Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üretra darlığı sorunu yaşayan var mı?

abicim bende ameliyata karsıyıbaska carekalmadı oldumsuan sabit sonda takılı darlık doktorları dedigine göre cok uzunmus 10 gün sabit sonda takılı kalacak ve sonra sökülecek söküldükten sonra ne yapmam lazım?

slm.ben derdimi anlatayım da siz bana akıl verin.artık bıktım çünki.benim oğlum 18 aylıkken kansere yakalandı.tümör prostata yakın mesane arası...cerahi işlemle kitle çıkarıldı.çıkarıldıda üretra zarar gördü.bu konu o aşamada beni ilgilendirmiyodu açıkçası.benim önceliğim kanser ve kemoterapi yani yasamasıydı.neyse kemoterapi esnasında ki 1 yıl sürdü.

oğlumun karnından biR delik vardı ve oradan sonda takılıydı.sonra kemoterapi bitti ve bize şimdide üretra darlığı var dendi.3 haftada bir üretra genişletilmesi yapıldı 2 yıl boyunca hiç aksamadı.sonra doktor bize ameliyat önerdi karnında baska delik açacaz apandısı uzatacaz mesaneyi bağırsakla genişletecez..kısaca altı iptal yandan bir delikle hjayatına devam edecek dendi.ankaraya gittim serdar tekgül dü sanırım.bakmam lazım dedi.sonra baktığında darlığın 2 cm altında olduğunu ve 16f kadar genişlettiğini ama hergün takçek yapmamızı önerdi.

son bir aydır bunu yapıyorum.okuduklarıma bakılırsa tak çek üretraya zarar veriyomu.26 kere anestezi aldında dilatasyon yaptılar.en azından anesteziden kurtuldu diye seviniyorum.bilmiyorum iyileşirmi varmı kesin çözümü hep sızdırıyo 4.5 yasına geldi hala bezliyorum.eğer kesin çözecek bir doktor ismi varsa neolur bana yazın.

saygılar

OturanBoğa;

selam kardes benim de babam 6 aydir beyin kanama felci gecirdi ve sag tarafi hic tutmuyor,ve babam 6 aydan beri sontayla beraber yasiyor,benim babaminki cikmayan sonta ,babaminkini 3 ayda bir doktor ambulans yoluyor ve babami dairesinde sontasini degistiriyor önce uyusturucu igne vuruyor sonra sontayi cikarip,yenisini yine takiyo,ama doktor birdakisinda penise degilde göbek altindan dakacakmis sontayi ,dedim ozaman bastan taksaydinis ya ,diye, doktorda degi su ,belki baban 3ay yada 6 ay cisi geldigini his eder diye penise takdim diyor ,yani hisederse sontayi tam cikarip normal siseye yapardi cisini ,ve bu da yavas yavas iylesmek dekdir dedi bana ,ama 3 ay daha pnisde dursun ,sonra göbek altina takaris sontayi dedi,senin dedigin sontayi ben hic duymadim keni cikara biliyonmu sontayi sende olan sontayi demek istedim

abicim bende ameliyata karsıyıbaska carekalmadı oldumsuan sabit sonda takılı darlık doktorları dedigine göre cok uzunmus 10 gün sabit sonda takılı kalacak ve sonra sökülecek söküldükten sonra ne yapmam lazım?

Sabit sonda kaç numara olarak takıldı? Çıkarıldığında bi boy büyüğünü takıp onu da 1 hafta kullanmak genişleme açısından faydalı olabilir.

Sonrasında mutlaka Dilatasyon Katateri yöntemini kullanmalısın. Üretran geniş kalacaktır diye umuyorum: http://www.engelliler.biz/forum/sag...in-deliksiz-dilatasyon-kateter-kullanimi.html

gaza51;
Size de çok geçmiş olsun. Üretral darlık için tıraşlama yöntemi maalesef hiç bir işe yaramıyor genelde. Delikli kataterle TAK yapmak üretranın geniş kalması için etkili bir yöntemdir. Çocuğunuz kendi başına işeyebiliyor mu (mesane üstüne küçük tıklamalar yaparak kendi başına işemeyi denedi mi? Bu yöntem sayesinde mesanesini boşaltabilir)? Eğer kendi başına mesaneyi boşaltabiliyorsa, o zaman delik bulunmayan Dilatasyon katateri kullanmanızı öneririrm. Sonuçta kataterdeki delik az da olsa bi sürtünmeye neden oluyordur ve bu da üretrada kılcal tahrişlere neden olur. Deliksiz katater bu riski de minimuma indirir.

Size önerilen o mucize delik bende var :) Penisten idrar çıkışını by-pass edip, göbek altından açılacak küçücük bir delikten TAK yapmak: http://www.engelliler.biz/forum/sag...onda-ile-2-3-saatte-bir-idrarini-yapiyor.html
Ama siz şimdilik bunu düşünmeyin. Katater ile üretranın açık kalmasını sağlamak en kolay ve güzel yol. Buna odaklanın...

edi_67;
Doktorunuz doğru söylemiş. Böylesi felç durumunda işeme kasları yeniden geri dönebilir. Kalıcı bir şeyler yapmadan önce o süreç bekleir genellikle...
Sabit sonda çıkartıldığında kendi başına işeyemiyor mu? Mesanenin üstüne küçük küçük tıklama/vuruşlarla işeme kaslarının tetiklenmesi sağlanabilir bazı zamanlar. Bunu denediniz mi?
Sabit sondanın kullanımı zordur. Onun yerine TAK (temiz aralıklı kataterizasyon) yöntemini denediniz mi? 4-5 saatte bir katater penisten içeri itilir ve mesane boşaltılır. Biz omurilik felçliler günde 5-6 defa bunu yaparız. Hem kolaydır hem kullanışlıdır. Başta zor gelir ama, alışması kolaydır...

Göbekten deil delme derken doktorunuz neyi kastetmiş bilemiyorum. Geçici bir delikse Sistofiks yöntemidir. Sabit sonda oradan takılır, o arada ürera boşta kaldığı için, kişi kendi başına işeme denemeleri yapabilir...

öncelikle cevap vazdığınız için çok sağulun.benim çocuğum işiyor ama biraz mesanede kalıyor onuda tak çek yapmadan önce işetiyorum sonra tak yapınca az biraz 3cc yada 5cc arası bir idrar geliyo.traslama yöntemi dedğiniz şey diletasyonmu.?daralma çişini tutuğu sinirlerin olduğu bölge.ben daha çişini hissedip hisedemediğini anlayamadım bazen çişim geldi diyor bazen haberim yoktu nasıl akmış görmedim diyo.ama hep sızdırıyo..hep sızdırdığı için bezli geçen 10 gün önce yine daraldığını hissetim nezaman karnındaki delik sızdırsa benim için daraldı anlamına geliyo..doktoru aradım oda 10f 5gün kalıcı torbalı sonda taın sonrada tak çeki sabah akşam yapın dedi.ozaman dan bu yana iyi ama günlük 2kere tak çek zararlımı acaba .o mesaneye tıklamak olayı tak yaparkenmı yapılıyor.?sondayı içeriye soktuğum zaman mesane de oynatacakmıyım nasıl oluyo anlamadım.bide bendeki sonda delikli homecath markası.onu hemen değişterecegim.ama burada bahsettiğiniz bir marka var onun çocuklar içini varmı.bentak yaptığım zaman içerde 2 dk falan tutuyorum sondayı.buda zarar verirmi ki.ben belki daralmaz diye süreyi uzatıyorum.sizce bu zararlımı.

18 numara sabit sonda iyidir. Bence sabit sonda çıkartıldıktan sonra düzenli olarak dilatasyon katateri ile üretrayı geniş tutun...

TAK yaparken sondayı iki dakka içerde tutmanın hiç bir zararı olmaz. Aksine üretrayı geniş tutar. Yalnız, çekerken kayganlığın gitmediğinden emin olun. Kataterin üzerindeki kayganlık giderse, çekerken üretrayı tahriş eder. Katateri iterken ve çekerken bunu parmak uçlarınızda hissedersiniz.

Çoğuğa arkadan yanaşın, ayaktayken çişini yapmasını söyleyin, o ıkınırken siz de bir elinizle mesanenin üst tarafına TIK TIK küçük vuruşlar yapın. Bu işlem mesanede işeme refleksini tetikleyip katatersiz şekilde mesanenin boşalmasını sağlayabiliyor bazen. Deneyin... Hatta, her TAK öncesinde deneyin, sonra TAK yapın.

suan söktürdüm sondayı rhat yapıyorum ama idrar bıtımınde hafıf yanma oluyo

dediğiniz gibi yaptım halada mesaneye işerken küçük tık tıklar yapıyorum.ama bugun geçen ayki sonda çıkımının 3 haftası ve yine karnından idrar damlaması oldu.oysa günde 2 tak çek daralmayı önler umudum vardı.şimdi napim yinemi kalıcı sonda takayım.ben 3 haftalık diletasyonlardan kurtuldum diye tak çeke şükür ediyorken şimdi her ay 5 günlük kalıcı sondayamı döndüm.bu durum hep böylemi oluyo.yanı 3 hafta bir daralma hepmi olacak.açık ameliyat yaptıramam çünki daralma tam çişini tutma sinirlerinin olduğu kısımda.diletasyonu 3 yıl 3 haftada bir yaptırdım,şimdi 1 aydır ankaradaki doktorun sölediğine tak çeke döndük.yokmu başka alternatifi.şimdi ne yapım ne olur bi akıl daha verin.

bide biraz önce diger sayfalarda bir diletasyon sondasından bahsetmissiniz.ben o sondadan alıp evde diletasyonu kendim yapabilirmiyim.bu olayı bana biraz anlatırmısınız.bu sonda tak çek değilmi?yani genelde aylık böyle dilatasyonlar yapılıyormu ev ortamında.diletasyon sondası; torbalı 3 5 gün kalan silikonlu sondamı.eger öyleyse tamam ben zaten yarına 5 günlük için takacam oğluma.ama farklı bi sondaysa bana uygulamasınıda anlatırmısınız.şimdiden teşekkürler

Göbekten sızıntı olması üretrada daralma olduğu anlamına gelmez. Bu kaçak durumunda akla ilk gelen şey, mesanede enfeksiyon olmasıdır. Lütfen steril bir kaba sabah idrarından biraz koyup Kültür Testi için hastaneye verir misiniz (hastaneden steril kap alabilirsiniz). Eğer bakteri üremişse, o zaman doğru antibiyotiği doğru süre kullanarak o enfeksiyondan kurtulmak lazım.

Üretrada darlık olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, TAK (siz buna tak-çek diyorsunuz sanırım) yaparken kataterin giriş çıkışını parmaklarınızda hissetmektir. Rahatça kayıp gidiyorsa, darlık yok demektir... Ayrıca, katateri çıkarttığınızda ucunda kılcal kanamalar/parçalar varsa, bu da üretrada bir tahrişe işaret ediyor demektir.

Dilatasyon sonda, TAK için kullandığımız ucunda iki delik bulunan kataterin deliksiz olanıdır. Üretrasında darlık bulunan bazı kişiler kendi başlarına işeyebildikleri için, TAK ile mesaneyi boşaltmalarına gerek yoktur. Onlar için istenen tek şey üretranın geniş tutulmasıdır. Bunun için de TAK sondaların deliksiz olanını kullanırlar. Daha önce de yazdığım gibi, TAK sondanın ucundaki delik az da olsa bir sürtünmeye neden olur, oysa deliği bulunmayan dilatasyon sondasında bu risk de bulunmaz.

Çocuğunuz kendi başına işediğinde mesanede idrar kalıyorsa, bu durumda dilatasyon katateri değil, TAK katateri kullanmanız daha doğru. Ama yine de şunu deneyebilirsiniz: TAK-çıkar yaptıktan hemmen sonra, TAK için kaç numara katater kullanıyorsanız, onun bir boy büyük dilatasyon katateri alın ve tıpkı TAK yapar gibi katateri içeri itin; iki dakika sonra da çıkartın. Böylece kalın katater üretranın genişlemesine yardımcı olur. Günde bir defa da olsa bunu yapmanız bence yararlı olur.

bugun idrar tahlili yaptırdım.dediğiniz gibi idrar yolu enf çıktı.ve bugun hi slip sondanın deliksizini istedim.bana bu markanın değil hiç bir markanın 10 flik deliksizi yok dediler.inanmadım firmayı aramaları rica ettim ankarayı aradılar onlarda 4,5 yas için deliksiz sonda üretmediklerini söylediler.neyseki iyiki size yazmışım yoksa enfeksiyondan hiç şüpelenmeden direk daralma var diye kalıcı sonda taktıracaktım.bide biz 3 yıldır ürapan surubu kullanıyoruz.adana balcalı bu surubu hayatta kesmiceksiniz diye üstüne her daim bastıra bastıra söledikleri halde,ankara 'ürapan mı neden bunu verdiler size ne gerek vardı 'dediler sonra da neyse tamam simdilik devam edin sonrasına bakarız dediler.urapan kullanan insanların nasıl riskleri var,yada kullanmayı direk bırakarak nasıl bir riskleri olabilir.bu iş deneme yanılma yolumu yoksa bu ilaç gerçekten işe yarıyomu.ben bize sağladığı yararı gözümle görmedim çünki çocuk amaliyata girdi kitleyi aldilar o gün pipisinde ve karnında sonda takılıydı ve ürapanı hep kullanın dediler netten arastırdım ama pek muhattap bulamadım burada mutlaka bu ilacı biliyorsunuzdur.bana ürapan hakkında da biraz bilgi verirmisiniz

Yalnız, aman dikkat, siz idrar testi mi yaptırdınız yoksa idrar KÜLTÜR testi mi (bu kültür testi 3 günde çıkar). Genelde doktorlar idrar testi yaptırır ve "enfeksiyon üremiş" deyip dayarlar en geniş spektromlu antibiyotiği! Sakın bunu yapmayın. Kültür testi yaptırın ve sonucunda üreyen bakteriye göre geniş spektromlu olmayan bir antibiyotik isteyin doktorunuzdan, onu kullanın. Genelde 5-7 günlük olur antibiyotikler. Süre sonunda eğer sızıntı ve yanma devam ediyorsa, doktorunuza danışarak bir 5-7 gün daha devam edin antibiyotiğe. O süre de tamamlandığında, 3 gün bekleyin ve 3 gün sonra yeniden KÜLTÜR testi yaptırın. Mesanede enfeksiyon olmadığından emin olun bu şekilde...

Her TAK öncesinde ellerinizi sabunlu suyla yıkayın ve katateri iterken asla ama asla el değmemesine özen gösterin. Ayrıca her gün çocuğun bol sabunla yıkanmasını sağlayın. Genital bölgede idrar ve dışkıdan kaynaklı bakteri üremesi çok sık görülen bir şeydir. Oradan da TAK nedeniyle üretraya sıçraması maalesef çok kolay...

Üropan'ı mutlaka kullanın. Çocuklar için muadili başka ilaç yok bildiğim kadarıyla. Bir zararı da olmaz zaten... Ben 13 senedir yetişkinler için olan benzer bir ilacı her gün kullanıyorum. Bu tür ilaçlar mesane iç basıncını azaltarak böbreklere idrar kaçmasını ve mesanenin dışa idrar sızdırmasını öneler. Bu tür bir ilaç kullanılmadığında, mesane iç basıncı nedeniyle böbrekler zarar görebilir ve mesane kapasitesi azalabilir...

Çocuğunuz için en kritik şey, böbrekleridir. Yılda bir defa ultrason çektirerek böbreklerin sağlıklı olduğunu teyit ettirin. Böbrekler sağlıklı olsun, geri kalan her şeyin bir çözümü bulunur... Mesane mi daralmış, genişletilir, üretra mı daralmış, by-pass edilir vs.vs.vs.

Evet, firmalar dilatasyon sondasının çocuk boyunu üretmiyor çoğu zaman. Ama Hi-slip üreten firmanın pazarlama müdürü Fatih beyi arayarak (0533 630 34 85), üretim aşamasında delik delinmeden 10 f deliksiz katater temin etmeyi deneyebilirsiniz.

selamun aleykum arkadaslar abicim simdi bende su sorun cıktı sonda sokuldukten sıonra kirecleme olusuyo bu normalmi birazda agri yapmaya baslıyo

her verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.söylediğiniz herşey benim için çok önemli.her söylediğinizi harfi harfine yerine getiriyorum.çok sağolun.yine sıkıntımda sizin bilgilerinizden yararlanmak isterim.

Leito, kireçlenmeden kastettiğin şey tam olarak nedir? İdrarla dışarı atılan ve enfeksiyona işaret eden parçacıklar olabilir mi? Kültür testi yaptırıp mesanede bakteri bulunup bulunmadığını kontrol ettirmeli ve doğru antibiyotiği doğzu süre kullanarak enfeksiyondan kurtulmalısın.

Gazanfer bey, bu konuda öyle şeyler yaşadım ki, neler çektiğinizi çok iyi anlıyorum... Aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. Hangimiz cevabı biliyorsak yardımcı olmaya çalışırız. Merak etmeyin, her şeyin bir çözümü var.

irfancım merhaba. benımde aynı sorunlarım var ve su an sondalıyım. ayaga kalktıgımda ınanılmaz sıkıstırıyor benı ve buyuk tuvaletımı yaparken ınanılmaz cısım gelıyor. bu normal mı sence.tşk.

Oturan boğa ve diğer tüm arkadaşlar,
Hepinizden Allah razı olsun. 12 sayfalık bu ciddi konuyu okudum ve cok gereklı bılgılere ulastım. hepinize tskr. ederim.

İyi gunler:rolleyes:

slm su mesaneye tık tık olayını dediğiniz günden beri her çişinde yapıyorum.galiba çok işe yarıyo.benim oğlanın çişini sızdırması çok çok azaldı ben buna bağlıyorum.mesaneyi tam bosaltmaya basladı gibi.bunu paylaşmak istedim.çişini tutamayanlar için çok iyi yöntem olabilir.çok sağolun.bende devamlı sizin takibinizdeyim

Sevgılı oturanboğa ve diğer arkadaslar

Üretra darlıgı ameliyatı oldum ve 1 hafta sondalı kaldım. Sondayı bugun cıkardılar. Ancak sonda mesane agzında tahrıse neden olmus ve cıkarken cok acı cektım. uretrayı genısletmek ıcın dılatasyon yapmam gerekıyor. doktora sordum ne zaman baslayayım dıye hemen dedi. ( doktor fazla ilgilenmedi açıkcası )ancak sondayı cıkarırken bıle ne kadar acı hıssttım. Aynı seylerı sizinde yasadıgınızı bılıyorum. siz ne kadar sure sonra dılatasyon yapmaya baslamıstınız. yardımcı olabilri misiniz.

Teşekkürler.

Gazanfer bey, mesane üstüne küçük vuruşlar yaptığınızda mesane daha çok boşalıyor demek ki. Böyle olunca hem iki TAK arasındaki süre uzamış oluyor hem de mesanede idrar kalmadığı için enfeksiyon (ve onun yan etkileri) de azalmış oluyor.
Uygulamaya devam...

bitmedigitti, geçmiş olsun.
Sabit sonda bir hafta takılı kaldığında çıkartırken biraz can acıtabilir. Çıkartan kişi biraz da acemi ise... Önemli olan şey sonrasında işerken ya da dilatasyon katater uygulaması yaparken zorlanmaması ve tahriş olmaması.
Her şeyden önce bol su içmeyi ihmal etmeyin sakın. Ayrıca üşütmeyin. Grip aşısı yaptırın. Vücudunuz ne kadar sağlıklı olursa o kadar iyi. Bir de dilatasyon uygulamasında ellerinizi bol sabunla yıkayın ve olabildiğince temiz şekilde çalışın. Katatere el değmemeye özen gösterin...

Dilatasyon uygulamasına küçük kataterden başlayıp sonra büyüğe doğru geçiş yapın. Zormalmadan, küçük küçük ilerleyin.

http://www.engelliler.biz/forum/sag...in-deliksiz-dilatasyon-kateter-kullanimi.html

Arkadaşlar tekrar meraba,
Geçen gün kendi kendime ilk TAK'ımı yaptım. Ancak şöyle bir sorunla karşılastım. Doktor bana sonda 1 saat kalacak demişti. Ben yarım saat beklettım. Çıkarırken yapısmıstı çok acıdı ve zor ıktı. Daha sonrada idrara gıttıgımde asırı derecede yanma oldu. Bu konuda napmak gerekır.
Birde doktor bana 14'lük sonda kullan demişti. Ama internal üretrotomı oldugumda 18'lik takmıslardı. Ben 14 ve 16 sonda ile tak yapıyorum. sizca bunu 18 cıkarmalımıyım.

Tsk.

Hayır hayır, asla 10 dakikadan fazla kalmasın. Hatta, 10 dakika bile çok. Aksi halde katateri çıkartırken üretraya zarar verir ve canını yakar.

Dİlatasyon sonda yöntemini kullanmalısın; küçük çaplı kataterden başlayıp, gittikçe büyük çaplı olana geçmelisin...

Hangi marka katateri kullanıyorsunuz?

Hi-slip. kendinden jeli. su ana kadar cok memnunum. Tavsiyeniz sayesınde.

selamlar gene ben aklımı epeyce kurcalayan bişi soracam.ben oğluma tak çek yapmadan önce pipisini proteksle iyice yıkıyorum.sonrada batikon sürüp öyle takçek yapıyorum.acaba diyorum bu sabun artığı ki iyice yıkıyorum,yada batikon içeriye girip zarar verirmi.yada sadece yıkasammı batikonlamasammı.işin açığı bu konuda titiz davranmamı sızden baska kimse sölemedi acaba bu fazlamı titizlik?bu arada bende hi slipe döndüm.bidaki rapora kadar delikliyi kullanacam ama sonrakilerde verdiğiniz arkadası arayıp üretim aşamasında deliksize dönmeye çalışcam.saygılar

Ben ilk sonda takıldığı günlerde panikle hemşireyi çağırmış ve "sonda hortumundan yukarı doğru hava kabarcığı çıkıyor. Bu hava mesanede birikip patlamaz mı" diye sormuştum! :)

Yani, hayır, batikon içeri kaçmaz, kaçtığı kadarı da hiç bir zarara yol açmaz. :)

Eğer her seferinde sabunla yıkayıp durulıyorsanız penisi, ayrıca batikon kullanmanıza gerek yok. Günde bir kez yıkasanız, diğerlerinde batikon kullansanız kafi.
Ayrıca, o bölgeyi kaliteli bir kremle -abartmadan- nemlendirmeyi de ihmal etmeyin. Sürekli yıkanmak cildi kurutur ve mantar-egzama türü şeylerin oluşmasına neden olabilir.

Bu tak işlemini ne zamana kadar yapacagız. Ömur boyumu. Kapanmadıgını nereden nasıl anlıyacagız

Genelde yaşam boyu TAK yapmak gerekebiliyor. Sorunun ilerlememesi için en kolay yöntem TAK çünkü...

Bülent bey merhaba.gene uzun soluklu sorularım olacak.benim oğlanı geçen hafta ankaraya götürdüm kontrolu vardı.biz 6 ay önce tak çeke başlamıştık bunun için gittik.doktor bize evet 6ay geçti tak çek yaparak darlığı açtık bidaha tak çeke gerek yok dedi.ve ekledi sizin çocuğun çişini tutma sorunu var.bu sızdırmayı bir ameliyatla halledecem,dedi.ameliyat yine kapalı olacak ve üretranın tam çıkış kısmına bir ilaç enjekte edeceğini söyledi.bu ilaç oradakı mukus özelliğini yitirmış bölgeye işlerlik kazandıracak ve basınç geldiği zamanda öişini yapmasını sağlıyacakmış.bu işlem için ilaç parası,kendisinin istediği para ,özel hastane..para da para.şimdi soruyorum size hiç böyle bir durumda bu tip bir ameliyat olmuş ve olumlu sonuç almış biriyle kasılastınızmı.?tak çek yapmıyorum bir haftadır çocuğuma, bu durum ne kadar risklı ?gene umutlanıp umudumun suya düşmesini istemiyorm.o yüzden bu ameliyata çok sıcak bakmıyorum.ama güvenmek istiyorum genedee..okadar kemoterapi aldı benim oğlum zaten oradaki hücrelerin normal çalışmasını beklemiyorum amaa ya düzelirse.iyiki siz varsınızda içimden geldiği gibi konusuyorum.

Gazanfer bey, yazdığınız ameliyata dair hiç bir fikrim yok. Nasıl bir ilaçmış oraya enjekte edeceği ilaç? Botoks gibi bişey mi? Sorunu kalıcı olarak çözecek miymiş?

TAK'mayı bırakmak sizin kararınız mıydı, yoksa doktorunuzun kararı mı? Çocuğunuz kendi başına çişini yaptığında, mesanede idrar kalmadığından, işeme esnasında böbreklere geri idrar kaçağı olmadığından emin misiniz? Bunun tespiti için ürodinami yaptırmak lazım. Bir de ultrason ile bakılarak böbreklerin sağıklı olup olmadığını da teyit etmek lazım. Her şey böbreklerin sağlığı için sonuçta...

Üst Alt