Leito, darlık için doktorun dediği ameliyat penisten içeri girip dar alanı tıraşlamak mı? İnternal üretrotomi (bıçakla darlığı kesmek) mi yani?
Ben bunu hemen böyle alelacele yapmaman gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu işlem kısa süreliğine rahatlatsa da, daha sonra aynı darlık -çoğu zaman daha da ileri derecede- nüksediyor. Bence bu işlem en son seçenek olsun. Baktın ki başka yol bulunamadı, o zaman yaptırırsın...
Bir kaç gün sonra bir ağrı kesici ve bir kas gevşetici alıp doktora yine git ve sabit sondayı iterek takmayı deneyin..
Ama bu sefer bir farkla: Sabit sonda takmaya başlamadan önce bir tüp steril Cathejell* al, penisin ucundan içeri doğru jel doldurmaya başla. Olabildiğince çok dolsun içeriye jel. Daha fazla içeriye dolmuyorsa, penisin ucundan sıkıca tut ve 3-5 dakka öylece bekle. Jel içerde kaldıkça üretrayı yumuşatacaktır. Sonra sabit sondanın kolayca içeri itileceğini düşünüyorum. (Önce küçük çaplı sabit sonda itin. Baktınız ki çok kolayca girdi, o zaman daha büyük çaplısını deneyin. Ne kadar kalın sabit sonda, o kadar iyi.
Bu işlem gerçekleştiğinde sabit sonda 1-2 hafta kalsın içerde. Böylece üretradaki darlık genişlemiş olur...
*
Sabit sondadan sonra ben olsam dilatasyon sonda yöntemiyle tedaviyi devam ettirirdim:
http://www.engelliler.biz/forum/saglik-omurilik-hasarlari/72504-uretral-darligi-acmak-icin-deliksiz-dilatasyon-kateter-kullanimi.html
1- Çişini yap, mesaneyi boşalt.
2- Şu malzemeleri edin: 10-12-14-16 numara dilatasyon katateri, sonda torbası (istersen kateter kanalıyla gelecek idrarı bir kovaya da akıtabilirsin tabii).
3- 12 numara dilatasyon kateteri mesaneye itmeye çalış: 1 saat öncesinde 1 adet ağrı kesici ve 1 adet kas gevşetici ilaç al. Bu seni rahatlatacaktır. Ellerini ve penisini sabunla güzelce yıka ve durula. Daha sonra ellerini olabildiğince koruyarak rahat bir yere otur, öne doğru hafifçe kaykıl. Bulunduğun yer de oturduğun yer de seni rahat hissettirsin. Sonra kataterin suyunu patlat, 30 saniye kadar paketin içinde suyu dolaştır. Sonra paketin ucunu üstten aç, paketin açılan yerine (araya) diklemesine sıkıştır kateteri (katetere sakın elini sürme), penisin ucundan yavaş yavaş itmeye başla...
Bir darlık hissettiğinde ve kateterin gitmediğini anladığında, dur. Karnından derin bir nefes al, ver. Bir daha karnından nefes al ver. Sonra sondayı 1 cm kadar geri çek. Bir daha karnından nefes al ver. Sonra kateteri yavaşça itmeya başla, ucu darlığa dayandığında dur bi an, kateteri bükülmeyecek şekilde olabildiğince aşağısından tut, yavaşça içeri itmeyi dene. Bi an yol bulsa kayarak gidecektir içeri.... Giderse, ne ala (Gitmezse, birkaç küçük ve yumuşak deneme daha yap, olmazsa, yavaş yavaş çıkar kateteri. On dakika kadar sonra 10 numara kateterle, o da olmazsa 8 numara kateterle dene)... Mesane çeperine kadar yavaş yavaş itmeye devam et. Sonra kateter içerde bi 4-5 dakka beklet. O arada olabildiğince rahat olmaya çalış.
Sonra kateteri yavaş yavaş çıkartacaksın. İlk hamlen küçük bi çekme hareketi olsun. Sakın zorlama. Gelmiyorsa, hafif hafif döndür ve öyle çek. Çıkacaktır...
4- Bir dakika sonra bir üst numara dilatasyon kateterini aynı şekilde uygula. Başarılı olursa, bir üst numarayı... Sakın çok fazla zorlama...
Bu şekilde uygulamayı günde bir seans yapabilirsen, kısa süre içinde üretran genişleyecektir.