sonra) iç çamaşırımda pembe lekeler yeniden görünmeye başladı. Acı ve yanma hiç yaşamasam da, idrar akım hızım giderek düştü. 180 ml bir kabı, 25-30 saniyede doldurabiliyorum, sanırım %50lik bir azalma var.
Doktorumla tekrar görüştüm, durumu görebilmek için sistoskopi yapmasının gerekli olduğunu, hazır sistoskopi yaparken, karşılaştığı duruma göre, soğuk bıçak ile kesi ya da dilatasyon yapmayı önerdi. Makul geldi bana bu öneri. Normalde önce sistoskopi yapılır ardından ameliyat tarihine karar verilir. Doktorum beni tanıdığı için, sistoskopi esnasında duruma göre müdahale gayet mantıklı. Beni de tekrar tekrar uğraştırmayı gereksiz gördü.
Pazartesi günü (ayın 27sinde) ikinci internal üretrotomi operasyonuna giriyorum anlayacağınız.
Sormak istedikleriniz olursa, seve seve yardımcı olabilirim, ameliyat sürecini ve sonrasını da paylaşmayı isterim. Hatta gerekirse bu konusu yeni bir başlık da açabilirim.

Allah herkeze acil sifalar versin ben daha yeni ameliyat oldum bu hastaliktan sonda sali gunu çıkacak

Üst Alt