Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üretra darlığı sorunu yaşayan var mı?

Mücahit55

Bu yöntem kullanım esnasında ve gündelik hayatın rutinlerinde en küçük bir soruna yol açmıyor. Banyo yapmak, denize girmek, sevişmek, yüz üstü yatmak vb. hiç bir alanda kısıtlamıyor. TAK esnasında herhangi bir acı da söz konusu değil.
Ama bu ameliyat önemli bir ameliyat. Ereksiyon, sperm atmı vb. konulara etkisini mutlaka doktorla konuşup ona göre karar vermek gerekir.

peki evlilik hayatı olmayanlar içinde sorun teşkil eder mi bu durum kişinin kendi sağlığı açısından bir zararı var mı bu risklerin
son olarak ameliyatın ismi nedir bulamadım abi bi türlü

Mücahit55

kontinan vezikostomi. Barsaktan bir parça alarak bir ucunu mesaneye diğer ucunu ciltten dışarıya çıkartıyor.

Bir sorun olmayacaktır. Ama bu detayları doktorla konuşmak gerek. Yanlış bir şey söylemek istemem.

merhaba 1998 yılında bir trafik kazası geçirdim ve kasık aramdan yaralandım, ilk başlarda üretra darlığı diye hiç bir bilgim yoktu, birden bire de olmadı zaten, işeme hızımın düşüklüğünü ve yanmalarımı, idrar yolu veya prostat iltihabıdır diye yıllarca ilaç kullanarak geçirdim. Bu arada endoskopi diyen doktorlardan da hep kaçtım, üzerine düşmedim, fakat tıkanma yıllar geçtikçe arttı, Son olarak 2018 yılında bir doktor üretra darlığı dedi, sonuç olarakta aynı doktor kapalı ameliyat ile müdehale etti, başarılı bir operasyondu çok mutlu oldum, 30 saniye belki bir dakika süren işeme sürem artık birkaç saniyeye düşmüştü, fakat malesef darlık yaklaşık bir yıl sonra geri geldi, araştırmalarım sonucu en az iki defa bu yolun denenebileceğine ulaştım, bir başka doktor ile ikinci bir kapalı oldum şuanda 7. ay içindeyim ve daralmanın
geri geldiğini hissediyorum. Forumda birçok yazıyı okudum gerçekten çok üzücü, kader arkadaşlarıma ilk sorum kapalı ameliyat ne zaman tekrarlıyor yani benimkisi yaklaşık bir yıl sürmüştü, ikinci sorum doktorum bana delatasyonun (buji ile genişletme) bir faydası olmadığını söyledi bu konuda tecrübesi olan varsa yazmasını rica ederim. Herkese geçmiş olsun, Allah şifa versin...

Slm arkadaşlar bir hafta sonra kapalı amaliyat olacağım ama yazılanlar kafamı çok karıştırdı kapalı amaliyat olupta iyileşen hicmi yok

Fatihali
Aleykum Selam kardes var elbet ama kapali ile kurtulan az malesef insallah sen kapali ile kurtulursun olmicak diye birsey yok ha olmadimi korkma
Ama 1.kapali ile kurtulmaz ise dilatasyon holmium vs ile orani cok kurcalatipta benim gibi ikinci darliga sebebiyet verme sonrasinda
Iyi bi doktora tekrar muane olup acik ameliyati dusunebilirsin ama doktor isinin piri olacak ayrica yemene icmene dikkat et asitli acili baharatli yiyecek iceceklerden uzak dur
Ben bu platformdaki yazilari bastan sona .2.3 defa okudum hem kendi tercubeme hemde yorumlara dayanaraktan yaziyorum bu yazdiklarimi para ile satin alamazssin Allah buyuk Rabbim sifalar ihsan eylesin

Ayrica burdaki yazili doktorlar ne kadar ovulurse ovulsun doktorlarida arastirmadan ameliyat olma lafim meclisten disari herkez icin demiyorum yanlis anlasilmasin kimse ustune alinmasin ozellikle telefon numarasi birakanlara cok dikkat et

Bende tak yapmakta sorun yasiyorum.icerde katlanip mesaneye ulasmiyor.Bende de uretra darligi olusmus olabilirmi?

Sondalar Uretra darlığı nedeniyle de mesaneye girmiyor olabilir. Bende olduğu gibi mesane boynu denen kıvrım da zamanla sondanın açtığı bir yuvaya da girip mesaneye ulaşmakta sıkıntı olabilir. Timan denen bir sonda var. Ucu hafif kıvrık. Biraz zor bulunuyordu ama bulursanız bir deneyin. Belki de sorun o yuva olabilir.

Caf öncelikle geçmiş olsun. Ben de İzmir'de yaşayan bir üretra darlığı hastasıyım. Önceki yazılarımda bahsettiğim gibi üretra darlığı ile birkaç yıl mücadele ettim 3 kapalı ameliyat çeşitli genişletme ve dilatasyon işlemlerini tecrübe ettim. Bu konuda çok araştırma yaptım, kapalı operasyonların hepsinde darlığın tekrarlama ihtimali yüksek. Kapalı operasyonlar uygulaması çok kolay ve riskli olmayan operasyonlar olduğu için ilk tercih edilen yöntem. Ancak olunan her kapalı ameliyat bir sonrakinin başarı ihtimalini düşürmekle beraber sonradan yapılabilecek açık operasyonları da zorlaştırıyor. Bu konuda farklı doktorların yazılarını ve makalelerini okumuş biri olarak rahatça söyleyebilirim ki bu hastalık konusunda güncel kalabilen ve gelişmeleri takip eden her doktor ikinci kapalı ameliyattan sonra darlığı tekrar eden hastaların kapalı ameliyat olmaya devam etmemesi gerektiğinde hemfikir. Darlığımın son tekrar edişinde yeni bir doktor arayışına girdik. Daha önce Ege üni hastanesinde bir doktor, sonrasında İstanbul florence nightingale ve surp pırgiç hastanesinde başka bir doktor ameliyatımı gerçekleştirdi. Sırf tedavim başarılı olmadı diye kimseyi karalamak istemediğim için isimlerini yazmıyorum onlar da başarılı doktorlardı. 15 Şubatta Dokuz Eylül üni hastanesinde tavsiye üzerine gittiğim yeni bir doktor tarafından uç uca ekleme yöntemi ile açık ameliyat (anastomoz üretroplasti) oldum. Sondam bugün çıktı ve mutlu bir şekilde eve gelip bilgisayar başına forumdaki dert ortaklarıma yazmaya geldim. Umarım babanın ikinci ameliyatı sorunu tamamen çözmüştür. Ancak olur da tekrarlar ise benim tavsiyem açık ameliyat. Açık ameliyat için en önemli unsur doğru adresi bulmak. Üretroplasti yüksek derece beceri ve tecrübe isteyen zor bir ameliyat. Doğru uzman tarafından yapıldığında başarı oranı %90 üzerinde ve riskleri düşük. Ülkemizde bu ameliyatı yapabilen gerçekten az sayıda doktor var. Benim ameliyatımı Doç. Dr. Ozan Bozkurt yaptı. Hem insani değerleri hem de işindeki başarısı çok yüksek. Yurt dışında bu operasyonun özel eğitimini almış ve buna kendini adamış bir insan. Araştırmanı, gidip konuşmanı tüm samimiyetimle tavsiye ederim. Kendi ameliyatımın başarısı hakkında şu an konuşmak doğru olmaz, önümüzdeki yıllarda tekrar edip etmediğini yaşayıp göreceğiz. Ancak kendisine güvenim sonsuz. Ne yazık ki çoğu doktor meslektaşlarını tavsiye etmiyor, bazıları da alanında güncel kalamayıp yeni teknikleri öğrenmiyor. Bu nedenle üretra darlığı ile benim yaşımdan fazla yıl mücadele eden insanlar var. Umarım baban bir an önce sağlığına kavuşur.

Son yazdığımdan bu güne kadar yaşadıklarımı, üretroplasti hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için yazmaya devam ediyorum. 15 Şubatta ameliyatım gerçekleşti. Darlığın çok geniş bir alana yayılmadığı için ameliyat sırasında yanak içinden doku nakline gerek görülmedi ve uç uca anastomoz tekniği ile 3 buçuk saat süren bir ameliyat yapıldı. Ameliyat özetle anlatmak gerekirse, perine bölgesinden kesik atılıp operasyondan önce çekilen retrograd film ile yeri belirlenen darlığa ulaşarak, sorunlu bölgeyi çıkarıp kalan uçları birbirine dikerek gerçekleştirildi. 1 hafta boyunca hastanede kaldıktan sonra ameliyat yerindeki bandajlar çıkmış ve sonda takılı şekilde evime döndüm. Ameliyattan 3-5 gün sonra ağrılar ciddi ölçüde azaldı ve ana problemim artık kesik bölgesindeki ağrılar değil takılı olan sondanın verdiği üretradaki rahatsızlıktı. Eve çıktıktan 1 hafta sonra ise çok daha rahat kalkıp yürüyebilir hale geldim ve ağrılarım sadece sabah ereksiyonu sebebi ile olmaya başladı. Tabii ki bu sürede hep yattım, kesik perine bölgesinde olduğu için oturmak sakıncalı. Bugün ise doktorum sondayı çıkardı, kesik bölgesini kontrol etti ve günlük hayata dönmemde sakınca olmadığını söyledi. 3 ay geçene kadar bank, beton gibi sert zeminlere oturmak, bisiklete binmek sakıncalı. Operasyonun fonksiyonel ya da görsel bir yan etkisi olmadı. Aylar sonra rahat bir şekilde işemenin mutluluğu ile özgürlüğe kavuşan bir mahkum gibiyim. Herkese aynı mutluluğun nasip olmasını dilerim. Üretra darlığı sorunu yaşayan tüm arkadaşlara yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Olgu

Bilgilendirme için çok teşekkürler. Bu uç uca dikme (anastomoz üretroplasti) yöntemini başarı ile yapan doktor bulmak kolay değil, umarım daha çok uzman bu konuda kendini geliştirir...

iyi günler. Benim sorunum hastaneye gitmemi gerektirecek boyuta ilk defa 3 gün önce geldi. Daha önceleri idrarımı yavaş yaptığımı biliyordum idrar sonunda damla damla bitiyordu ama ihtiyacımı görmüş oluyordum. Bir ağrı vs karşılaşmıyorum. Sadece idrarımı acele bir şekilde yaparsam ve damlaları yapmazsam penis ucumda yanma ve idrarın penis ucumda durması gibi bir his oluyordu. Tekrar tuvalete giderek o damlaları yaptığımda da sorun ortadan kalkıyordu. Sorunları böyle kendi kendime çözebilmiş olmam tıbbı bir sorun olma ihtimalimi düşünmemi de engelledi.

3 gün önce oluşan tam yapamama hissi ve yanma geçmeyince ve geceleri uyutmayınca doktora gitmeye karar verdim. İdrar, kan ve işeme testi istedi doktor. Kan ve idrar testinde bir sıkıntı yok. İşeme testimde azami 16ml/s ortalama ise 7ml/s çıktı. 3 kere yaptım işeme testi hepsi de benzerdi. Doktorum üreteroskopi yapmayı ve gerekli görürse kapalı ameliyat yöntemi ile darlığı gidereceğini söyledi bende kabul ettim. Üretra kanalı filmi çekilmedi. Üreteroskopi sırasında darlık tespit edilmeye çalışılacak ( neden bilmiyorum ).

Ameliyat önümüzdeki salı günü olacak. Ameliyat konusunda kararsızım. Doktor çok da güven vermiyor açıkçası ( bilmiyorum nasıl bir doktor. Pandemi ve çeşitli nedenlerden dolayı da başka bir doktor bulmam şu an için zor ) yani bu kapalı ameliyat çok deneyim ve uzmanlık isteyen bir şey midir. Doktor seçimi tavsiye eder misiniz? her doktor yapabilir mi?

Son işeme testimi dün verdim dünden beridir bir rahatlama var. Eskisi gibi değil ama belirgin bir rahatlama işeme hızım hala yavaş. Tuvalet sonunda çok da rahatsız edici bir his oluşmuyor artık.

Bir arkadaş frkn7 : Yazısında kronik prostat iltihabından bahsetmiş. Benim durumum bu olabilir mi acaba diye düşünmeden de edemiyorum. Kapalı ameliyattan sonraki sürecin eninde sonunda açık ameliyat sonucuna varması ve bu süreçte yapılan sayısız işlemin olması (dilatasyon, sonda, darlığın nüksetme ihtimalinin çok yüksek olması vs ) beni oldukça geriyor. açık ameliyatın masrafının da fazla olması işin cabası.
frkn7 arkadaşım bir forumdan bahsediyordun sanırım. rica etsem beni bilgilendirir misin bu konuda.

son olarak bu forumun oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlayan herkese teşekkürler. özellikle de OturanBoğa

hastakişi ve byalkin öncelikle çok geçmiş olsun.
Foruma şu ana kadar yazmış olduklarımı tekrar okursanız biraz olsun yol gösterebilir diye umuyorum. Kapalı ameliyat yapması kolay bir ameliyat doktor konusunda çok seçici olmaya gerek yok o nedenle endişe etme. Operasyon basit olduğu için ilk daralmada ilk tercih her zaman kapalı ameliyat, tek seferde kurtulursan ne mutlu. Ancak 2 kapalı operasyondan sonra ben de dilatasyon vb işlemleri yaptırmamak gerektiğini düşünüyorum. Kapalı ameliyatlardan önce çoğunlukla film çekmeye gerek görülmüyor bana da ilk defa açık ameliyatımdan önce çekildi. Darlıklar aynı hastada genelde benzer sürelerde tekrarlıyor ancak bu süre her operasyondan sonra kısalıyor duyduğum ve tecrübe ettiğim kadarıyla. Şu ana kadar bu konuda ulaşabildiğim en uzman kişi Doç. Dr. Ozan Bozkurt oldu, zamanınız varsa kendisi ile iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Umarım en kısa sürede bu beladan kurtulursunuz.

hastakişi

Merhabalar, yaşınız kaç yazmamışsınız ama qmax değeriniz 15 üstü ise yuzde 99 darlığınız yok, lütfen cahil ya da artniyetli ürologlara güvenmeyin boşuna sistoskopi olmayın prostat sıvısından lökosit baktırın ve pcr yaptırın önce.Ben bu forumdan bir arkadaşa ve tavsiye ettiği doktora güvenip sistoskopi oldum boşu boşuna, herşey çok daha kötüye gitti sonrasında prostatın ve prostatit hastalığımın durumu , enfeksiyon hatta başka problemler . Prostatınız ödemliyse sistoskopi vs gibi işlemler kontrendike dir herşeyi daha da berbat edip iltihabı azdırabilir.Sonrasında gittiğim bütün doktorlar bu şekilde açıkladılar.Zaten inglizce bilen birisi yabancı kaynakları okuyunca herşeyi anlıyor, bu sürecimden sonra bu iki hastalık konusundada çok araştırma yaptım. Bilgili iyi eğitim almış doçent veya profesörlere gidin size tavsiyem üretra darlığı tanısı için. Bir işlem gerekli ise yapılır özellikle sistoskopi vs gibi işlemler özellikle ve özellikle yaşınız gençse ,sonuçta üretra gibi hassas bir yere işlem yapıyorsunuz.Özellikle doktor kötü ise aman ha, hastanenin aletlerin temizliği vs sistoskopi gibi bir işlem bile hayatınızı kaydırabilir Kronik prostatit konusunda doktor için kronik prostatit foruma göz atabilirsiniz.Ben kendi tecrübemi daha önceki mesajda da belirttim .İyi kalpli insanlarla ve doktorlarla karşılaşır herkes inşallah.

Dun tak yaptiktan sonra takin ucunda kanlanma gordum,ayrica birazda uretram agridi.İdrarimda kan yoktu ama takta kan vardi biraz.Halbuki hic zorlanmadan girmisti.Zorlamis olsam belki ondan olabilir derdim ama tam anlayamadim .Rahat giren ilk takimdi ama kanlanma gordum.Ertesi gune kadar tak yapmadim.ertesi gun tak yaptim bir kanlanma gormedim.Acaba tak markasi mi iyi degildi.Onceden limanın kullaniyordum simdi ise hi slip kullaniyorum.Ama sanki hi slip kayganligi az gibi gibi.Limanın daha fazlaydi.

hastakişi
Ameliyat nasıl geçti?

Olgu
Eğer darlık kronikleşirse, çok da uzatmadan açık ameliyat olmak gerek. Kapalı ameliyat hem kısa süre işe yarıyor hem de darlık sık sık nüksediyor. Üşütmemek, kabızlık çekmemek, asitli içeceklerden uzak durmak, işeme aralıklarını uzun tutmamak, yani zaten zor olan süreci daha da zora sokacak şeyler yapmamak lazım.

RÜZGAR ADA ERDOĞDU
Sürekli olmadığı sürece dert etme. Kabızlık, gaz sorunu, üşütme vb. sorunlar nedeniyle zorlanmış olabilir. Önemli değil... Günde 6 kez TAK yapmaya, her takta 400-500 cc açık renk idrar almaya dikkat et.

Zaten yarin doktora gidecem .Bakalim taklarim neden girmiyor.Umarim az bir sorunla atlatirim.

Arkadaslar kayganlastiri jel icin rapor alabiliyoruz mu?

Bu jel icin rapor aliniyorsa doktora yazmam gerekecek.Ancak bu sekilde takı daha rahat yapabilecegim.

RÜZGAR ADA ERDOĞDU

[SIZE=1][-]AMAN DİKKAT! Kendinden jelli kateterin üzerine sakın haricen jel sıkma! Aman! Sanılanın aksine kateteri aşırı kuru hale getiriyor. O cathagel sadece üzeri jelsiz/kuru kateterler içindir.[/-][/SIZE]*

*Bu bilgi yanlışmış. Doğrusu burada

Gercekten mi.Ama doktor bu konuda birseyden bahsetmedi.Sunda daimi sonda takili bende .darligi genisletmek icin.

4 gundur daimi sonda takili,daralmayi genisletmek icin.Eger fayda verir ,belirli bir zaman tak yapmakta sorun yasamazsam ayda bir kacgunlugune daimi sonda takabilirim.Ayrica hastanede gordugum tak markalari benim kullandigim hic marka degildi.Bu dikkatimi cekti.

RÜZGAR ADA ERDOĞDU

Sabit sonda başka, onda cathagel tabii ki kullanılmalıdır. [-]Benim "kullanılmamalıdır" dediğim, kendi üzerinde kayganlaştırıcılı tabaka bulunan, su ile temas ettiğinde kaygan hale gelen kataterler. Onlara cathagel kullanılmaz.[/-] *

*Bu bilgi yanlışmış. Doğrusu burada

Ayda bir hafta sabit sonda takılabilir. Ama, önerim, normalde TAK için 14 kullanıyorsanız, 16 veya mümkünse 18 büyüklüğünde katater kullanın.

Valla bulent abi ben doktora gittim taklar icerde bukulup kaliyor dedim.İlk once sana daimi sonda takalim dedi ama ben kabul etmedim.sonucta yatalak biri olsam daimi sonda kulllanilmasinda bir sorun olmaz ama ben hareket etmedigimde rahatsiz oluyorum.Bu seferde daha kayganlastirici jel kullan dedi.Normalde boyle bir durumda sizin dediginiz gibi olsaydi beni uyarmasi gerekirdi.Tabi sizler uzun sure kullaniyorsunuz ,daha iyi anlarsiniz .Fakat doktor neden bana uyarida bulunmadi ben bunu anlamadim.

14 luk doktor denedi ama girmedi .12 lik biraz zorlansada giriyor.Boyle tak yapmakta zorlananlar cerahhi operasyon mu denediler.

Ben 1 senedir Katajel ile kullanıyorum ücretini kendim ödüyorum marka olarak şuan hi slip plus kullanıyorum kendinden kayganlaştırıcılı.
Doktorumda böyle devam et dedi çünkü jelsiz kullandığım zaman yapışıyor ama böyle sıkıntı yaşamıyorum.

Mücahit55

Yani hi-slip'İn su kitini patlatıyorsun, onu kaygan yapıyorsun, sonra bir de üzerine cathagel sıkıyorsun. Ve bu işlem kayganlığında bir soruna yol açmıyor?
Öyleyse, her TAK için ne kadar cathagel kullanıyorsun?

Aynen öyle abi
her tak için takın poşetinden 4 cm kesip 3 damla jel sıkıyorum kestiğim yerde bikaç damla su oluyor ardından soketi çıkarıp onunla özüyorum sonra poşetteki jelli suyu da taka sürüyorum taka zarar vermeden. Doktora sordum nörojen mesane olduğu için üretra yolun kuru kalıyor diğer insanlar azda olsa idrar yolunu ıslatabiliyor jelle devam et dedi.
ben bunu çok denedim jelsiz yapamıyorum çünkü girerken daha yapışmaya başlıyor.

Doktor banada jel kullan dedi ama tak bide jel kullanilirsa kuruyormuş.Bu uretraya zarar verebilirmis.Benimde tak yaparken katlandigi icin daha kaygan olursa darligi gecmesi kolay olur.Daimi sondada 18 lik fley sonda girebildi .

Mücahit55

Demek ki ben yıllar önceki deneyimimde ya bişeyleri yanlış yapmıştım ya da hi-slip'in kimyasalında bir değişiklik oldu. Hatalı bilgiyi düzeltmiş oldum sayende. Teşekkür ederim.
RÜZGAR ADA ERDOĞDU
Mücahit'in yaptığı ve senin de doktorunun önerdiği gibi jel de katarak kullanabilirsin.

@OturanBoğa
Ben teşekkür ederim abi
Oda olabilir çünkü goldcath marka kullanırken gene sıkıntı yaşıyordum ama hi slip plus şuan sorunsuz oluyor. Zaten dediğim gibi çok fazla jel sıkmıyorum 3 4 damla jeli sürüyorum benim yaptığım işlem zorunlu durumdan kaynaklı extra kayganlık sağlıyor. mecbur kalmasaydım zaten sürmezdim bende jel.

Bu arada @OturanBoğa jel den jele de fark oluyor bu şırınga şeklinde olan jeller varya onlar çöp. Berbat onlar bi işe yaramıyor hatta dediğim gibi azaltıyor kayganlaştırıcılığı.
Kullanılacak olan jel hastanelerde olan bu pompaya benzeten jel. Onda bir sıkıntı yaşamadım 1 yıldır.

Estafullah abi,bizde arkadas sayesinde dogruyu bulmus olduk.Bana onereceginiz bir jel markasi var mi.

Üst Alt