Kök hücre bir çığır, inanılmaz tedaviler olacağına, bir çok sakatlığın ve hastalığın tarihe karışacağına inanıyorum. Ama henüz deneme aşamasında ve bir çok ülkede yapılan tedavilerin sonuçları ya yasal olmaması nedeniyle söylenemiyor, ya da söylense dahi ancak ilk sonuçları söylenebiliyor. Belli bir süre sonra ne olduğu/olacağı bilinmiyor ya da açıklanamıyor. Uygulamayı yaptıranlar hakkında sadece duyumlar var, genellikle olumsuz duyumlar bunlar. Uygulama yaptıran kişilerle bizzat görüşseniz bile o kişi konuşmadıkça yerine konuşmak uygun olmuyor.
Şu anda kök hücre tedavisi nasıl yapılacak? hangi tür hücreler uygundur? başarı oranı nedir? kaç kez uygulanması gereklidir? daha kötüye gitme ihtimali var mıdır? Bir süre sonra (örneğin 2-4 yıl ) durum ne olacak? Nöro dejeneratif hastalıklarda işe yarar mı? aklıma gelen sorulardan birkaçı.
Biliyorum bu işlemi yaptırmayı aklına koymuş insanlara ne söylense ikna edilemez. Ama hiç değilse kendi doktorlarına ve uygulamayı yaptıracakları uzmanlara akla gelen tüm soruları eksiksiz sormaları gerek diye düşünüyorum.
XCELL’e tetkiklerini yollamış ve “UYGUN DEĞİLSİNİZ” cevabı almış birini duymadım ben. Nörodejeneratif hastalıklar veya omurilik zedelenmesi hiç fark etmiyor, herkes uygun, aşağıdaki mail gönderiliyor herkese. Maili okuduğumda tek bir cümle dikkatimi çekmişti. Belki okuyanların da dikkatini çeker. Görüşenlerden biri, uygulamanın garantisinin ve kaç kez yapılması gerektiğinin de belli olmadığını söylemişti. XCELL hakkında kendilerinden başka bir yerde olumlu bir referans duymadım, aksine “umut tacirleri” veya “deneme tahtası yaptıkları” gibi yorumlar yapılıyor.
Sonuç olarak kök hücre tedavisine inanıyorum ancak henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Yasal olması çok önemli, çünkü yasal olduğunda sonuçlar daha net açıklanır kanaatindeyim. Gerek ülkemizde, gerek dünyada çok varlıklı insanların 7.545 EURO bedelle kök hücre uygulaması yaptırmak yerine milyon dolar mertebesinde paralar harcayarak araştırma laboratuarları kurdurmaları ya da destek olmaları da dikkat çekici bence.
Selam ve sevgiler.
Saadet
From:
GDemircan@xcell-center.com
To: Date: Wed, 17 Dec 2008 19:09:57 +0100
Subject: Kök hücre terapisi
Merhaba ….. bey.
Gonderdiginiz raporlari tibbi uzmanimiz gördü ve sizin icin Kök hücre terapisi mümkün oldugunu tespit ediler. Kök hücre terapisi icin randevu istiyorsaniz lütfen benimle irtibat kurunuz.
Masraflar
Tedavi için toplam ücret 7.545.- Euro. Bu miktarın içine dahil olanlar: Kemik iliği örneğinin alınması ve bu örneğin laboratuara nakli. Kök hücrelerin işleme tabi tutulması, geçici olarak saklanması ve tıp merkezine nakli. Kök hücrelerin verilmesi Tıp merkezinin masrafları ve idari giderler.
Ücretlere seyahat ve otel masrafları dahil değildir.
Kemik iliği toplanma tarihinden en az 10 gün önce kan seyreltici ilaçları kullanmayı bırakmanız gerekir. Kan seyreltici ilaçları kullanmayı bırakmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Hepatit veya HIV testiniz pozitif sonuç verdiği takdirde, özel bakım ve dezenfeksiyon önlemleriyle bağlantılı olarak ek 1.000 € fatura edilir.
Terapi için gerekli olan kan değerleri:
kan sayımı, PTT, INR, Enfeksiyon seroloji (HIV, Hepatit B Anti Hbc, Hepatit B HBS-Antijen, Hepatit C Anti HCV), TPPHA
Lütfen bu değerleri e-mail veya fax yoluyla bana gönderiniz.
Tesekkür ederim,
Saygilarimla.
Ms. Gül Demircan
XCell-Center GmbH
Patientenberatung
Hasta danışmanı
Customer Care
Konrad-Adenauer-Ufer 37
50668 Köln
Fax: 0049-221/ 29 99 59-55
E-Mail: gdemircan@xcell-center.de
XCell-Center GmbH